Grzyb, który niszczy wątrobę, nerki. "Jest smaczny, nie ma gorzkiego posmaku"

Jesienny sezon grzybowy to dla wielu osób ulubiony czas w roku. Niestety, wraz z nim rośnie liczba zatruć grzybami. Lekarze i leśnicy ostrzegają, że nawet doświadczeni grzybiarze mogą dać się zwieść pozorom. Sanepid przestrzega, by nie zbierać okazów, co do których nie jesteśmy przekonani.

Muchomor sromotnikowy to najbardziej trujący grzyb w Polsce.Muchomor sromotnikowy to najbardziej trujący grzyb w Polsce.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Okres zwiększonych hospitalizacji

W polskich lasach rośnie ponad tysiąc gatunków grzybów jadalnych i około 250 trujących. Pomimo tak nierównych proporcji, grzybiarze nadal popełniają błędy, które niejednokrotnie kończą się poważnymi zatruciami.

- Właśnie wchodzimy w ten okres, gdzie liczba chorych hospitalizowanych z powodu zatrucia grzybami będzie wzrastać - zaznaczył w rozmowie WP abcZdrowie lek. Andrzej Antończyk, konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii.

Najgroźniejszy grzyb w polskich lasach

Muchomor sromotnikowy uznawany jest za najbardziej trujący grzyb w Polsce. Występuje powszechnie w lasach liściastych i mieszanych i najczęściej jest mylony z czubajką kanią lub gąską zieloną. - To jedyny grzyb, który może spowodować śmiertelne zatrucie - podkreślał lek. Andrzej Antończyk.

Co gorsza, jego smak wcale nie zdradza zagrożenia. Osoby, które przeżyły zatrucie, wspominają, że potrawa z muchomora była "po prostu dobra".

Objawy po wielu godzinach

Pierwsze symptomy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się bardzo późno, nawet po 8 do 24 godzinach od posiłku.

Początkowo występują nudności, wymioty i silna biegunka, które mogą wydawać się błahym zatruciem pokarmowym.

Po krótkiej poprawie stan chorego gwałtownie się pogarsza. Toksyny niszczą wątrobę i nerki, prowadząc do niewydolności wielonarządowej. W najcięższych przypadkach kończy się to śpiączką wątrobową i śmiercią.

Nie eksperymentuj i nie próbuj grzybów

Wiele osób wciąż wierzy w mit, że niejadalne grzyby mają gorzki smak. To nieprawda. - Muchomor sromotnikowy jest smaczny, nie ma gorzkiego posmaku. To czyni go tak niebezpiecznym - tłumaczy toksykolog.

Eksperci apelują, by nigdy nie próbować surowych grzybów i zbierać tylko te gatunki, co do których mamy absolutną pewność. W razie najmniejszych wątpliwości lepiej zostawić okaz w lesie.

GIS zachęca też, by po zbiorach konsultować się z grzyboznawcami, którzy pełnią teraz dyżury w stacjach sanepidu.

"Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące" - czytamy w broszurze Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Co robić po podejrzeniu zatrucia?

Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się dolegliwości żołądkowe, należy natychmiast zgłosić się do szpitala. Nie warto sięgać po środki przeczyszczające, organizm i tak próbuje sam pozbyć się toksyn.

- Jeżeli już mamy w domu coś, co może pomóc, to węgiel aktywny. Ale nawet wtedy trzeba skontaktować się z lekarzem – radzi lek. Antończyk.

Specjaliści przypominają, że kluczowa jest tu szybka reakcja. Nawet jeśli objawy początkowo ustąpią, zatrucie może postępować. "Lekarz wezwany w porę może uratować życie!" - apeluje GIS w informacji dla grzybiarzy.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. Główny Inspektorat Sanitarny

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"