Cebula - kalorie, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. To zielone warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy.

Polecane wideo:

Cebula - rodzaje

Cebula jest bardzo popularna w kuchni, jednak najczęściej w kuchni wykorzystujemy żółtą cebulę. Jednak jej mocny aromat nie wszystkim odpowiada. Na szczęście obecnie można bez problemu kupić cebule czerwoną, cebule dymkę, cebule cukrową lub szalotkę.

Cebula czerwona ma piękny fioletowo-bordowy kolor. Ma ona dużo delikatniejszy smak, dlatego to właśnie czerwona cebula jest częstym dodatkiem do sałatek. Czerwona cebula jest bardzo popularna w diecie śródziemnomorskiej.

Cebula cukrowa ma natomiast bardzo delikatny smak i aromat, dlatego często jest ona zjadana na surowo. Z kolei cebula dymka jest sprzedawana wraz ze szczypiorem. Cebula dymka to małe cebulki zwykle sprzedawane w pęczkach. Jest to idealny dodatek do mięs pieczonych. Cebula dymka świetnie nadaje się również do marynowania, dzięki czemu można ją dodać do sałatki. Warto jednak unikać smażenia cebuli dymki, ponieważ może mieć wówczas gorzki smak.

Cebula szalotka to inaczej czosnek askaloński. W kuchni najczęściej cebulę szalotkę wykorzystuje się do wykonania sosu z czerwonego wina. Cechą charakterystyczną jest lekko różowy kolor szalotek po obraniu ze skórki wierzchniej.

Cebula - właściwości

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Na dodatek ilość kalorii w cebuli jest znikoma. W cebuli jest tylko 39,7 kalorii w 100 g.

Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.

Prozdrowotne właściwości cebuli to:

  • antybiotyk i środek antyseptyczny – sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Dzięki swoim właściwościom cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje się kompresy z cebuli.
  • działanie przeciwcukrzycowe – hormon roślinny (glukokinina) występujący w cebuli zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Właściwości cebuli surowej mają działanie obniżające poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
  • środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy – cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny. Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy głębokiego talerza, 1 cebuli i kilku łyżek cukru lub miodu. Cebulę kroimy w plasterki i następnie dodajemy cukier. Po kilku godzinach syrop z cebuli jest gotowy.

Cebula - zastosowanie w kuchni

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej cebuli dziennie daje nam gwarancję zdrowia. Innym sposobem jest przyrządzanie soków i syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów. Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych zawartych w cebuli. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek. Cebula to świetny dodatek do potraw smażonych, jak np. mięsa, dania z pieczarkami, krokiety. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, jest najbardziej uniwersalnym warzywem, znanym w kuchni całego świata.

Komentarze (4)
~Dr Haus
~Dr Haus ponad rok temu

to prawda, że czosnek zawiera bardzo silny antybiotyk: 'allicin'. Wydziela się parę sekund po zgnieceniu np w wyciskaczu. Niestety utrzymuje się dosyć krótko, może kilkanaście sekund następnie zamienia w kwas, który potrafi wypalić dziurę w skurze, więc uwaga z tymi kompresami.

Odpowiedz
~Artykul na wage zyia ludzkiego
~Artykul na wage zyia ludzkiego ponad rok temu

