Katechiny – właściwości i występowanie

Znajdziemy je we wszystkich rodzajach herbaty, czekoladzie i czerwonym winie. Katechiny, bo o nich mowa, są cennymi przeciwutleniaczami. I chociaż dotychczas były niezbyt znane, dzisiaj zyskują dużą popularność.

Właściwości katechin

Katechiny są cennymi substancjami należącymi do grupy polifenoli. To jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy hamujących powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Liczne badania udowodniły, że nie tylko wykazują one cenne dla zdrowia właściwości, ale także nie powodują niepożądanych skutków ubocznych.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Gdzie występują katechiny?

Ich źródłem są wszelkiego rodzaju herbaty: zielona, czarna, a nawet owocowa. Największe stężenie występuje jednak w jej świeżych liściach. Znajdziemy je także w czerwonym winie oraz w owocach: truskawkach, morelach, jabłkach, wiśniach, brzoskwiniach i śliwkach.

Bogactwem katechin są również warzywa, głównie rośliny strączkowe: fasola, soczewica i bób, oraz czekolada – w 100 jej gramach znajduje się 46–61 mg katechin.

Najwięcej tych cennych substancji znajduje się w skórce owoców, dlatego tak ważne jest ich spożywanie bez obierania.

Działanie katechin

Te przeciwutleniacze wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Usuwają z organizmu metale ciężkie oraz hamują procesy starzenia. Ich regularne spożywanie znacznie obniża ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego.

Działają przeciwzakrzepowo, więc polecane są osobom zmagającym się z miażdżycą i nadciśnieniem. Okazuje się również, że katechiny pozytywnie wpływają na masę ciała. Dieta bogata w katechiny sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Właściwościami katechin powinni zainteresować się diabetycy. Obniżają one bowiem poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Pozytywnie wpływają również na insulinooporność.

Związki z grupy katechin działają także antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antywirusowo. Profilaktycznie stosowane mogą być w leczeniu nowotworów oraz zaćmy. Wzmacniają również układ odpornościowy.

Katechiny w codziennej diecie

Najwięcej katechin znajdziemy w żywności pochodzenia roślinnego, produktach funkcjonalnych, wyrobach winiarskich oraz wyprodukowanych z ziaren kakaowca.

Z ich cennych właściwości korzystają także producenci środków farmakologicznych i chemii. Związki tego rodzaju znajdują się bowiem w składzie leków, suplementów diety oraz w kosmetykach.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...