5 z 6Jaglano-kokosowe trufle
Czy też jesteś w grupie osób, które nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy? Ja jestem. I chociaż wiele osób uważa, że przy cukrzycy nie wolno ich jeść, obalam ten mit. Można, jednak z głową.
Na sklepowych półkach znajdziemy ciastka, cukierki i innego rodzaju deserki, które są pełne cukru. Najczęściej już po zjedzeniu połowy batonika poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a ja czuję się coraz słabiej. I właśnie dlatego alternatywą dla gotowych słodyczy są te przygotowywane samodzielnie w domu.
Jednym z moich ulubionych deserów są trufle kokosowo-jaglane. Do ich zrobienia potrzebne są: szklanka mleka, 10 płaskich łyżek kaszy jaglanej, 3 płaskie łyżki wiórek kokosowych, 3 płaskie łyżki miodu i kilka sztuk rodzynek.
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku. Następnie na chwilę odstawiamy, by wchłonęła płyn. Kokos rumienimy na patelni i wraz z miodem oraz rodzynkami dodajemy do jaglanki. Gdy masa wystygnie, formujemy je w małe kuleczki i wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Zobacz też: Odkryj te zaskakujące zalety kaszy jaglanej