Katechiny – właściwości i występowanie

Znajdziemy je we wszystkich rodzajach herbaty, czekoladzie i czerwonym winie. Katechiny, bo o nich mowa, są cennymi przeciwutleniaczami. I chociaż dotychczas były niezbyt znane, dzisiaj zyskują dużą popularność.

1. Właściwości katechin

Katechiny są cennymi substancjami należącymi do grupy polifenoli. To jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy hamujących powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Liczne badania udowodniły, że nie tylko wykazują one cenne dla zdrowia właściwości, ale także nie powodują niepożądanych skutków ubocznych.

2. Gdzie występują katechiny?

Ich źródłem są wszelkiego rodzaju herbaty: zielona, czarna, a nawet owocowa. Największe stężenie występuje jednak w jej świeżych liściach. Znajdziemy je także w czerwonym winie oraz w owocach: truskawkach, morelach, jabłkach, wiśniach, brzoskwiniach i śliwkach.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Bogactwem katechin są również warzywa, głównie rośliny strączkowe: fasola, soczewica i bób, oraz czekolada – w 100 jej gramach znajduje się 46–61 mg katechin.

Najwięcej tych cennych substancji znajduje się w skórce owoców, dlatego tak ważne jest ich spożywanie bez obierania.

3. Działanie katechin

Te przeciwutleniacze wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Usuwają z organizmu metale ciężkie oraz hamują procesy starzenia. Ich regularne spożywanie znacznie obniża ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego.

Działają przeciwzakrzepowo, więc polecane są osobom zmagającym się z miażdżycą i nadciśnieniem. Okazuje się również, że katechiny pozytywnie wpływają na masę ciała. Dieta bogata w katechiny sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Właściwościami katechin powinni zainteresować się diabetycy. Obniżają one bowiem poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Pozytywnie wpływają również na insulinooporność.

Związki z grupy katechin działają także antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antywirusowo. Profilaktycznie stosowane mogą być w leczeniu nowotworów oraz zaćmy. Wzmacniają również układ odpornościowy.

4. Katechiny w codziennej diecie

Najwięcej katechin znajdziemy w żywności pochodzenia roślinnego, produktach funkcjonalnych, wyrobach winiarskich oraz wyprodukowanych z ziaren kakaowca.

Z ich cennych właściwości korzystają także producenci środków farmakologicznych i chemii. Związki tego rodzaju znajdują się bowiem w składzie leków, suplementów diety oraz w kosmetykach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!