Izoleucyna – właściwości, nadmiar i niedobór, źródła

Izoleucyna to aminokwas należący do grupy aminokwasów egzogennych o łańcuchach rozgałęzionych, znanych jako BCAA. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w zakresie regulacji metabolizmu. Jak się objawia jej niedobór i nadmiar? Jakie są jej właściwości?

Izoleucynę suplementują głównie sportowcyIzoleucynę suplementują głównie sportowcy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to izoleucyna?

Izoleucyna (łac. Isoleucinum, Ile, I) to organiczny związek chemiczny, izomer leucyny, aminokwas alifatyczny obecny w białku. W dużych ilościach występuje w kazeinie, hemoglobinie, białkach osocza krwi.

L-Izoleucyna po raz pierwszy została wyodrębniona z odcukrzonej melasy przez Feliksa Ehrlicha w 1904 roku. Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop, produkt uboczny produkcji cukru spożywczego.

Działanie, charakter i właściwości izoleucyny

Izoleucyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w zakresie regulacji metabolizmu, co ma związek z tym, że:

Otwarcie siłowni. Szykują się podwyżki, koniec z tanimi karnetami

  • przyspiesza regenerację mięśni i innych tkanek, chroni tkanki mięśniowe przed rozpadem, warunkuje prawidłowy przyrost tkanki mięśniowej u osób trenujących siłowo, hamuje katabolizm, wykazuje działanie antykataboliczne,
  • jest aminokwasem niezbędnym do syntezy protein,
  • wspomaga regenerację tkanek, mięśni, skóry i paznokci,
  • wpływa na produkcję hormonu wzrostu,
  • bierze udział w syntezie hemoglobiny,
  • reguluje procesy krzepnięcia krwi,
  • wspiera regulację poziomu glukozy we krwi,
  • stanowi źródło energii, zwłaszcza u osób spożywających zbyt małe ilości węglowodanów. Może stanowić jej zapasowe źródło podczas długotrwałej i intensywnej aktywności fizycznej. Dlaczego? Kiedy energia z cukru oraz glikogenu się wyczerpuje, izoleucyna w wątrobie zamieniana jest w glukozę.

Źródła izoleucyny

Ponieważ izoleucyna należy do aminokwasów egzogennych, czyli nie może być syntetyzowana w ludzkim organizmie, musi być dostarczana z pożywieniem. Pozostałe aminokwasy egzogenne to histydyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan oraz walina.

Izoleucyna występuje w różnych produktach spożywczych zawierających białko, zarówno roślinne, jak i zwierzęce. To głównie jaja, nabiał, mięso, nasiona roślin strączkowych. Można ją znaleźć w dyni, soczewicy, migdałach, orzeszkach ziemnych, maku i ziarnach sezamu.

Izoleucyna to także składnik mleka modyfikowanego, produktów do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii i alergiach na białko mleka krowiego. Stosuje się ją także w późnej dyskinezie, chorobie syropu klonowego czy zespole wyniszczenia nowotworowego, również w leczeniu zaburzeń afektywnych dwubiegunowych. Obok innych białek Isoleucinum stanowi ważny składnik w żywieniu pozajelitowym.

Suplementacja izoleucyny

Możliwa jest także suplementacja izoleucyny. O ile jednak mogą z niej skorzystać sportowcy, o tyle w przypadku osób umiarkowanie i mało aktywnych, ilość izoleucyny dostarczanej w pokarmie jest wystarczająca, aby organizm mógł sprawnie funkcjonować. Nie trzeba dostarczać jej w innej formie.

Izoleucyna nie jest dostępna jako pojedynczy suplement diety. Łączy się ją z leucyną i waliną (należą do grupy aminokwasów rozgałęzionych stosowanych zazwyczaj jako ich kompleks pod postacią BCAA).

Jak suplementować izoleucynę? Zalecana dzienna dawka wynosi ok. 10 g dziennie w kilku podzielonych porcjach. Należy jednak ściśle przestrzegać zaleceń producenta danego preparatu. Ważne jest także, by obserwować reakcję organizmu.

Suplementacja nie jest wskazana dla dzieci, młodzież w okresie wzrostu, kobiety ciężarne i karmiące piersią, osób zmagających się z chorobami wątroby czy chorobą Parkinsona.

Niedobór i nadmiar izoleucyny

Niedobór izoleucyny jest możliwy w przypadku niedoborów białka w diecie. Wówczas pojawiają się zawroty i bóle głowy, zmęczenie, apatia, stany depresyjne czy splątanie.

Jeśli chodzi o nadmiar, izoleucyna jest bezpieczna. Nie można jej przedawkować, zarówno konsumując duże ilości białka w postaci mięsa, jajek czy nabiału, jak i stosując suplementy diety BCAA.

Produkty złożone zawierające izoleucynę stosowane w zalecanych dawkach nie wywołują skutków ubocznych, niemniej warto pamiętać, że długotrwałe przekraczanie dozwolonych dawek może prowadzić do niedoboru tyrozyny i obniżenia dopaminy. Wówczas pojawiają się wahania nastroju i stany depresyjne. Nadmiar izoleucyny może objawiać się również niestrawnością, zmęczeniem, zwiększonym oddawaniem moczu, nadciśnieniem, a także wymiotami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu