2 z 7Grupy ryzyka chorób wątroby
Lekarz Jakub Klapaczyński: Choroby wątroby obejmują całe spektrum patologii o różnych przyczynach, dlatego w wielu przypadkach nie jest możliwe zdefiniowanie grupy potencjalnego ryzyka. Część chorób jest uwarunkowana np. genetycznie lub autoimmunologicznie i nie mamy wpływu na ich wystąpienie. Wyjątkiem są dwie choroby przebiegające ze stłuszczeniem narządu: alkoholowa choroba wątroby wynikającą z nadużywania alkoholu i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (głównie z otyłością, cukrzycą typu 2, hipercholesterolemią).
W przypadku choroby alkoholowej wątroby, w grupie ryzyka zachorowania są osoby, które przez lata, regularnie spożywają alkohol. Bardziej zagrożone są kobiety, dla których bezpieczna dzienna dawką spożywanego alkoholu jest 2-3 krotnie mniejsza niż dla mężczyzn (i nie powinna przekraczać w przeliczeniu 1 kieliszka wina dziennie). Generalnie, dla wątroby lepiej jest dostarczyć większą dawkę alkoholu raz w tygodniu lub raz w miesiącu, niż spożywać mniejsze ilości alkoholu codziennie.
W grupie ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby są natomiast, jak wspomniano wcześniej, chorzy z otyłością, cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi.
Sprawdź koniecznie: Czy wszywki alkoholowe przynoszą oczekiwane rezultaty?