Herbata z kopru włoskiego nie tylko dla dzieci. Dlaczego warto ją pić i w jakich dolegliwościach pomoże?

Każda mama wie, że gdy jej dziecko męczy bolesna kolka, największym sprzymierzeńcem będzie herbatka z kopru włoskiego. Chociaż maluchy piją ją raczej niechętnie, ulga w dolegliwościach układu pokarmowego przychodzi bardzo szybko. Okazuje się, że właściwości herbaty z kopru mogą pomóc też w dolegliwościach dorosłych, np. w przypadku wysokiego poziomu cukru we krwi.

Koper włoski to roślina, która była stosowana już przez starożytnych Greków i Rzymian. Uważali, że zapewnia długowieczność i siłę fizyczną. Obecnie fenkuł używany jest w kuchniach na całym świecie. Doceniamy walory smakowe jego nasion, liści i bulwy. Oprócz wyjątkowego smaku, koper ma też szereg właściwości prozdrowotnych.

Na trawienie

Fenkuł to skuteczna broń na dolegliwości trawienne. Koper pozbędzie się kolki, wzdęć i skurczów żołądka, łagodząc napięcie mięśni gładkich okalających układ pokarmowy. Co więcej, napar z nasion kopru włoskiego pomoże złagodzić bolesność żołądka i skurcze mięśni, występujące przy zespole jelita drażliwego, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Crohna i innych chorobach powodujących nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego.

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie...

Na bolesne miesiączki

Bolesne miesiączki, powodujące często migreny i bóle kręgosłupa, to problem wielu kobiet. Większość z nich, aby przetrwać bolesny tydzień, musi stosować leki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Niestety, po ich przyjęciu od 10 do 20 proc. spośród pań nie odczuwa zmniejszenia dolegliwości bólowych.

Badanie przeprowadzone w 2012 r. przez irańskich naukowców potwierdziło, że u tych kobiet ból zmniejszył się po stosowaniu herbaty z kopru włoskiego. Lekarze przypuszczają, że dzieje się tak, ponieważ fenkuł rozluźnia macicę, niwelując jej skurcze, a co za tym idzie zmniejsza ból.

Wyreguluje poziom cukru we krwi

Wielu lekarzy zaleca codzienne picie herbaty z kopru włoskiego osobom, których problemem jest wahający się poziom cukru w organizmie. Badania przeprowadzone w Bangladeszu potwierdzają, że ekstrakt z nasion kopru obniża poziom glukozy we krwi i działa podobnie jak standardowe leki przeciwhiperglikemiczne. Jeśli więc chorujesz na cukrzycę, insulinooporność lub inną chorobę uzależnioną od poziomu cukru we krwi, pij przynajmniej 2-3 filiżanki herbaty z kopru włoskiego dziennie.

Kto powinien unikać herbaty z kopru włoskiego?

Chociaż fenkuł uważany jest za jedno ze zdrowszych warzyw, okazuje się, że niektórzy mogą być na niego uczuleni. Badania naukowców pozwoliły też na wysnucie teorii, że koper włoski ma działanie estrogenne, co oznacza, że działa na organizm podobnie, jak żeński hormon płciowy – estrogen. Jeśli więc jesteś w ciąży lub cierpisz na chorobę, w której estrogen odgrywa kluczową rolę, lepiej zrezygnuj z herbaty z kopru.

W sklepie znajdziemy wiele gotowych herbat z kopru włoskiego. Jeśli w ich składzie nie znajdziemy innych dodatków, możemy po nie sięgnąć. Możemy też przygotować herbatę z nasion kopru. Łyżeczkę nasion zalej gorącą wodą i parz 10 minut pod przykryciem. Już 2 filiżanki dziennie przyniosą korzyści zdrowotne.

Komentarze (1)
~Anka
~Anka 2 tygodnie temu

Piję taką herbatkę ziołową z koprem, lipą, jeżówką i miętą, latem sama suszę i teraz są idealne. Smaczne i metabolizm regulują. Sylwetke mozna poprawić. Poszukajcie info o fizjologicznym systemie nowaka, naprawde warto cos dla siebie zrobic.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń (WIDEO)

Żeń-szeń (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng". Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców leczniczych...

Zioła i przyprawy

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

mieszankę ziół. Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól (...) . Nie wolno ignorować Postaw na zioła...