Właściwości kapusty

Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak kapusta wpływa na zdrowie?

Polecane wideo:

1. Kapusta a zdrowie

Dzięki prozdrowotnym właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia. Pamiętaj, aby nie płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy to cenny kwas mlekowy i enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów.

Jeśli pragniesz skomponować zdrowe jedzenie, nie gotuj kapusty, gdyż najwięcej składników odżywczych zawiera surowa. Kapusta spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze, a regularne jedzenie kapusty likwiduje zaparcia.

Ze względu na dużą zawartość siarki oraz cynku, spożywanie kapusty łagodzi dolegliwości skórne, m.in. odmrożenia, oparzenia, jest skuteczne w leczeniu trądziku, liszajów, egzemy. Specjaliści od medycyny naturalnej twierdzą, że aby dieta kapuściana była skuteczna, należy pić około litra surowego soku przez 8 dni. Składniki zawarte w kapuście wspomagają leczenie obrzęków kończyn, łagodzą ból, działają antyseptycznie oraz usuwają ze skóry toksyny. Liście z kapusty są doskonałym środkiem na ukąszenia i użądlenia przez owady.

Liście kapusty leczą również oparzenia, wrzody, trudno gojące się rany, półpasiec, odmrożenia. Okłady z kapusty łagodzą ból towarzyszący chorobom reumatycznym. Liść położony na skórę zmniejsza przekrwienie, aktywizuje krwiobieg, oczyszcza naczynia włosowate. Stosuje się je przy żylakach i zapaleniu tętnic.

2. Dieta z kapusty

Kapusta, brukselka i brokuły mają dużo kwasu foliowego. Są bogate w witaminę C i beta-karoten. Brokuły zawierają dużo żelaza i potasu. 100 gramów porcji podgotowanych brokułów zaspokaja połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ogromnym plusem kalafiora jest zawarty w nim błonnik, który chroni przed zaparciami oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Czasem jedzenie kalafiora powoduje wzdęcia, do czego przyczynia się rozkład zawartej w nim celulozy przez mikroflorę jelit.
Kapusta jest bazą zdrowej diety. Pamiętaj, aby jeść ją na surowo. Czasami można pozwolić sobie na dodanie mięsa. Jednak takie potrawy są ciężkostrawne i kaloryczne. Długotrwałe stosowanie diety kapuścianej może również skutkować zwiększeniem wydzielania soków żołądkowych i nadkwasotą żołądka.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa
Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Właściwości okry

Właściwości okry

z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.Astma Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C (...) w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie tego warzywa...

Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej chorowały

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) z rodzajów warzywa pomaga zwalczyć inne schorzenia i przypadłości.Właściwości...

Warzywa

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

zapalnym. Jak podają naukowcy, włączenie warzywa do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej. Jeśli bolą cię stawy

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...