Grzyby a zdrowie

spis treści
rozwiń

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Dzieciom do 3. roku życia nie zaleca się jedzenia grzybów. Poza tym, już od najmłodszego warto uczyć dzieci odróżniać grzyby jadalne od trujących.

1. Właściwości grzybów

Grzyby w diecie
Grzyby w diecie

Grzyby nie posiadają zbyt wiele składnikow odżywczych, są raczej ciężkostrawne, w dodatku nie wszystkie...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Grzyby w diecie to nie tylko źródło smaku i aromatu. Grzyby jadalne zawierają też pewne walory zdrowotne. Właściwości grzybów wiążą się z ich budową. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w większości z wody. Ta ich zaleta sprawia, że polecane są osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Niestety grzyby w diecie są ciężkostrawne. Jest to spowodowane zawartością chityny. Chityna to wielocukier, który przypomina celulozę, ale nie jest rozpuszczalny przez kwasy żołądkowe.

Grzyby mogą być zamiennikiem mięsa. Nasz zmysł smaku klasyfikuje grzyby jako mięso. Dlatego też mogą być dodawane zamiast niego do zup, sosów i jako dodatki do innych potraw.

Grzyby w diecie dostarczają witamin A, B1, B2 oraz witaminy C. Tej ostatniej zawierają niedużo. W grzybach znajduje się też białko, którego nie można zakwalifikować ani jako zwierzęcego, ani jako roślinnego. Nie wiadomo dokładnie, jak nasz organizm radzi sobie z przyswajaniem tego białka.

Pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który zapobiega nowotworom. Grzyby obniżają poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni, stawów. Boczniaki wzmacniają naczynia krwionośne oraz poprawiają odporność organizmu.

Nieocenione ucho bzowe ma wiele właściwości leczniczych, np. wzmacnia system odpornościowy i zapobiega kruchości naczyń krwionośnych. Grzyby mają właściwości regenerujące i odmładzające.

2. Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Aby uniknąć zatrucia się grzybami, należy dostosować się do poniższych wskazówek:

  • Zbierajmy tylko grzyby jadalne, co do których nie mamy wątpliwości. Zatrucie grzybami może doprowadzić do śmierci.
  • Kupujmy grzyby całe, które mają zarówno cały kapelusz, jak i nóżkę. Grzyby powinny być zdrowe i jędrne.
  • Przed przyrządzeniem potrawy z grzybów obejrzyjmy dokładnie wszystkie grzybki.
  • Zbierając grzyby, nie wrzucajmy ich do plastikowej torby. Grzyby jadalne zbiera się do koszyka lub łubianki.
  • Świeżo zebrane grzyby warto od razu przyrządzić i zjeść. Ewentualnie można je przechować w lodówce, ale w otwartym pojemniku.
  • Jeśli nie zjemy grzybów od razu, warto je ususzyć, zasolić, zamarynować.
  • Grzyby przeznaczone do suszenia nie należy myć wodą.

Zatrucia grzybami zdarzają się dość często w okresie lata i jesieni. Wielu niedoświadczonych grzybiarzy zrywa rośliny toksyczne, nieumiejętnie je przygotowuje, co wielokrotnie może prowadzić do śmierci. Objawy zatrucia grzybami są różne. Biegunka, wymioty, dreszcze to znak, że doszło do zatrucia grzybami. Wspólną cechą dolegliwości są zaburzenia żołądkowo-jelitowe występujące w różnym czasie. W takim przypadku należy od razu udać się do lekarza. Zatrucie grzybami może skończyć się śmiercią. W lżejszym przypadku może wymusić przeszczep wątroby.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!