Cebula - rodzaje, właściwości, prozdrowotne właściwości, zastosowanie w kuchni

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. To zielone warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. Jakie rodzaje cebuli wyróżniamy? Jakie właściwości ma cebula?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy.

1. Cebula - rodzaje

Cebula jest bardzo popularna w kuchni, jednak najczęściej w kuchni wykorzystujemy żółtą cebulę. Jednak jej mocny aromat nie wszystkim odpowiada. Na szczęście obecnie można bez problemu kupić cebule czerwoną, cebule dymkę, cebule cukrową lub szalotkę.

Zobacz film: "Jak przechowywać cebulę?"

Cebula czerwona ma piękny fioletowo-bordowy kolor. Ma ona dużo delikatniejszy smak, dlatego to właśnie czerwona cebula jest częstym dodatkiem do sałatek. Czerwona cebula jest bardzo popularna w diecie śródziemnomorskiej.

Cebula cukrowa ma natomiast bardzo delikatny smak i aromat, dlatego często jest ona zjadana na surowo. Z kolei cebula dymka jest sprzedawana wraz ze szczypiorem. Cebula dymka to małe cebulki zwykle sprzedawane w pęczkach. Jest to idealny dodatek do mięs pieczonych.

Cebula dymka świetnie nadaje się również do marynowania, dzięki czemu można ją dodać do sałatki. Warto jednak unikać smażenia cebuli dymki, ponieważ może mieć wówczas gorzki smak.

Cebula szalotka to inaczej czosnek askaloński. W kuchni najczęściej cebulę szalotkę wykorzystuje się do wykonania sosu z czerwonego wina. Cechą charakterystyczną jest lekko różowy kolor szalotek po obraniu ze skórki wierzchniej.

2. Cebula - właściwości

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli.

Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Na dodatek ilość kalorii w cebuli jest znikoma. W cebuli jest tylko 39,7 kalorii w 100 g.

Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.

3. Cebula - prozdrowotne właściwości

Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego.

Uzdrawiająca moc cebuli
Uzdrawiająca moc cebuli [9 zdjęć]

Cebula ma silne właściwości lecznicze. Wiedziałaś, że jest skuteczniejsza od aspiryny?

zobacz galerię

Dzięki swoim właściwościom cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku.

Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje się kompresy z cebuli.

Hormon roślinny (glukokinina) występujący w cebuli zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy.

Właściwości cebuli surowej mają działanie obniżające poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.

Cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd.

Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy głębokiego talerza, 1 cebuli i kilku łyżek cukru lub miodu. Cebulę kroimy w plasterki i następnie dodajemy cukier. Po kilku godzinach syrop z cebuli jest gotowy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Cebula - zastosowanie w kuchni

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej cebuli dziennie daje nam gwarancję zdrowia. Innym sposobem jest przyrządzanie soków i syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów.

Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych zawartych w cebuli. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek. Cebula to świetny dodatek do potraw smażonych, jak np. mięsa, dania z pieczarkami, krokiety. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, jest najbardziej uniwersalnym warzywem, znanym w kuchni całego świata.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Czosnek

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!