Sałatka owocowa - zasady przyrządzania

Przygotowanie sałatki owocowej to banalne zadanie – wystarczy pokroić świeże owoce w cząstki i wymieszać wszystko w dużej misce. Jeśli jednak zastosujesz kilka prostych trików, zamienisz zwyczajną sałatkę owocową w wyjątkowe danie, które będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Przedstawiamy 10 sposobów na przyrządzenie idealnej sałatki owocowej.

1. Sałatka owocowa - zasady przyrządzania

1.1. Sałatka owocowa - świeże owoce

Świeże owoce, które aktualnie są w sezonie, mają najwięcej smaku. W lecie wykorzystaj bogactwo polskich produktów – truskawki, jagody, maliny, poziomki, morele, czereśnie idealnie sprawdzą się w sałatkach owocowych.

Jesienią i zimą warto sięgnąć po cytrusy i owoce egzotyczne, czyli pomarańcze, ananasy, mango, papaję.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Przygotowując sałatkę owocową jesienią, nie zapominajmy jednak o lokalnych owocach, takich jak: jabłka, śliwki i gruszki, które są najsmaczniejsze jesienią.

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę
10 pomysłów na zdrowszą sałatkę [11 zdjęć]

Sałatka może stanowić sycący posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych...

zobacz galerię

1.2. Sałatka owocowa - dojrzałe owoce

Masz przepis na sałatkę owocową? Składniki są oczywiście najważniejsze, ale przy ich wyborze warto zwrócić uwagę, aby wszystkie owoce były tak samo dojrzałe. Nie ma nic gorszego, niż spotkanie w jednej porcji dania bardzo twardych owoców w towarzystwie papkowatych.

Zbyt dojrzałe owoce w sałatce owocowej mogą zrujnować twoją pracę, ponieważ szybko rozmiękną i sprawią, że sałatka owocowa straci swój ładny wygląd. Z kolei niedojrzałe owoce są twarde i kwaśne. Znajdź równowagę pomiędzy składnikami, a efekt, jakim będzie sałatka owocowa, na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.

1.3. Sałatka owocowa - kształt i wielkość owoców

Idealna sałatka owocowa powinna składać się z dużej ilości różnych owoców, które są jednakowo pokrojone. Równe kostki czy plasterki nie tylko ładniej wyglądają, ale również są łatwiejsze w jedzeniu. Wybierz jeden kształt i jeden rozmiar cząstek i staraj się tak pokroić wszystkie owoce. Nie krój jednak zbyt drobno, ponieważ sałatka owocowa będzie wyglądać bardziej zachęcająco, kiedy będzie można rozróżnić poszczególne owoce.

Sekret idealnej sałatki owocowej to równowaga składników, dlatego postaraj się dodać podobne ilości różnych gatunków owoców
Sekret idealnej sałatki owocowej to równowaga składników, dlatego postaraj się dodać podobne ilości różnych gatunków owoców (Zdjęcie owoców / Shutterstock)

1.4. Sałatka owocowa - baw się kolorami

Miks barw pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego przy komponowaniu sałatki owocowej zwracaj uwagę na kolor owoców. Aby sałatka owocowa była ciekawsza, staraj się też łączyć różne tekstury owoców. Część z nich jest lekko ziarnista (np. gruszki), twarda, miękka, chrupiąca, soczysta. Wykorzystaj różnice między owocami, by stworzyć w sałatce owocowej niepowtarzalne połączenie smaków, kolorów i konsystencji.

1.5. Sałatka owocowa - przygotuj owoce

Zanim zaczniesz mieszanie owoców w sałatce owocowej, zwróć uwagę na to, czy usunęłaś pestki, nasiona oraz skórkę. Wiele rodzajów owoców można po prostu wrzucić do miski, ale niektórym należy poświęcić trochę uwagi. Nie chcesz przecież, żeby twoi goście trafili w sałatce owocowej na twarde pestki z winogron.

1.6. Sałatka owocowa - użyj równych części

Sałatka owocowa będzie smaczniejsza, jeśli użyjesz równych ilości poszczególnych produktów. Jeśli szykujesz sałatkę z owoców leśnych, użyj tyle samo truskawek, jeżyn, malin. Żaden z gości nie będzie się czuł pokrzywdzony, że otrzymał porcję sałatki owocowej składającą się wyłącznie z truskawek.

1.7. Sałatka owocowa - przyprawy

Jak podkręcić smak owoców? Najlepiej dodając do sałatki owocowej czegoś kwaśnego, czyli np. soku z cytryny, limonki, grejpfruta, pomarańczy. Dzięki kwaśnemu dodatkowi owoce w sałatce owocowej nie zaczną brązowieć. Poza tym sok z cytryny działa jak sól w normalnych sałatkach – wydobywa i wzmacnia smak. Jeśli lubisz cytrusowe akcenty, do sałatki owocowej dodaj również skórkę z cytryny albo limonki.

1.8. Sałatka owocowa - ziołowe dodatki

Używasz ziół w kuchni jako dekoracji sałatki owocowej? Następnym razem dodaj więcej aromatycznych składników, a przekonasz się, jak wiele smaku kryje się w świeżych listkach. Jakich ziół używać? Najczęściej stosuje się miętę, ale świetnie sprawdzi się też melisa, bazylia, tymianek oraz kwiaty lawendy. Ich lekko wytrawny smak świetnie kontrastuje ze słodyczą sałatki owocowej.

1.9. Sałatka owocowa - wydobądź smak

Jeśli trafiłaś na borówki amerykańskie, które są twarde i kwaśne, możesz je szybko odmienić, stosując prostą sztuczkę. Niedojrzałe owoce do sałatki owocowej warto posypać cukrem, dzięki któremu staną się bardziej miękkie i słodsze.

Nie musisz się martwić, że granulki cukru będą zgrzytać między zębami – cukier bardzo szybko się rozpuści i nawet go nie poczujesz. Jeśli chcesz, aby twoja sałatka owocowa była trochę zdrowsza, użyj cukru trzcinowego albo cukru Muscovado.

Zobacz także:

1.10. Sałatka owocowa - nadaj kremowej konsystencji

Chcesz, żeby twoja sałatka owocowa zyskała bardziej kremowy smak i konsystencję? Dodaj trochę jogurtu – dzięki niemu zwyczajne owoce natychmiast zamienią się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jeśli nie musisz się przejmować wagą, możesz też dodać do sałatki owocowej trochę ubitej słodkiej śmietanki. Pamiętaj, że jest to kaloryczny dodatek, dlatego nie przesadzaj z jego ilością.

Źródło: popsugar.com

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.