Katechiny – właściwości i występowanie

Znajdziemy je we wszystkich rodzajach herbaty, czekoladzie i czerwonym winie. Katechiny, bo o nich mowa, są cennymi przeciwutleniaczami. I chociaż dotychczas były niezbyt znane, dzisiaj zyskują dużą popularność.

Właściwości katechin

Katechiny są cennymi substancjami należącymi do grupy polifenoli. To jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy hamujących powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Liczne badania udowodniły, że nie tylko wykazują one cenne dla zdrowia właściwości, ale także nie powodują niepożądanych skutków ubocznych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Gdzie występują katechiny?

Ich źródłem są wszelkiego rodzaju herbaty: zielona, czarna, a nawet owocowa. Największe stężenie występuje jednak w jej świeżych liściach. Znajdziemy je także w czerwonym winie oraz w owocach: truskawkach, morelach, jabłkach, wiśniach, brzoskwiniach i śliwkach.

Bogactwem katechin są również warzywa, głównie rośliny strączkowe: fasola, soczewica i bób, oraz czekolada – w 100 jej gramach znajduje się 46–61 mg katechin.

Najwięcej tych cennych substancji znajduje się w skórce owoców, dlatego tak ważne jest ich spożywanie bez obierania.

Działanie katechin

Te przeciwutleniacze wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Usuwają z organizmu metale ciężkie oraz hamują procesy starzenia. Ich regularne spożywanie znacznie obniża ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego.

Działają przeciwzakrzepowo, więc polecane są osobom zmagającym się z miażdżycą i nadciśnieniem. Okazuje się również, że katechiny pozytywnie wpływają na masę ciała. Dieta bogata w katechiny sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Właściwościami katechin powinni zainteresować się diabetycy. Obniżają one bowiem poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Pozytywnie wpływają również na insulinooporność.

Związki z grupy katechin działają także antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antywirusowo. Profilaktycznie stosowane mogą być w leczeniu nowotworów oraz zaćmy. Wzmacniają również układ odpornościowy.

Katechiny w codziennej diecie

Najwięcej katechin znajdziemy w żywności pochodzenia roślinnego, produktach funkcjonalnych, wyrobach winiarskich oraz wyprodukowanych z ziaren kakaowca.

Z ich cennych właściwości korzystają także producenci środków farmakologicznych i chemii. Związki tego rodzaju znajdują się bowiem w składzie leków, suplementów diety oraz w kosmetykach.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Smaczny i zdrowy deser mrożony Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety,...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...