Ograniczanie cukru

Cukier to biała śmierć, która towarzyszy nam przez całe życie. Słodki smak sprawia, że spożywamy go coraz więcej, jednocześnie dostarczając organizmowi spore ilości kalorii. Dlatego też coraz częściej pada pytanie: „jak ograniczyć cukier w diecie?”. Poniżej zostały przedstawione zdrowe sposoby na zmniejszenie cukru w diecie.

Szkodliwość cukru

Powszechnie spożywany cukier to oczyszczona sacharoza, która jest produktem wysokoenergetycznym (100 g zawiera 400 kcal), pozbawionym składników odżywczych, stąd określenie puste kalorie.

Zobacz film: "Czy dieta cud istnieje?"

Zbyt duże spożywanie cukru jest przyczyną:

Podobny szkodliwy wpływ na zdrowie wykazuje spożywanie produktów spożywczych bogatych w cukier, jak słodzone napoje, napoje energetyzujące, słodycze, desery.

Czym zastąpić cukier?

Na rynku spożywczym są dostępne substancje słodzące, które są bardziej słodsze niż cukier, a równocześnie zawierają dużo mniej kalorii. Substancje słodzące dodawane są głównie do produktów typu light, dzięki czemu następuje zmniejszenie kaloryczności. Coraz więcej substancji zastępujących cukier jest pochodzenia naturalnego (roślinnego), przez co nie wykazuje szkodliwego działania na zdrowie.

  • Stewiozyd i rebaudiozyd to glikozydy wyizolowane z rośliny Stevia rebaudiana rosnącej w Brazylii i Paragwaju. Związki słodzące znajdują się w liściach i są 30 razy słodsze od sacharozy. Wywar z liści Stevia można stosować do słodzenia kawy i herbaty. W Polsce dostępny jest słodzik SATO-STEVIA. Stewiozydy pod wpływem temperatury nie zmieniają smaku oraz nie żółkną, dlatego też mogą być stosowane do pieczenia i słodzenia gorących potraw. Glikozydy Stevii nie wykazują szkodliwego działania na organizm człowieka. Dodatkowo zmniejszają ryzyko próchnicy zębów, gdyż wykazują działanie bakteriobójcze wobec Streptococcus mutans.
  • Ksylitol (E967) to słodki alkohol otrzymywany z drzewa brzozowego. Ksylitol chroni przed próchnicą, gdyż wykazuje działanie bakteriostatyczne wobec Streptococcus mutans, które wywołują schorzenia zębów. Ksylitol zazwyczaj stosowany jest jako słodzik do gum do żucia, słodyczy do ssania.
  • Sorbitol (E420) jest o połowę mniej słodszy w stosunku do sacharozy i zawiera około 2,6 kcal w 1 g. W układzie pokarmowym wchłania się powoli. W środowisku naturalnym sorbitol występuje w suszonych śliwkach (12,7 g/100 g), gruszkach (2,1 g/100 g), czereśniach (1,4 g/100 g owoców), a także brzoskwiniach (0,9 g/100 g owoców). Sorbitol jest najczęściej stosowany do słodzenia produktów owocowych, np. dżemy, galaretki, a także słodyczy przeznaczonych dla diabetyków (cukierki, ciastka, czekolada) oraz gum do żucia. U dzieci oraz niektórych osób dorosłych sorbitol może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto w niektórych badaniach klinicznych wykazano, iż sorbitol stosowany jako słodzik zwiększa ryzyko wystąpienia nefropatii cukrzycowej u diabetyków.
Coraz więcej cukru w naszej diecie

Dieta współczesnego człowieka w bardzo wielu przypadkach jest coraz bardziej niezdrowa. Pośpieszny i nieregularny tryb życia negatywnie odbija się na zdrowiu...

Szkodliwe słodziki

Sztuczne substancje słodzące, jeśli są spożywane w zbyt dużych ilościach, mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Najczęściej w żywności stosowane są następujące syntetyczne substancje słodzące:

  • Aspartam (E951), który zbudowany jest z dwóch aminokwasów: fenyloalaniny i kwasu asparaginowego, dlatego też nie może być spożywany przez osoby chore na fenyloketonurię. Aspartam jest około 180-200-krotnie słodszy od cukru. Zawiera podobną ilość kalorii jak białka i węglowodany (4 kcal/g), ale do produktów żywnościowych jest dodawany w minimalnych ilościach. Po spożyciu produktów zawierających spore ilości aspartamu może wystąpić biegunka, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak bóle głowy, napady padaczkowe, stany podniecenia, frustracji, depresji.
  • Acesulfam-K jest słodszy od cukru 200-krotnie. W większych stężeniach nadaje gorzki i metaliczny posmak. Acesulfam-K jest wydalany z moczem. Jednakże stwierdzono, że może powodować zaburzenia genetyczne w wyniku uszkodzenia chromosomów.
  • Sacharyna to pierwsza syntetyczna substancja słodząca, którą charakteryzuje znaczna siła słodzenia (300-500 razy słodsza od sacharozy). Jej spożycie może powodować schorzenia nerek, zwłaszcza u diabetyków, oraz długotrwały wzrost poziomu mocznika we krwi.

