Właściwości kapusty

spis treści
rozwiń

Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak kapusta wpływa na zdrowie?

1. Kapusta a zdrowie

Dzięki prozdrowotnym właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia. Pamiętaj, aby nie płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy to cenny kwas mlekowy i enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Jeśli pragniesz skomponować zdrowe jedzenie, nie gotuj kapusty, gdyż najwięcej składników odżywczych zawiera surowa. Kapusta spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze, a regularne jedzenie kapusty likwiduje zaparcia.

Ze względu na dużą zawartość siarki oraz cynku, spożywanie kapusty łagodzi dolegliwości skórne, m.in. odmrożenia, oparzenia, jest skuteczne w leczeniu trądziku, liszajów, egzemy. Specjaliści od medycyny naturalnej twierdzą, że aby dieta kapuściana była skuteczna, należy pić około litra surowego soku przez 8 dni. Składniki zawarte w kapuście wspomagają leczenie obrzęków kończyn, łagodzą ból, działają antyseptycznie oraz usuwają ze skóry toksyny. Liście z kapusty są doskonałym środkiem na ukąszenia i użądlenia przez owady.

Liście kapusty leczą również oparzenia, wrzody, trudno gojące się rany, półpasiec, odmrożenia. Okłady z kapusty łagodzą ból towarzyszący chorobom reumatycznym. Liść położony na skórę zmniejsza przekrwienie, aktywizuje krwiobieg, oczyszcza naczynia włosowate. Stosuje się je przy żylakach i zapaleniu tętnic.

2. Dieta z kapusty

Kapusta, brukselka i brokuły mają dużo kwasu foliowego. Są bogate w witaminę C i beta-karoten. Brokuły zawierają dużo żelaza i potasu. 100 gramów porcji podgotowanych brokułów zaspokaja połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ogromnym plusem kalafiora jest zawarty w nim błonnik, który chroni przed zaparciami oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Czasem jedzenie kalafiora powoduje wzdęcia, do czego przyczynia się rozkład zawartej w nim celulozy przez mikroflorę jelit.

Kapusta jest bazą zdrowej diety. Pamiętaj, aby jeść ją na surowo. Czasami można pozwolić sobie na dodanie mięsa. Jednak takie potrawy są ciężkostrawne i kaloryczne. Długotrwałe stosowanie diety kapuścianej może również skutkować zwiększeniem wydzielania soków żołądkowych i nadkwasotą żołądka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!