Kwasy tłuszczowe omega-3 - występowanie, znaczenie, właściwości

Kwasy tłuszczowe omega-3 są długołańcuchowymi, wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jak alfalinolenowe (ALA), kwasy ejkozanoidonowe (EPA) czy arachidonowe (DHA). Kwasy te nie bez znaczenia nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), nie są one bowiem produkowane w naszych organizmach, muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem.

Omega-3 - występowanie kwasów tłuszczowych

Prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Niestety, większość z nas po ryby sięga sporadycznie albo po prostu w ogóle ich nie jada. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 to 1–1,5 g. Aby je zaspokoić, powinniśmy 2 razy w tygodniu zjadać porcję ryby.

Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku. Niestety, pod wpływem światła i powietrza w ciągu 12 godzin od wytłoczenia kwas ten ulega rozpadowi, dlatego w kupowanych przez nas olejach roślinnych pozostaje go już tylko śladowa ilość.

Omega-3 - znaczenie kwasów tłuszczowych dla zdrowia

Kwasy tłuszczowe omega-3 są nam potrzebne w zasadzie do wszystkiego. Bieżące odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy omega-3!), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy) oraz błony komórkowej każdej komórki.

Omega-3 - właściwości kwasów tłuszczowych

  • mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych, nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń);
  • poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych;
  • pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia);
  • zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia;
  • zmniejszają ryzyko arytmii serca i pomagają zapobiegać zawałom serca;
  • stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze;
  • przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu, obniżając podwyższony poziom trójglicerydów (odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów) oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL;
  • obniżają ryzyko choroby nowotworowej oraz chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy;
  • są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci.

Liczne właściwości prozdrowotne kwasów omega-3 sprawiają, że są one niezbędnym elementem diety. Spożywaj je regularnie i ciesz się dobrym zdrowiem.

mgr Ilona Cieślak, 7 miesięcy temu

Bibliografia

  • Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij - czyli jak spożycie odpowiednich tłuszczów ułatwia utrzymanie linii, Mada, Warszawa 2001, ISBN 83-86170-71-9
  • Lipetz P. Dieta dobrych kalorii, WAB, Warszawa 2006, ISBN 83-7414-188-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Bujko J. Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa 2006, ISBN 83-7244-697-0

Tłuszcze

Komentarze (5)
~Marta
~Marta ponad rok temu

Ryby? Może kiedyś tak, ale w dzisiejszych czasach... Dla zdrowia lepiej łyknąć pigułkę. Biorę Gold Omega 3 i nie jem ryb i cieszę się bardzo dobrym zdrowiem. Pomimo, że jem tłusto i czasem nie zdrowo nie mam problemów z cholesterolem. Kiedyś jadłam ryby, dopóki się nie zatrułam, a zwolenników rybich przysmaków pytam gdzie można kupić rybę nie nafaszerowaną antybiotykami, pestycydami i metalami ciężkimi?

Odpowiedz
~Benia
~Benia ponad rok temu

Omega 3 są mega ważne dla organizmu i warto je zjadać:) Ja za rybami niestety nie przepadam, ale używam dużo olejów tłoczonych na zimno (mogę poelcić oleje swiata oleofarmu), nie tylko do sałatek, ale praktycznie do wszystkiego - serków, past, kasz, makaronow

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Jedzenie z zawartością kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a dodatkowo...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Stresujesz się? Jedz dużo ryb!

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii serca oraz zapobiega skurczom naczyń wieńcowych (...) wskazały na dodatkowe właściwości...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3 (WIDEO)

Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3 (WIDEO) Odtwórz wideo

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo istotne dla funkcjonowania organizmu. Zmniejszają ryzyko chorób serca, m.in. zawału, spowalniają starzenie (...) się komórek oraz mają działanie przeciwnowotworowe....

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Cała prawda o kwasach omega-3

Cała prawda o kwasach omega-3

Czym są kwasy omega-3? Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO)

Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO) Odtwórz wideo

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są podstawą każdej diety. Można wyróżnić kwasy omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane (WIDEO)

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane (WIDEO) Odtwórz wideo

. Poddawane są filtracji, która wpływa na usunięcie fragmentów roślin i innych zanieczyszczeń. Zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega-3, mogą być dodawane do sałatek i wielu innych...