Trwa ładowanie...

Grzyb C. auris coraz większym zagrożeniem. Atakuje nerki, serce czy mózg

Avatar placeholder
Milena Górecka 25.02.2024 09:29
Wzrasta liczba zakażeń nowym gatunkiem drożdżaków
Wzrasta liczba zakażeń nowym gatunkiem drożdżaków (Getty Images)

Candida auris to gatunek drożdżaków, który w ostatnich latach stał się poważnym wyzwaniem dla globalnej opieki zdrowotnej. Odnotowano, że od 2017 roku w Stanach Zjednoczonych liczba przypadków zakażenia tym patogenem wzrosła o 1200 proc. Eksperci biją na alarm.

spis treści

1. Czym jest Candida?

Candida to rodzaj drożdżaków, który naturalnie występuje na skórze i w przewodzie pokarmowym ludzi. W niektórych sytuacjach może przeniknąć głębiej do organizmu, powodując poważne zakażenia krwi lub narządów takich jak nerki, serce czy mózg. Największym ryzykiem inwazyjnego zakażenia są osoby z obniżoną odpornością oraz pacjenci szpitalni.

2. Nowy gatunek: Candida auris

Odkryty w 2009 roku u pacjenta w Japonii Candida auris szybko stał się przyczyną epidemii w placówkach opieki zdrowotnej na całym świecie. Ten gatunek drożdżaków cechuje się odpornością na wiele rodzajów leków i może powodować wśród zakażonych śmiertelność na poziomie od 30 do 60 proc.

Zobacz film: "Alarmujące wyniki. Fatalna wiadomość dla wszystkich mężczyzn"

Z tego powodu CDC (amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom) uznało C. auris za poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego na skalę globalną.

3. Alarm w Stanach Zjednoczonych

**CDC podkreśla, że ponad jedna trzecia pacjentów zakażonych inwazyjną postacią C. auris może umrzeć.

Objawy zakażenia mogą przypominać inne, bardziej powszechne infekcje bakteryjne, co utrudnia diagnozę i potęguje możliwości zakażenia – zidentyfikowanie Candida auris u pacjenta wymaga bowiem ścisłej izolacji.

4. Możliwości leczenia

Chociaż zdrowi dorośli zazwyczaj nie są w grupie wysokiego ryzyka, niekontrolowane rozprzestrzenianie się Candida auris może prowadzić do ekstremalnie niebezpiecznych sytuacji.

Niedawne odkrycie, że tanina rozpuszczalna w wodzie, PGG – występująca naturalnie w wielu roślinach – może o 90 proc. hamować wzrost C. auris, otwiera jednak nowe perspektywy leczenia. Mechanizm działania PGG polega na wiązaniu cząsteczek żelaza, niezbędnych dla rozwoju grzybów. Według naukowców z Uniwersytetu w Emory oznacza to, że tanina zasadniczo pozbawia grzyby niezbędnego składnika odżywczego.

Potrzebne są jednak dalsze badania, które umożliwią zastosowanie PGG w eliminacji Candida auris.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze