3 z 7Właściwości tranu
W latach 60. ubiegłego wieku odkryto, że tran posiada wiele właściwości leczniczych. Koncentrat oleju, który otrzymywany jest z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, jest unikalną kompozycją niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, które mają właściwości przeciwzapalne. Ponadto tran jest bogatym źródłem witaminy A i D, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, głównie w okresie wzrostu.
Według Instytutu Żywności i Żywienia już 2 kapsułki tranu pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A (u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m., podczas gdy jedna kapsułka tranu zawiera jej od 300 do 1250 j.m.) Podobnie jest z witaminą D3. Dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi 200 j.m., a jedna kapsułka tranu zawiera jej 30-125 j.m.