Chyba jestem pewien ze nie wszyscy lekarze wiedza o naturalnych antybiotykach i nie wszyscy lekarze maja wiedze o dzialaniu cebuli i czosnku i nie wszyscy lekarze chocby nawet slyszeli nie wierza w skuteczne leczenie tymi naturalnymi antybiotykami . No tak tu juz jest w internecie ze dobre rzeczy trzeba wychwytywac , a zle rzeczy trzeba odzucac poniewaz wprowadzaja w blad . Lecz kazdy moze mowic i pisac co uwaza za swoja racje . Lecz faktow doswiadczen i praktyk jest tyle niezbitych ze to utwierdza do slusznosci w dzialaniu ze to co ludzie w praktyce i na podstawie swojej obserwacji doswiadczyli sluzy wiedza i pomoca dla innych . Wiec dobre doswiadczenia i rady mozna wylapac za darmo nieplacac za nie w aptece . Ja powiem tylko tak jesli jest bzdura to ze czosnek czy cebula moze naprzyklad wyleczyc zakarzenie jakiejs tam rany spowodowanej uszkodzeniem mechanicznym , to napewno nie moze zaszkodzic czlowiekowi . A zatem niema nic do stracenia . W gorszej sytuacji znajduje sie czlowiek chory ktory po dluzszym stosowaniu antybiotykow farmaceutycznych nie ma poprawy to jest juz beznadziejnie , poniewaz leczenie chrurgiczne nigdy nie daje pewnosci na usuniecie zakazen bakteriami . Bo po usunieciu jednych moga wtargnac inne jeszcze gorsze i zjadliwsze . Wiec pyszna cebule trzeba jesc cala geba a po zjedzeniu czosnyku slicznie sie usmiechnac , i bedzie dobrze .

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

w przeciwutleniacze i mikroelementy. Koperek Zastosowanie lecznicze: Stres, bóle menstruacyjne i bóle głowy. Zielony koperek w połączeniu z twarożkiem (...) w przypadku kataru, chorób gardła i jamy ustnej. Zastosowanie...

Ziołolecznictwo

Anyż - właściwości lecznicze

Anyż - właściwości lecznicze

Smaczny i zdrowy Anyż to jedna z najstarszych roślin świata wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Ta delikatna w smaku (...) . Do Polski anyż trafił już w średniowieczu, a swoją popularność zyskał dzięki zakonowi...

Właściwości ziół

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

rozmiary, ok. 1,5 do 2,5 metra wysokości. Odmian galgantu jest bardzo dużo. Niestety, nie wszystkie są lecznicze. Św. Hildegarda o właściwościach (...) . Po kilku minutach bóle powinny ustąpić. Zastosowanie...

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

i przeciwbakteryjnym, kwiaty bławatka stosowane są na cerę tłustą i trądzikową. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych (...) ma także zastosowanie...

Zioła na różne dolegliwości

Komu polecamy żeń-szeń?

Komu polecamy żeń-szeń? Odtwórz wideo

posiadająca naturalne właściwości lecznicze. Ponadto jest silnym afrodyzjakiem używanym w kuchni już od 4000 lat. To jeden z najstarszych surowców (...) na wiele cennych właściwości...

Właściwości ziół

Lecznicze właściwości wrzosu

Lecznicze właściwości wrzosu

właściwości i kojarzono ze światem elfów oraz druidów. Znalazł zastosowanie w kuchni (wytwarzano z niego piwo), a także przy wyrobie mioteł (...) Na co pomaga wrzos? Lecznicze właściwości...

Zdrowe odżywianie

Jakie właściwości zdrowotne posiada tymianek?

Jakie właściwości zdrowotne posiada tymianek?

Tymianek jak antybiotyk Tymianek to pachnąca roślina, która znana była już w starożytności ze względu na swoje właściwości lecznicze i zastosowanie (...) w kuchni. Dodawany jest do zup,...

Zioła i przyprawy

Kozieradka - zioło dla zdrowia i urody

Kozieradka - zioło dla zdrowia i urody

. Poza tym właściwości kozieradki są cenione w kuchni. Zastosowanie kozieradki nie ogranicza się jedynie do roli przyprawy m.in. w kuchni hinduskiej (...) . Kozieradka - zastosowanie...

Zioła i przyprawy

Tymianek - właściwości i zastosowanie

Tymianek -  właściwości i zastosowanie

. Tymianek - właściwości zdrowotne Oprócz zastosowań kulinarnych, tymianek ma też szereg właściwości zdrowotnych. Docenia się go zwłaszcza za działanie (...) mają zastosowanie w szamponach,...

Medycyna naturalna

Uzdrawiająca moc cebuli

Uzdrawiająca moc cebuli

Cebula ma silne właściwości lecznicze. Wiedziałaś, że jest skuteczniejsza od aspiryny? Czerwona cebula Ma silne właściwości przeciwutleniające (...) . Najwięcej...