Właściwości kapusty

Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak kapusta wpływa na zdrowie?

Polecane wideo:

Kapusta a zdrowie

Dzięki prozdrowotnym właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia. Pamiętaj, aby nie płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy to cenny kwas mlekowy i enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów.

Jeśli pragniesz skomponować zdrowe jedzenie, nie gotuj kapusty, gdyż najwięcej składników odżywczych zawiera surowa. Kapusta spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze, a regularne jedzenie kapusty likwiduje zaparcia.

Ze względu na dużą zawartość siarki oraz cynku, spożywanie kapusty łagodzi dolegliwości skórne, m.in. odmrożenia, oparzenia, jest skuteczne w leczeniu trądziku, liszajów, egzemy. Specjaliści od medycyny naturalnej twierdzą, że aby dieta kapuściana była skuteczna, należy pić około litra surowego soku przez 8 dni. Składniki zawarte w kapuście wspomagają leczenie obrzęków kończyn, łagodzą ból, działają antyseptycznie oraz usuwają ze skóry toksyny. Liście z kapusty są doskonałym środkiem na ukąszenia i użądlenia przez owady.

Liście kapusty leczą również oparzenia, wrzody, trudno gojące się rany, półpasiec, odmrożenia. Okłady z kapusty łagodzą ból towarzyszący chorobom reumatycznym. Liść położony na skórę zmniejsza przekrwienie, aktywizuje krwiobieg, oczyszcza naczynia włosowate. Stosuje się je przy żylakach i zapaleniu tętnic.

Dieta z kapusty

Kapusta, brukselka i brokuły mają dużo kwasu foliowego. Są bogate w witaminę C i beta-karoten. Brokuły zawierają dużo żelaza i potasu. 100 gramów porcji podgotowanych brokułów zaspokaja połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ogromnym plusem kalafiora jest zawarty w nim błonnik, który chroni przed zaparciami oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Czasem jedzenie kalafiora powoduje wzdęcia, do czego przyczynia się rozkład zawartej w nim celulozy przez mikroflorę jelit.

Kapusta jest bazą zdrowej diety. Pamiętaj, aby jeść ją na surowo. Czasami można pozwolić sobie na dodanie mięsa. Jednak takie potrawy są ciężkostrawne i kaloryczne. Długotrwałe stosowanie diety kapuścianej może również skutkować zwiększeniem wydzielania soków żołądkowych i nadkwasotą żołądka.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż kapusta biała, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kiszona (...) Skąd pochodzi kapusta włoska? Do jej jedzenia...

Warzywa

Właściwości soku z kapusty

Właściwości soku z kapusty

Chroni przed rakiem Sok z kapusty przeciwdziała w szczególności nowotworowi jelita grubego. Badania potwierdziły, że u osób, które spożywają (...) . Naturalnym sposobem na jego obniżenie jest włączenie kapusty do codziennej...

Środki na ukąszenia owadów

Sprawdzone domowe sposoby na ukąszenia owadów

Sprawdzone domowe sposoby na ukąszenia owadów

pszczoły czy osy. Cytrynowy okład Natrzyj miejsce ukąszenia sokiem z cytryny, a następnie ułóż tam świeży plasterek. Liście kapusty Okład z liści kapusty (...) ma właściwości przeciwzapalne oraz uśmierza...

Warzywa

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

ma najlepsze właściwości obniżające cholesterol. Pomaga schudnąć 100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet (...) Kapusta jest niedoceniona Kapusta...

Warzywa

Sok z kapusty - właściwości odżywcze, cechy prozdrowotne

Sok kapusty słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kolejną zaletą kapusty jest niewielka zawartość kalorii. Dlatego też sok z kapusty polecany (...) z problematyczną (https://portal.abczdrowie.pl/co-pomaga-a-co-szkodzi-watrobie)...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

się go także w medycynie naturalnej. Moc witamin i składników mineralnych Majeranek wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych przede wszystkim ze względu (...) . Na trawienie i katar Do najbardziej znanych właściwości...

Zupy

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Nie każdy z nas wie, że kapusta ma mnóstwo właściwości odżywczych oraz leczniczych. Możemy jej użyć w kuchni, przygotowując zupę czy soki (...) , ale także zrobić okład, który złagodzi oparzenia, rany, a nawet ból towarzyszący...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

się jej także wiele innych prozdrowotnych właściwości m.in. wzmacnia układ immunologiczny, reguluje ciśnienie krwi i przeciwdziała zakłóceniom równowagi (...) kwasowo-zasadowej organizmu. Kapusta kiszona Kapusta...

Probiotyki

Zaskakujące źródła probiotyków

Zaskakujące źródła probiotyków

zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego. Na skutek tego dochodzi do fermentacji napoju, co nadaje mu niezwykle korzystne właściwości. Herbata kombucza (...) , deserów, ale może być również spożywany samodzielnie. Kiszona kapusta...