Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki

Okra czyli inaczej ketmia piżmowa to warzywo niezwykle popularne na południu Stanów Zjednoczonych oraz w Indiach. Okra może być przygotowana na grillu, podana na surowo, ugotowana lub uduszona. Jak działa na nasz organizm? Dlaczego robi się tak popularna?

1. Okra – właściwości

Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych. Okra jest polecana przy leczeniu wielu schorzeń od cukrzycy po choroby nerek.

100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g tłuszczu oraz spora dawka witaminy C, folianu i magnezu.

Bez względu na to, czy spożywamy okrę gotowaną, smażoną czy piklowaną, możemy korzystać z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.

Cena okry to ok 5 zł za 100 g. Można ją znaleźć w dużych marketach.

2. Okra – leczenie astmy

Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C, takich jak okra (100 g surowej okry zaspokaja 38 proc. dziennego zapotrzebowania), może pomóc łagodzić objawy astmy.

Właściwości okry
Właściwości okry [6 zdjęć]

Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych:...

zobacz galerię

Badania opublikowane w czasopiśmie "Thorax” pokazały, że jedzenie owoców cytrusowych niweluje świszczący oddech u dzieci cierpiących na astmę. Okazało się, że aby uzyskać podobny efekt, wystarczyło zjadać cytrusy 1–2 razy w tygodniu. Okra w niczym nie ustępuje cytrynom czy pomarańczom, dlatego może mieć podobny wpływ na organizm.

3. Okra – wpływ na cholesterol

Okra nie tylko zapewnia zdrowie układu trawiennego, ale również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi w związku z wysoką zawartością błonnika. Okra pomaga obniżać cholesterol, ponieważ zastępuje wysokotłuszczowe produkty w w diecie – warzywo to nie zawiera cholesterolu i ma niewielkie ilości tłuszczu.

4. Okra – leczenie cukrzycy

Rozpuszczalny błonnik pomaga diabetykom ze względu na zdolność do stabilizacji poziomu glukozy – wpływa na wchłanianie cukru w jelitach. W badaniach z 2011 roku naukowcy podawali szczurom roztwór z okry. Okazało się, że okra pomaga zmniejszać wchłanianie glukozy, co z kolei obniża poziom cukru we krwi.

5. Okra – wpływ na układ odpornościowy

Okra jest bogactwa w witaminę C i antyoksydanty, co dobrze służy układowi odporności. Witamina C stymuluje układ immunologiczny, aby wytworzyć więcej białych krwinek, które z kolei pomagają w walce z obcymi patogenami w organizmie.

6. Okra – wpływ na nerki

Regularne jedzenie okry może być pomocne w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie okry zmniejsza kliniczne objawy uszkodzenia nerek bardziej niż u osób, które były na diecie przeznaczonej dla diabetyków. To niezwykle ważne, ponieważ niemal połowa przypadków chorób nerek wynika z cukrzycy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy