Jak przyrządzić idealną sałatkę owocową?

Przygotowanie sałatki owocowej to banalne zadanie – wystarczy pokroić świeże owoce w cząstki i wymieszać wszystko w dużej misce. Jeśli jednak zastosujesz kilka prostych trików, zamienisz zwyczajną sałatkę z owoców w wyjątkowe danie, które będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Przedstawiamy 10 sposobów na przyrządzenie idealnej sałatki z owocami.

Postaw na owocowe sezonowe

Świeże owoce, które aktualnie są w sezonie, mają najwięcej smaku. W lecie wykorzystaj bogactwo polskich produktów – truskawki, jagody, maliny, poziomki, morele, czereśnie idealnie sprawdzą się w sałatkach owocowych. Jesienią i zimą warto sięgnąć po cytrusy i owoce egzotyczne, czyli pomarańcze, ananasy, mango, papaję. Nie zapominajmy jednak o lokalnych owocach, takich jak: jabłka, śliwki i gruszki, które są najsmaczniejsze jesienią.

Polecane wideo:

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bana...

Używaj dojrzałych owoców

Masz przepis na sałatkę owocową? Składniki są oczywiście najważniejsze, ale przy ich wyborze warto zwrócić uwagę, aby wszystkie owoce były tak samo dojrzałe. Nie ma nic gorszego, niż spotkanie w jednej porcji dania bardzo twardych owoców w towarzystwie papkowatych. Zbyt dojrzałe owoce mogą zrujnować twoją pracę, ponieważ szybko rozmiękną i sprawią, że sałatka straci swój ładny wygląd. Z kolei niedojrzałe owoce są twarde i kwaśne. Znajdź równowagę pomiędzy składnikami, a efekt na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.

Zwróć uwagę na kształt i wielkość owoców

Idealna sałatka owocowa powinna składać się z dużej ilości różnych owoców, które są jednakowo pokrojone. Równe kostki czy plasterki nie tylko ładniej wyglądają, ale również są łatwiejsze w jedzeniu. Wybierz jeden kształt i jeden rozmiar cząstek i staraj się tak pokroić wszystkie owoce. Nie krój jednak zbyt drobno, ponieważ sałatka owocowa będzie wyglądać bardziej zachęcająco, kiedy będzie można rozróżnić poszczególne owoce.

Baw się kolorami i teksturami

Miks barw pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego przy komponowaniu sałatki z owoców, zwracaj uwagę na ich kolor. Aby sałatka owocowa była ciekawsza, staraj się też łączyć różne tekstury owoców. Część z nich jest lekko ziarnista (np. gruszki), twarda, miękka, chrupiąca, soczysta. Wykorzystaj różnice między owocami, by stworzyć niepowtarzalne połączenie smaków, kolorów i konsystencji.

Przygotuj owoce

Zanim zaczniesz mieszanie owoców, zwróć uwagę na to, czy usunęłaś pestki, nasiona oraz skórkę. Wiele rodzajów owoców można po prostu wrzucić do miski, ale niektórym należy poświęcić trochę uwagi. Nie chcesz przecież, żeby twoi goście trafili na twarde pestki z winogron.

Użyj równych części

Sałatka z owoców będzie smaczniejsza, jeśli użyjesz równych ilości poszczególnych produktów. Jeśli szykujesz sałatkę z owoców leśnych, użyj tyle samo truskawek, jeżyn, malin. Żaden z gości nie będzie się czuł pokrzywdzony, że otrzymał porcję składającą się wyłącznie z truskawek.

Przypraw dla lepszego smaku

Jak podkręcić smak owoców? Najlepiej dodając czegoś kwaśnego, czyli np. soku z cytryny, limonki, grejpfruta, pomarańczy. Dzięki kwaśnemu dodatkowi owoce nie zaczną brązowieć. Poza tym sok z cytryny działa jak sól w normalnych sałatkach – wydobywa i wzmacnia smak. Jeśli lubisz cytrusowe akcenty, do sałatki dodaj również skórkę z cytryny albo limonki.

