Cebula - właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. To zielone warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy.

Polecane wideo:

Cebula - właściwości

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.

Właściwości medyczne cebuli to:

  • antybiotyk i środek antyseptyczny – sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje się kompresy z cebuli.
  • działanie przeciwcukrzycowe – hormon roślinny (glukokinina) występujący w cebuli zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
  • środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy – cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

Cebula - zastosowanie w kuchni

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej cebuli dziennie daje nam gwarancję zdrowia. Innym sposobem jest przyrządzanie soków i syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów. Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych zawartych w cebuli. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek. Cebula to świetny dodatek do potraw smażonych, jak np. mięsa, dania z pieczarkami, krokiety. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, jest najbardziej uniwersalnym warzywem, znanym w kuchni całego świata.

Komentarze (4)
~Dr Haus
~Dr Haus ponad rok temu

to prawda, że czosnek zawiera bardzo silny antybiotyk: 'allicin'. Wydziela się parę sekund po zgnieceniu np w wyciskaczu. Niestety utrzymuje się dosyć krótko, może kilkanaście sekund następnie zamienia w kwas, który potrafi wypalić dziurę w skurze, więc uwaga z tymi kompresami.

Odpowiedz
~Artykul na wage zyia ludzkiego
~Artykul na wage zyia ludzkiego ponad rok temu

Chyba jestem pewien ze nie wszyscy lekarze wiedza o naturalnych antybiotykach i nie wszyscy lekarze maja wiedze o dzialaniu cebuli i czosnku i nie wszyscy lekarze chocby nawet slyszeli nie wierza w skuteczne leczenie tymi naturalnymi antybiotykami . No tak tu juz jest w internecie ze dobre rzeczy trzeba wychwytywac , a zle rzeczy trzeba odzucac poniewaz wprowadzaja w blad . Lecz kazdy moze mowic i pisac co uwaza za swoja racje . Lecz faktow doswiadczen i praktyk jest tyle niezbitych ze to utwierdza do slusznosci w dzialaniu ze to co ludzie w praktyce i na podstawie swojej obserwacji doswiadczyli sluzy wiedza i pomoca dla innych . Wiec dobre doswiadczenia i rady mozna wylapac za darmo nieplacac za nie w aptece . Ja powiem tylko tak jesli jest bzdura to ze czosnek czy cebula moze naprzyklad wyleczyc zakarzenie jakiejs tam rany spowodowanej uszkodzeniem mechanicznym , to napewno nie moze zaszkodzic czlowiekowi . A zatem niema nic do stracenia . W gorszej sytuacji znajduje sie czlowiek chory ktory po dluzszym stosowaniu antybiotykow farmaceutycznych nie ma poprawy to jest juz beznadziejnie , poniewaz leczenie chrurgiczne nigdy nie daje pewnosci na usuniecie zakazen bakteriami . Bo po usunieciu jednych moga wtargnac inne jeszcze gorsze i zjadliwsze . Wiec pyszna cebule trzeba jesc cala geba a po zjedzeniu czosnyku slicznie sie usmiechnac , i bedzie dobrze .

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Narkotyki

~raven164564 • ostatni post 13 godzin temu

2

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) w leczeniu cukrzycy. Jeśli jednak wybierasz naturalną fasolę, zamiast tej ukrytej...

Warzywa

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Zdrowe zielone liście Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew wodną. Bogactwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów zawartych w niepozornych zielonych liściach wpływa pozytywnie...

Warzywa

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością. Zupa krem z dyni, placki, ciasto - to tylko niektóre potrawy z dodatkiem pomarańczowego miąższu. Czy wiesz jednak, że dynia jest bogata w witaminy...

Warzywa

Właściwości soku z ziemniaków

Właściwości soku z ziemniaków

właściwości ziemniaków. Wywar z obierek warzywa zalecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową. Kruszy i rozpuszcza kamienie nerkowe. Umyte

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

. Naukowcy z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z koniecznościkonserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących. Ekologiczne...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Właściwości gorzkiego melona

Właściwości gorzkiego melona

Dlaczego warto jeść melony? Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane właściwości zdrowotne to pomoc w kontrolowaniu cukrzycy oraz poprawa zdrowia układu oddechowego i odpornościowego. Co więcej,...