Dieta bez cukru

Spożycie zbyt dużej ilości cukru przyczynia się do otyłości oraz chorób układu krążenia, dlatego w wielu przypadkach zaleca się wyeliminowanie jego spożycia. Oto kilka sposobów ograniczających spożycie sacharozy:

  1. Spożywaj codziennie 2 porcje owoców oraz 5 warzyw, gdyż są źródłem cukrów prostych (fruktozy i glukozy) oraz witamin. Ich regularne spożywanie.
  2. Dwa-trzy razy w tygodniu zjedz coś słodkiego - batonik musli, 2 kostki gorzkiej czekolady, kisiel, budyń, galaretka owocowa, sezamki. Są słodkie, a zarazem dostarczają prozdrowotne składniki - pełnowartościowe białko, kwasy omega-3.
  3. Jeśli po spożyciu dużego obiadu masz ochotę na dokładkę lub coś słodkiego, zjedz 2 kostki gorzkiej czekolady. Poziom glukozy szybko wzrośnie, a ty zjesz mniej. Co więcej, czekolada zawiera polifenole zwalczające wolne rodniki.
  4. Unikaj spożywania napojów słodzonych, które dodatkowo zawierają substancje konserwujące oraz kalorie. Zamiast wody smakowej, do butelki z wodą mineralną wyciśnij sok z limonki lub pomarańczy, które zawierają flawonoidy korzystnie wpływające na zdrowie.
  5. Herbatę lub kawę słódź maksymalnie 1 łyżeczką cukru, z kolei dobrej jakości herbaty owocowe lub zielona herbata nie wymagają słodzenia. Staraj się wybierać dobrej jakości herbaty z kawałkami owoców.

Naucz się panować nad nagłymi pokusami

Nagła ochota na coś słodkiego jest trudna do opanowania. Spróbuj się wtedy zrelaksować. Rozluźnienie się i skupienie uwagi na czymś innym pozwala odsunąć od siebie nagłą pokusę.

Możesz również wypróbować uspokajające ćwiczenia oddechowe, stosowane w celu łagodzenia stresu: weź głęboki i wolny wdech (przez 5 sekund), wstrzymaj powietrze przez 5 sekund i wypuść powoli.

Ćwiczenia relaksacyjne i oddechowe są również skuteczne w zwalczaniu zmęczenia, które zazwyczaj pokonuje się, sięgając po coś słodkiego.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Odchudzanie

Największe kłamstwa o dietach

Największe kłamstwa o dietach

, na których widnieje napis „niskotłuszczowy" lub „bez tłuszczu", gdyż mogą one nie zawierać tłuszczu, ale są pełne cukru i mają tyle samo kalorii (...) jest kalorii. Czytaj etykiety uważnie - nie sprawdzaj jedynie zawartości tłuszczu,...

Zaburzenia erekcji

Zaburzenia erekcji (prezentacja edukacyjna)

Zaburzenia erekcji (prezentacja edukacyjna)

niebezpiecznych interakcji. ED: ograniczanie ryzyka Porady na zmniejszenie ryzyka wystąpienia impotencji, to: - ćwiczenia i utrzymywanie prawidłowej (...) wagi, - rzucenie palenia, - unikanie alkoholu i nadużywania substancji...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Topinambur - warzywo regulujące poziom cukru we krwi (WIDEO)

Topinambur - warzywo regulujące poziom cukru we krwi (WIDEO) Odtwórz wideo

Warzywo regulujące poziom cukru we krwi Topinambur nazywany jest także słonecznikiem bulwiastym. Ma piękne, żółte kwiaty, ale jadalny jest korzeń (...) mówi o tym, jakie właściwości odżywcze ma tajemnicze warzywo, a właściwie kłącze....

Zaburzenia snu

10 powodów, dlaczego warto się wysypiać

10 powodów, dlaczego warto się wysypiać

nie wyśpisz się, ciśnienie krwi nie spada naturalnie, co z czasem przyczynia się do podwyższenia ciśnienia. Szczupła sylwetka Ograniczanie snu (...) , to pierwsza przychodzi na myśl dieta, jednak osoby martwiące się o poziom cukru...

Zioła i przyprawy

Sól jest niezbędna do życia (WIDEO)

Sól jest niezbędna do życia (WIDEO) Odtwórz wideo

słone jest niezdrowe - tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego (...) zdrowia niekorzystne. Ile soli powinniśmy spożywać? To jak wskazuje dietetyk...

Metody podawania insuliny

Pompa insulinowa u chorego na cukrzycę

Pompa insulinowa u chorego na cukrzycę

To dyskretne urządzenie pozwoli cukrzykowi zachować ciągłość podawania dawek insuliny. Glukometr to urządzenie pozwalające na dokonywanie samodzielnego pomiaru poziomu cukru we krwi.

Zioła i przyprawy

Laseczki cynamonu

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

Substancje słodzące

Cukier jest tak samo szkodliwy jak papierosy (WIDEO)

Cukier jest tak samo szkodliwy jak papierosy (WIDEO) Odtwórz wideo

, od których zależy stan zdrowia społeczeństwa dominuje styl życia a w nim spożycie cukru. Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu czynników ryzyka (...) przedwczesnej umieralności. Zobacz także: Oto najlepsze produkty, które...