2 z 6Wybór płatków
Większość z nas nie zwraca uwagi na to, co je po obudzeniu się. Najczęściej posiłek ma być szybki i łatwy do przygotowania. Wybieramy spośród drożdżówek, płatków kukurydzianych i kanapek z dżemem lub czekoladowym kremem. Zdarza się także, że jedyną poranną opcją jest kawa z cukrem i mlekiem. Tak też było u mnie.
Od niedawna moim śniadaniowym numerem jeden jest zwykła owsianka. Nie była to jednak miłość od pierwszego wejrzenia. Dopiero taka z dodatkiem kilku rodzynek, wiórek kokosowych i cynamonu na stałe zagościła w moim diabetycznym menu.
Płatki owsiane spożywane regularnie oczyszczają organizm z wielu zbędnych produktów przemiany materii. Obniżają też stężenie cukru we krwi. Są źródłem żelaza, magnezu i błonnika, dzięki któremu na dłużej jesteśmy syci.
Jak ją przygotowuję? Trzy łyżki płatków zalewam gorącą wodą i pozwalam, by napęczniały. Następnie dodaję ciepłe, koniecznie chude mleko krowie bądź roślinne. Na koniec owsiankę posypuję cynamonem. Zwiększa on wrażliwość na insulinę oraz naturalnie obniża poziom glukozy.
Zobacz także: Co się stanie, jeżeli wzbogacisz dietę o cenne płatki owsiane?