Cebula - właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. To zielone warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy.

Polecane wideo:

Cebula - właściwości

 

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.

Właściwości medyczne cebuli to:

  • antybiotyk i środek antyseptyczny – sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje się kompresy z cebuli.
  • działanie przeciwcukrzycowe – hormon roślinny (glukokinina) występujący w cebuli zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
  • środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy – cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

2. Cebula - zastosowanie w kuchni

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej cebuli dziennie daje nam gwarancję zdrowia. Innym sposobem jest przyrządzanie soków i syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów. Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych zawartych w cebuli. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek. Cebula to świetny dodatek do potraw smażonych, jak np. mięsa, dania z pieczarkami, krokiety. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, jest najbardziej uniwersalnym warzywem, znanym w kuchni całego świata.

Komentarze (4)
~Dr Haus
~Dr Haus

to prawda, że czosnek zawiera bardzo silny antybiotyk: 'allicin'. Wydziela się parę sekund po zgnieceniu np w wyciskaczu. Niestety utrzymuje się dosyć krótko, może kilkanaście sekund następnie zamienia w kwas, który potrafi wypalić dziurę w skurze, więc uwaga z tymi kompresami.

Odpowiedz
~Artykul na wage zyia ludzkiego
~Artykul na wage zyia ludzkiego

Chyba jestem pewien ze nie wszyscy lekarze wiedza o naturalnych antybiotykach i nie wszyscy lekarze maja wiedze o dzialaniu cebuli i czosnku i nie wszyscy lekarze chocby nawet slyszeli nie wierza w skuteczne leczenie tymi naturalnymi antybiotykami . No tak tu juz jest w internecie ze dobre rzeczy trzeba wychwytywac , a zle rzeczy trzeba odzucac poniewaz wprowadzaja w blad . Lecz kazdy moze mowic i pisac co uwaza za swoja racje . Lecz faktow doswiadczen i praktyk jest tyle niezbitych ze to utwierdza do slusznosci w dzialaniu ze to co ludzie w praktyce i na podstawie swojej obserwacji doswiadczyli sluzy wiedza i pomoca dla innych . Wiec dobre doswiadczenia i rady mozna wylapac za darmo nieplacac za nie w aptece . Ja powiem tylko tak jesli jest bzdura to ze czosnek czy cebula moze naprzyklad wyleczyc zakarzenie jakiejs tam rany spowodowanej uszkodzeniem mechanicznym , to napewno nie moze zaszkodzic czlowiekowi . A zatem niema nic do stracenia . W gorszej sytuacji znajduje sie czlowiek chory ktory po dluzszym stosowaniu antybiotykow farmaceutycznych nie ma poprawy to jest juz beznadziejnie , poniewaz leczenie chrurgiczne nigdy nie daje pewnosci na usuniecie zakazen bakteriami . Bo po usunieciu jednych moga wtargnac inne jeszcze gorsze i zjadliwsze . Wiec pyszna cebule trzeba jesc cala geba a po zjedzeniu czosnyku slicznie sie usmiechnac , i bedzie dobrze .

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Produkty żywnościowe

Zioła i przyprawy

często do różnych potraw, nie zastanawiając się specjalnie nad ich leczniczymi właściwościami. Okazuje się jednak, że wiele ziół, takich jak: tymianek (...) Właściwości lecznicze...

Ziołolecznictwo

Właściwości ziół

Właściwości ziół

Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół (...) ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco; antrazwiązki...

Medycyna naturalna

Apiterapia

. Lecznicze właściwości miodu W Polsce apiterapia ma bardzo długą i bogatą tradycję. Ludzie od wieków wykorzystywali produkty pszczele (...) , schizofrenii. Właściwości jadu i wosku pszczelego Jad...

Napoje

Herbata

także właściwości. Niewielu z nas bowiem wie, że herbata poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi ma także właściwości lecznicze (...) pić powinno się dopiero drugi napar, bo jest on oczyszczony...

Produkty żywnościowe

Warzywa

nie zniechęcało rodziców do dalszych warzywnych eksperymentów w kuchni. Jeśli maluch przekona się do warzyw od najmłodszych lat życia, o wiele (...) życiu. Właściwości warzyw Warzywa są świetnym...

Kuchnia i gotowanie

Słownik terminów kulinarnych

. Spożywane świeże, suszone lub marynowane, mają właściwości lecznicze. Skorzonera (wężymord) - roślina warzywna, której czarny korzeń w smaku przypomina (...) , wyszukane dania kuchni francuskiej lub...

Ziołolecznictwo

Zioła na różne dolegliwości

Zioła na różne dolegliwości

lecznicze to przecież mięta, z której napar łagodzi dolegliwości żołądkowe, melisa - działająca uspokajająco, oraz piołun - na zatrucia pokarmowe (...) . Co warto wiedzieć o ich działaniu? Klasyfikacja ziół leczniczych Zioła...

Medycyna naturalna

Homeopatia

objawy. Aby substancja wykazała takie właściwości, musi zostać odpowiednio przygotowana w postaci homeopatycznej, tj. rozcieńczona i zdynamizowana (...) i nieorganicznego, czyli rośliny lecznicze, minerały, jady zwierzęce...

Medycyna naturalna

Hirudoterapia

znane jest od starożytności i obecnie wraca do łask. Lecznicze właściwości pijawek Aż do połowy XIX wieku leczenie (...) niewielkim opatrunkiem. Przeciwwskazania do terapii...

Napoje

Woda

, kamica nerkowa, cukrzyca. Ze względu na swoje lecznicze właściwości nie wolno pić jej bez ograniczeń, a swoją kurację warto skonsultować z lekarzem (...) wodę warto zwrócić uwagę na zawartość magnezu i wapnia. Niedobór...