Kwasy tłuszczowe omega-3 - występowanie, znaczenie, właściwości

spis treści
rozwiń

Kwasy tłuszczowe omega-3 są długołańcuchowymi, wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jak alfalinolenowe (ALA), kwasy ejkozanoidonowe (EPA) czy arachidonowe (DHA). Kwasy te nie bez znaczenia nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), nie są one bowiem produkowane w naszych organizmach, muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem.

1. Omega-3 - występowanie kwasów tłuszczowych

Prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Niestety, większość z nas po ryby sięga sporadycznie albo po prostu w ogóle ich nie jada. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 to 1–1,5 g. Aby je zaspokoić, powinniśmy 2 razy w tygodniu zjadać porcję ryby.

Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku. Niestety, pod wpływem światła i powietrza w ciągu 12 godzin od wytłoczenia kwas ten ulega rozpadowi, dlatego w kupowanych przez nas olejach roślinnych pozostaje go już tylko śladowa ilość.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

2. Omega-3 - znaczenie kwasów tłuszczowych dla zdrowia

Kwasy tłuszczowe omega-3 są nam potrzebne w zasadzie do wszystkiego. Bieżące odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy omega-3!), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy) oraz błony komórkowej każdej komórki.

3. Omega-3 - właściwości kwasów tłuszczowych

  • mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych, nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń);
  • poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych;
  • pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia);
  • zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia;
  • zmniejszają ryzyko arytmii serca i pomagają zapobiegać zawałom serca;
  • stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze;
  • przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu, obniżając podwyższony poziom trójglicerydów (odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów) oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL;
  • obniżają ryzyko choroby nowotworowej oraz chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy;
  • są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci.

Liczne właściwości prozdrowotne kwasów omega-3 sprawiają, że są one niezbędnym elementem diety. Spożywaj je regularnie i ciesz się dobrym zdrowiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!