Kiełbasa w sałatce

Podana sałatka bazuje na innej, klasycznej sałatce Coleslaw. Tutaj mamy dodaną kiełbaskę, która dodaje wartości odżywczej daniu, gdyż zawiera dużo białka, a tłuszcz z niej jest odsączony. Zamiast tradycyjnej białej kapusty użyto w niej jej czerwonej odmiany, która inaczej nazywana jest kapustą modrą.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • pęto chudej kiełbasy,
  • 250 g czerwonej kapusty,
  • koperek,
  • 3 marchewki,
  • pół jabłka,
  • pół czerwonej cebuli.

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój w niegrube plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż do momentu, aż kiełbasa nabierze koloru, ale nie pozwól, aby była twarda. Zdejmij z ognia i odsącz powstały tłuszcz. Czerwoną kapustę pokrój drobno i wrzuć do przygotowanego na danie naczynia. Do kapusty dodaj kiełbasę. Koperek posiekaj bardzo drobno i wrzuć do miski. Marchewki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój w paseczki. Jabłka pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Wszystko wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i białym pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek i wyciśniętą cytryną.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 209,2 kcal
Białka 14,08 g
Węglowodany 5,58 g
Tłuszcze 14,76 g
Błonnik 1,32 g
Sałatka z kiełbasą

Słynna sałatka Coleslaw wzbogacona została o kawałki kiełbaski.

Komentarz:

Kapusta modra zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy E, K, B1, B2, B6 i C. Na polskim gruncie charakterystyczna jest dla kuchni śląskiej. Chyba warto spróbować!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...

Przystawki

Domowe przekąski do chrupania przed telewizorem (WIDEO)

Każdy z nas lubi od czasu do czasu spędzić **spokojny wieczór przed telewizorem **z dobrym filmem lub długo wyczekiwanym meczem. Zazwyczaj jednak na samym oglądaniu się nie kończy, a na stoliku obok kanapy lądują przekąski, niestety nie zawsze zdrowe....

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Pasztet z królika i masło rzeżuchowe (WIDEO)

Dania Wielkanocne charakteryzują się ogromną ilością smaków, ale niestety są też dosyć kaloryczne. Jak zrobić je w lżejszej wersji? Piotr Kucharski zaprezentował nam przepis na pasztet z mięsem z królika z dodatkiem pistacji. Choć danie to nie należy...