Owoc kaki (persymona) - wartości odżywcze, zastosowanie

Kaki inaczej persymona to owoc, który został odkryty przez mieszkańców Chin. Kaki wyglądem przypomina pomidory, jest koloru żółto - pomarańczowego. Owoc jest lekko spłaszczony, od spodu ma najczęściej cztery liście.

Zobacz film: "Chcesz żyć dłużej? Jedz więcej owoców i warzyw"

Owoce kaki (persymona) są także nazywane hebanowcem lub hurmą i dzielą się na dwa rodzaje: kaki o cierpkim smaki i kaki o łagodniejszym smaku. Owoc występuje w różych odcieniach czerwieni i koloru pomarańczowego. Kaki nadaje się do zjedzenia na surowo tylko wtedy, gdy jest dojrzałe i miękkie - konsystencja powinna przypominać galaretkę.

1. Owoc kaki (persymona) - wartości odżywcze

Kaki (persymona) to roślina, która jest bogata w dobroczynne składniki, np. polifenole, kwas askorbinowy, błonnik pokarmowy czy liczne związki mineralne.

Właściwości owocu kaki to funkcje przeciwutleniające. Najwięcej cennych składników znajduje się w skórce kaki.

W chińskiej kulturze kaki używane jest w leczeniu ukąszeń przez węża, a także na wszelkie podrażnienia skóry.

Stosować można też wywar z liści kaki (persymony), który może nie tylko obniżyć ciśnienie, ale też zmniejsza krzepliwość krwi. Niektórzy twierdzą, że kaki powinni jeść pacjenci podczas kuracji nowotworowej.

Wyciąg z owoców kaki regularnie stosowany może spowodować zahamowanie namnażania się komórek rakowych w przypadku białaczki, ponieważ wywołują apoptozę, czyli śmierć komórkową.

Według badań przeprowadzonych w Japonii, wyciąg z owoców kaki (persymony), w połączeniu ze związkami polifenoli, hamował wzrost komórek rakowych białaczki limfoblastycznej T. Po trzech dniach zauważono znaczne uszkodzenia komórek nowotworowych.

Kaki występuje w różnych odcieniach koloru pomarańczowego
Kaki występuje w różnych odcieniach koloru pomarańczowego

Systematyczne spożywanie owocu kaki (persymony) (lub napoju zrobionego z miąższu) możliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego, trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych. W owocu kaki znajdują się także karotenoidy, które gwarantują prawidłową pracę narządu wzroku.

Kaki zawiera beta-karoten, który jest składnikiem barwnika wzrokowego. Poprawia jakość widzenia, zwłaszcza po zmroku.

Owoc kaki (persymona)
Owoc kaki (persymona) [7 zdjęć]

Za ojczyznę owocu kaki uznaje się Chiny. To stamtąd dotarł do Japonii, a w XIX wieku na terenie Stanów...

zobacz galerię

Beta-karoten znacznie redukuje też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a także zapobiega uszkodzeniu soczewki.

To też warto wiedzieć

2. Owoc kaki (persymona) - zastosowanie

Dojrzałe owoce kaki (persymony) najlepiej jeść na surowo jako zdrową przekąskę. Owoc kaki warto dodawać do sałatek, musli czy jogurtu. Owoc kaki ma słodki miąższ, przez co idealnie nadaje się na dżem.

Owoce kaki (persymony) może być kandyzowane lub suszone - w smaku przypomina wtedy suszone figi.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.