Cebula - kalorie, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. To zielone warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy.

Polecane wideo:

Cebula - kalorie

W 100 gramach cebuli znajduje się 39,7 kalorii.

Cebula - właściwości

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.

Właściwości medyczne cebuli to:

  • antybiotyk i środek antyseptyczny – sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje się kompresy z cebuli.
  • działanie przeciwcukrzycowe – hormon roślinny (glukokinina) występujący w cebuli zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
  • środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy – cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

Cebula - zastosowanie w kuchni

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej cebuli dziennie daje nam gwarancję zdrowia. Innym sposobem jest przyrządzanie soków i syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów. Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych zawartych w cebuli. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek. Cebula to świetny dodatek do potraw smażonych, jak np. mięsa, dania z pieczarkami, krokiety. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, jest najbardziej uniwersalnym warzywem, znanym w kuchni całego świata.

Komentarze (4)
~Dr Haus
~Dr Haus ponad rok temu

to prawda, że czosnek zawiera bardzo silny antybiotyk: 'allicin'. Wydziela się parę sekund po zgnieceniu np w wyciskaczu. Niestety utrzymuje się dosyć krótko, może kilkanaście sekund następnie zamienia w kwas, który potrafi wypalić dziurę w skurze, więc uwaga z tymi kompresami.

Odpowiedz
~Artykul na wage zyia ludzkiego
~Artykul na wage zyia ludzkiego ponad rok temu

Chyba jestem pewien ze nie wszyscy lekarze wiedza o naturalnych antybiotykach i nie wszyscy lekarze maja wiedze o dzialaniu cebuli i czosnku i nie wszyscy lekarze chocby nawet slyszeli nie wierza w skuteczne leczenie tymi naturalnymi antybiotykami . No tak tu juz jest w internecie ze dobre rzeczy trzeba wychwytywac , a zle rzeczy trzeba odzucac poniewaz wprowadzaja w blad . Lecz kazdy moze mowic i pisac co uwaza za swoja racje . Lecz faktow doswiadczen i praktyk jest tyle niezbitych ze to utwierdza do slusznosci w dzialaniu ze to co ludzie w praktyce i na podstawie swojej obserwacji doswiadczyli sluzy wiedza i pomoca dla innych . Wiec dobre doswiadczenia i rady mozna wylapac za darmo nieplacac za nie w aptece . Ja powiem tylko tak jesli jest bzdura to ze czosnek czy cebula moze naprzyklad wyleczyc zakarzenie jakiejs tam rany spowodowanej uszkodzeniem mechanicznym , to napewno nie moze zaszkodzic czlowiekowi . A zatem niema nic do stracenia . W gorszej sytuacji znajduje sie czlowiek chory ktory po dluzszym stosowaniu antybiotykow farmaceutycznych nie ma poprawy to jest juz beznadziejnie , poniewaz leczenie chrurgiczne nigdy nie daje pewnosci na usuniecie zakazen bakteriami . Bo po usunieciu jednych moga wtargnac inne jeszcze gorsze i zjadliwsze . Wiec pyszna cebule trzeba jesc cala geba a po zjedzeniu czosnyku slicznie sie usmiechnac , i bedzie dobrze .

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

w przeciwutleniacze i mikroelementy. Koperek Zastosowanie lecznicze: Stres, bóle menstruacyjne i bóle głowy. Zielony koperek w połączeniu z twarożkiem (...) w przypadku kataru, chorób gardła i jamy ustnej. Zastosowanie...

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

i przeciwbakteryjnym, kwiaty bławatka stosowane są na cerę tłustą i trądzikową. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych (...) ma także zastosowanie...

Właściwości ziół

Lecznicze właściwości wrzosu

Lecznicze właściwości wrzosu

właściwości i kojarzono ze światem elfów oraz druidów. Znalazł zastosowanie w kuchni (wytwarzano z niego piwo), a także przy wyrobie mioteł (...) Na co pomaga wrzos? Lecznicze właściwości...

Ziołolecznictwo

Anyż - właściwości lecznicze

Anyż - właściwości lecznicze

Smaczny i zdrowy Anyż to jedna z najstarszych roślin świata wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Ta delikatna w smaku (...) . Do Polski anyż trafił już w średniowieczu, a swoją popularność zyskał dzięki zakonowi...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ranking najzdrowszych warzyw

Ranking najzdrowszych warzyw Odtwórz wideo

będzie odpowiednie dla wszystkich zestresowanych. Nie powinny go jednak jeść osoby z kamicą nerkową. Jakie inne warzywa znalazły się w rankingu tych najzdrowszych? Sprawdź też: Jakim chorobom zapobiega cebula?

Właściwości ziół

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

rozmiary, ok. 1,5 do 2,5 metra wysokości. Odmian galgantu jest bardzo dużo. Niestety, nie wszystkie są lecznicze. Św. Hildegarda o właściwościach (...) . Po kilku minutach bóle powinny ustąpić. Zastosowanie...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

właściwości prozdrowotnych ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje w połączeniu z tłustymi, ciężkimi potrawami np. z fasoli (...) po ich ukąszeniach. Dzisiaj majeranek wykorzystywany...

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

lub kolendrę. Ziele angielskie, imbir, kardamon - właściwości zdrowotne Ziele angielskie, imbir i kardamon wykazują właściwości lecznicze. Korzennik (...) Berbere - początki przyprawy Berbere jest ognistą...

Zioła na różne dolegliwości

Komu polecamy żeń-szeń?

Komu polecamy żeń-szeń? Odtwórz wideo

posiadająca naturalne właściwości lecznicze. Ponadto jest silnym afrodyzjakiem używanym w kuchni już od 4000 lat. To jeden z najstarszych surowców (...) na wiele cennych właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości cebuli

, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli i jeść jej jak najwięcej. W Polsce (...) stosowane są przy leczeniu wrzodów na skórze....