Jak skutki może mieć spożycie niedogotowanego mięsa?

Najnowsze badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Michigan rzucają światło na związek występowania bakterii w niegotowanym mięsie z kurczaka i objawów zespołu Guillain-Barre (GBS). Wyniki eksperymentu ukazały się w najnowszym wydaniu  „Journal of Autoimmunity” i informują również o możliwościach terapeutycznych przy zakażeniu Campylobacter jejuni.

W wyniku nieprawidłowego gotowania (zbyt niska temperatura), bakteria nadal może występować w mięsie, potencjalnie zakażając człowieka. Badania wskazują, że predyspozycja genetyczna wraz z narażeniem na pewne szczepy bakterii Campylobacter mogą spowodować wystąpienie zespołu Guillain- Barre.

Naukowcy wskazują również, że niektóre bakterie są oporne na działanie antybiotyków. W przebiegu tego zespołu dochodzi do uszkodzenia nerwów na skutek procesów autoimmunologicznych. Leczeniem jest stosowanie plazmaferezy i dożylne wlewy immunoglobulin.

Odpowiednia temperatura gotowania chroni przed potencjalnie niebezpiecznymi bakteriami
Odpowiednia temperatura gotowania chroni przed potencjalnie niebezpiecznymi bakteriami (123RF)

Jakie są objawy? Najczęściej dochodzi do parestezji, zaburzenia ze strony układu autonomicznego (np. zaburzenia rytmu serca), czy też niewydolności oddechowej i innych objawów ubytkowych. W wyniku badań naukowców, określono, jak dokładnie wygląda predyspozycja genetyczna w kwestii ryzyka zachorowania na zespół Guillain-Barre. Przedmiotem zainteresowania badaczy był także związek występowania zakażenia wirusem Zika z GBS.

Naukowcy jednak zakładają, że przeprowadzone badania odpowiedzą również na pytanie jak inne bakterie i wirusy wpłyną na rozwiniecie GBS. Dostępność środków leczniczych jest całkiem dobra, ale jednak leczenie jest mocno ograniczone, bowiem stosowana terapia w niektórych przypadkach nie dość, że jest nieskuteczna to ****powoduje zaostrzenie objawów.

Jak zaznaczają autorzy badania, dzięki przeprowadzonym badaniom, możliwe będzie również opracowanie nowych metod terapeutycznych. Wiele osób cierpiących na GBS jest w złym stanie i nie jest możliwy ich udział w badaniach klinicznych nad nowym lekiem. Czy przedstawione badania rzeczywiście mają związek z niegotowanym mięsem kurzym?

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać
9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać [9 zdjęć]

Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na...

zobacz galerię

Ogólnie rzecz biorąc do zakażenia tą bakterią może dojść na drodze spożycia zanieczyszczonej wody lub skażonego mięsa (ale nie tylko kurzego). Warto więc pamiętać, że jakiekolwiek niedogotowane mięso może spowodować wystąpienienie GBS, ale nie tylko.

Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe - to tylko przykłady schorzeń, które mogą wystąpić na skutek spożycia źle przygotowanego pokarmu.

Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie?
Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie? [6 zdjęć]

Szynka po 10 złotych za kilogram, boczek za 12 złotych, udka kurczaka za 9 złotych. Tanie mięso kupujemy...

zobacz galerię

Ważnym aspektem przeprowadzonych badań jest nadzieja na opracowanie lepszych, bardziej nowoczesnych metod terapeutycznych, które dadzą szansę na wyleczenie pacjentów znajdujących się w ciężkim stanie.

W celu diagnostyki wykonuje się punkcję lędźwiową, aby zbadać skład płynu mózgowo-rdzeniowego, a także przeprowadza się badania serologiczne, obrazowe i specjalistyczne – neurologiczne.

Kto wie, być może za jakiś czas uda się opracować szczepionkę, która będzie chronić przed wystąpieniem zespołu Guillain-Barre?

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.