Użyj ziołowych dodatków

Używasz ziół jako dekoracji sałatki? Następnym razem dodaj więcej aromatycznych składników, a przekonasz się, jak wiele smaku kryje się w świeżych listkach. Jakich ziół używać? Najczęściej stosuje się miętę, ale świetnie sprawdzi się też melisa, bazylia, tymianek oraz kwiaty lawendy. Ich lekko wytrawny smak świetnie kontrastuje ze słodyczą owoców.

Naucz się wydobywać smak

Jeśli trafiłaś na borówki, które są twarde i kwaśne, możesz je szybko odmienić, stosując prostą sztuczkę. Niedojrzałe owoce warto posypać cukrem, dzięki któremu staną się bardziej miękkie i słodsze. Nie musisz się martwić, że granulki cukru będą zgrzytać między zębami – cukier bardzo szybko się rozpuści i nawet go nie poczujesz. Jeśli chcesz, aby twoja sałatka owocowa była trochę zdrowsza, użyj cukru trzcinowego albo Muscovado.

Nadaj kremowej konsystencji

Chcesz, żeby twoja sałatka owocowa zyskała bardziej kremowy smak i konsystencję? Dodaj trochę jogurtu – dzięki niemu zwyczajne owoce natychmiast zamienią się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jeśli nie musisz się przejmować wagą, możesz też dodać trochę ubitej słodkiej śmietanki. Pamiętaj, że jest to kaloryczny dodatek, dlatego nie przesadzaj z jego ilością.

Źródło: popsugar.com

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Sałatki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Sałatki
Sałatki

Bakłażan w sałatce

Bakłażan w sałatce

Dobrze doprawiony, gotowany bakłażan w przyprawach tworzy pyszną sałatkę

Sałatki

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukoli jest pożywna i smaczna. Niewielkim nakładem sił można stworzyć przepyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Sałatki

Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki

Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki

Wybór sałatki Nie wszystkie sałatki są zdrowe. Zwłaszcza te jedzone na mieście zawierają dużo dodatkowych składników, które sprawiają, że liczba (...) kalorii znacznie wzrasta. Oto pięć błędów, które często popełniamy...

Sałatki

Sałatka z rzeżuchą

Sałatka z rzeżuchą

Przepis na zdrową, wiosenną sałatkę musi zawierać rzeżuchę, która nada jej charakterystycznego smaku i koloru.

Sałatki

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Pyszna sałatka z gruszką i zieloną sałatą ma szanse stać się hitem sezonu. Bomba witaminowa, jaką jest danie, z pewnością przyciągnie wielu fanów. A jeśli dodać jeszcze sos klonowy jako polewę? Palce lizać!

Sałatki

Arbuz z miętą

Arbuz z miętą

Lekka i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i miętą jest dobra na każdą porę roku.

Sałatki

Indyk w pysznej sałatce

Indyk w pysznej sałatce

Indyk nie musi się nam już kojarzyć tylko z amerykańskim świętem lub suchym mięsem! Można spróbować go w pysznej sałatce warzywnej!

Sałatki

Sałatka z gruszką w sosie klonowym

Cały charakter proponowanej dziś sałatce warzywno-owocowej nadaje gruszka. Jej nienachalny i słodki smak ożywia całe danie. Gruszka zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Ponadto takie sole mineralne, jak fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. Składniki: 1/3...

Sałatki

Wesoła sałatka

oryginalnego smaku **warzywnej sałatki** dopełnia sos pesto - typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu,

Sałatki

Sałatka z groszkiem i bekonem

Niewątpliwie pożywna sałatka z groszkiem i boczkiem jest ciekawą propozycją na śniadanie, lunch lub lekką kolację. Jest to dobry przepis nawet dla osób, które boją się tłustego boczku. Przede wszystkim bekon w tej sałatce nie jest tłusty. Jego paseczki...