Przepis na sałatkę owocową - składniki, przyprawy, dodatki

Przygotowanie sałatki owocowej to banalne zadanie – wystarczy pokroić świeże owoce w cząstki i wymieszać wszystko w dużej misce. Jeśli jednak zastosujesz kilka prostych trików, zamienisz zwyczajną sałatkę owocową w wyjątkowe danie, które będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Przedstawiamy 10 sposobów na przyrządzenie idealnej sałatki owocowej.

Zobacz film: "Sałatki i desery w słoikach"

spis treści

1. Przepis na sałatkę owocową - składniki

Świeże owoce, które aktualnie są w sezonie, mają najwięcej smaku. W lecie wykorzystaj bogactwo polskich produktów – truskawki, jagody, maliny, poziomki, morele, czereśnie idealnie sprawdzą się w sałatkach owocowych.

Jesienią i zimą warto sięgnąć po cytrusy i owoce egzotyczne, czyli pomarańcze, ananasy, mango, papaję.

Przepis na sałatkę owocową jesienią powinien zawietać lokalne owoce, takie jak: jabłka, śliwki i gruszki, które są najsmaczniejsze w te porze roku.

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę
10 pomysłów na zdrowszą sałatkę [11 zdjęć]

Sałatka może stanowić sycący posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych...

zobacz galerię

Masz przepis na sałatkę owocową? Składniki przepisu na sałatkę owocową są oczywiście najważniejsze, ale przy ich wyborze warto zwrócić uwagę, aby wszystkie owoce były tak samo dojrzałe. Nie ma nic gorszego, niż spotkanie w jednej porcji dania bardzo twardych owoców w towarzystwie papkowatych.

Zbyt dojrzałe owoce w sałatce owocowej mogą zrujnować twoją pracę, ponieważ szybko rozmiękną i sprawią, że sałatka owocowa straci swój ładny wygląd. Z kolei niedojrzałe owoce są twarde i kwaśne. Znajdź równowagę pomiędzy składnikami, a danie z przepisu na sałatke owocową, na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.

Idealny przepis na sałatkę owocową powinnien składać się z dużej ilości różnych owoców, które są jednakowo pokrojone. Równe kostki czy plasterki nie tylko ładniej wyglądają, ale również są łatwiejsze w jedzeniu. Wybierz jeden kształt i jeden rozmiar cząstek i staraj się tak pokroić wszystkie owoce. Nie krój jednak zbyt drobno, ponieważ sałatka owocowa będzie wyglądać bardziej zachęcająco, kiedy będzie można rozróżnić poszczególne owoce.

Sekret idealnej sałatki owocowej to równowaga składników, dlatego postaraj się dodać podobne ilości różnych gatunków owoców
Sekret idealnej sałatki owocowej to równowaga składników, dlatego postaraj się dodać podobne ilości różnych gatunków owoców

Miks barw pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego zwróć uwagę jakiego koloru są owoce w twoim przepisie na sałatkę owocową. Staraj się też łączyć różne tekstury owoców. Część z nich jest lekko ziarnista (np. gruszki), twarda, miękka, chrupiąca, soczysta. Wykorzystaj różnice między owocami, by stworzyć w sałatce owocowej niepowtarzalne połączenie smaków, kolorów i konsystencji.

Zanim zaczniesz mieszanie owoców w sałatce owocowej, zwróć uwagę na to, czy usunęłaś pestki, nasiona oraz skórkę. Wiele rodzajów owoców można po prostu wrzucić do miski, ale niektórym należy poświęcić trochę uwagi. Nie chcesz przecież, żeby twoi goście trafili w sałatce owocowej na twarde pestki z winogron.

Przepis na smaczną sałatkę owocową powinien zawierać równe ilości poszczególnych produktów. Jeśli szykujesz sałatkę z owoców leśnych, użyj tyle samo truskawek, jeżyn, malin. Żaden z gości nie będzie się czuł pokrzywdzony, że otrzymał porcję sałatki owocowej składającą się wyłącznie z truskawek.

2. Przepis na sałatkę owocową - przyprawy

Jak podkręcić smak owoców? Najlepiej wybierz przepis na sałatkę owocową, którego składnikiem jest sok z cytryny, limonki, grejpfruta, pomarańczy. Dzięki kwaśnemu dodatkowi owoce w sałatce owocowej nie zaczną brązowieć. Poza tym sok z cytryny działa jak sól w normalnych sałatkach – wydobywa i wzmacnia smak. Jeśli lubisz cytrusowe akcenty, do sałatki owocowej dodaj również skórkę z cytryny albo limonki.

Używasz ziół w kuchni jako dekoracji sałatki owocowej? Następnym razem dodaj więcej aromatycznych składników, a przekonasz się, jak wiele smaku kryje się w świeżych listkach. Jakich ziół używać? Najczęściej stosuje się miętę, ale świetnie sprawdzi się też melisa, bazylia, tymianek oraz kwiaty lawendy. Ich lekko wytrawny smak świetnie kontrastuje ze słodyczą sałatki owocowej.

Jeśli trafiłaś na borówki amerykańskie, które są twarde i kwaśne, możesz je szybko odmienić, stosując prostą sztuczkę. Niedojrzałe owoce do sałatki owocowej warto posypać cukrem, dzięki któremu staną się bardziej miękkie i słodsze.

Nie musisz się martwić, że granulki cukru będą zgrzytać między zębami – cukier bardzo szybko się rozpuści i nawet go nie poczujesz. Jeśli chcesz, aby twoja sałatka owocowa była trochę zdrowsza, użyj cukru trzcinowego albo cukru Muscovado.

Zobacz także:

3. Przepis na sałatkę owocową - dodatki

Chcesz, żeby twoja sałatka owocowa zyskała bardziej kremowy smak i konsystencję? Dodaj trochę jogurtu – dzięki niemu zwyczajne owoce natychmiast zamienią się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jeśli nie musisz się przejmować wagą, możesz też dodać do sałatki owocowej trochę ubitej słodkiej śmietanki. Pamiętaj, że jest to kaloryczny dodatek, dlatego nie przesadzaj z jego ilością.

Źródło: popsugar.com

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy