Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Ustawiamy wtedy na stole naczynko z rzeżuchą. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielkim skarbem jest ta niepozorna "zielona trawka".

Rzeżucha - właściwości

Rzeżucha to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Rośnie do kilku centymetrów wzwyż. Jej uprawa nie wymaga specjalnych warunków czy stosowania nawozów. Wystarczy woda i odpowiednie nasłonecznienie.

Polecane wideo:

Jest źródłem witaminy K. Ma ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu kostnego, zapobiega utracie wapnia z kości. Ponadto zawarta w tej roślinie witamina C wspomaga pracę układu krwionośnego.

Zwiększa przyswajalność żelaza (rzeżucha zawiera również żelazo, dlatego osoby cierpiące na anemię, powinny częściej dodawać do swoich potraw tę roślinkę). Ponadto witamina C wykazuje działanie antynowotworowe. Oprócz witaminy C, rzeżucha posiada wiele innych przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami.

Osoby, które są narażone na zachorowanie na raka płuc, powinny spożywać więcej rzeżuchy. Zawarte w niej izotiocyjaniany zapobiegają tej niebezpiecznej chorobie. Witamina K i C to nie wszystko. Spożywanie tej rośliny pozwoli nam przyswoić porcję witamin A i PP oraz witamin z grupy B.

Rzeżucha doskonale wpływa na nasz wzrok. Częste spożywanie tej rośliny ochrania siatkówkę przed niebezpiecznym promieniowaniem ultrafioletowym. Ponadto zawarta w niej zeaksantyna oraz luteina sprawiają, że znacznie lepiej widzimy.

To nie wszystko. Rzeżucha poprawia apetyt, dlatego warto ją od czasu do czasu "przemycić" do ulubionych potraw małego niejadka lub starszych osób, które nie chcą jeść.

Zdrowe zioła, które warto włączyć do swojej diety

Zgodnie z przeprowadzanymi badaniami, gotowanie czy grillowanie mięsa razem z rozmarynem zapobiega powstawaniu amin heterocyklicznych, które są rakotwórczymi...

Roślina jest również źródłem jodu, który dobrze wpływa na tarczycę. Magnez zawarty w tej roślinie jest nieodzowny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.

Rzeżucha to niezwykle bogate źródło wapnia, a wiemy doskonale, że dzięki temu pierwiastkowi poprawia się stan naszych kości, sprawnie funkcjonuje układ krwionośny i mięśniowy. Wapń uczestniczy również w procesach przemiany materii. W kiełkach znajdziemy też chrom i potas.

Oprócz wspomnianych pierwiastków, rzeżucha zawiera siarkę, która doskonale wpływa na stan włosów i paznokci. Z kolei przeciwutleniacze przyczyniają się do zahamowania procesów starzenia. Rzeżucha znana jest też ze swoich właściwości oczyszczających, co pomaga pozbyć się niedoskonałości skórnych, np. trądziku. Spożywanie tego produktu służy więc nie tylko naszemu zdrowiu, ale również urodzie.

Rzeżucha - potrawy

Rzeżucha doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek, tostów, omletów i past jajecznych. Można dodać ją do wiosennego twarożku. Możemy też urozmaicić ulubioną zupę. Warto przy tym wiedzieć, że w rzeżusze poddanej obróbce termicznej wzrasta ilość witaminy K.

Oczywiście dania z rzeżuchą warto jeść nie tylko przy okazji Wielkanocy, ale przez cały rok. Spożycie tej rośliny jest szczególnie zalecane w okresie przesilenia wiosennego, ponieważ dostarcza wielu cennych składników, które pozwalają zwalczyć zmęczenie i "wrócić do życia".

Nie zapominajmy, że spożycie 2 lub 3 łyżeczek rzeżuchy dziennie to wystarczająca dawka. Dodawajmy ją więc w rozsądnych ilościach do różnych potraw.

Rzeżucha - domowa uprawa

Uprawa rzeżuchy nie wymaga specjalnych warunków. Wystarczy płaskie naczynie, np. tacka lub niewielki talerzyk, odrobina waty bądź ligniny i nasionka rzeżuchy (najlepsze są te sprzedawane w papierowych torebkach, nasiona dostępne na wagę są zazwyczaj gorszej jakości).

Na początku w osobnym pojemniczku zalejmy wodą nasionka – najlepiej do czasu, gdy pokryją się „klejącą warstwą”. Następnie należy przygotować płaskie naczynie i wyłożyć je cienką warstwą ligniny bądź waty. Wyściółka przed zasianiem powinna być wilgotna. Potem rozsypujemy nasionka na naszym naczynku z warstwą waty lub ligniny.

Zwróćmy przy tym uwagę na to, by nasionka nie nakładały się na siebie, powinny być gęsto rozrzucone, ale z zachowaniem minimalnych odstępów. Dobrym pomysłem jest przykrycie zasianej rzeżuchy na okres dwóch dni. Potem zdejmujemy przykrywkę i czekamy około tygodnia aż nasze roślinki urosną. Przez cały ten czas zadbajmy o to, by nasza wyściółka była wilgotna – jednak nie może być za mokra, pływać w wodzie. Pamiętajmy o tym, by naszą miniuprawę ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie.

Jeśli nie chce nam się wcześniej moczyć nasionek, to możemy zasiać je suche, a już po rozrzuceniu w naczyniu spryskać je wodą.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Krewetki

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? Odtwórz wideo

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Pieczone ryby

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

#dzieńdobryWP

#dziejesienazywo: Dlaczego warto jeść śniadanie?

#dziejesienazywo: Dlaczego warto jeść śniadanie? Odtwórz wideo

"Śniadanie daje moc" to akcja, która ma zachęcać dorosłych i dzieci do rozpoczynania dnia od pełnowartościowego posiłku. Ewa Gayny z koalicji "Partnerstwo dla Zdrowia" alarmuje rodziców, że aż 40 proc. dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania. Co więcej,...

Sałatki

Sałatka z rzeżuchą

Sałatka z rzeżuchą

Przepis na zdrową, wiosenną sałatkę musi zawierać rzeżuchę, która nada jej charakterystycznego smaku i koloru.

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa (...) organizmu. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać także osoby...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów, czyli substancji niezbędnych (...) - warto je jeść w okresach wyczerpania,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Kasza jaglana najlepsza na jesień

Kasza jaglana najlepsza na jesień Odtwórz wideo

Kasza jaglana na jesień Dietoterapeuta Marek Zaremba opowiada o dobroczynnym i oczyszczającym wpływie kaszy jaglanej na nasz organizm. Zobacz, dlaczego wartojeść szczególnie w okresie jesiennym.

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Dlaczego warto pić sok z buraków?

składników. Sprawdź, dlaczego warto pić sok z buraków. Obniża ciśnienie krwi Naukowcy z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie wykazali, że picie jednej (...) oraz kobietom w ciąży, ale nie tylko. Sok z buraków to zdrowy...

Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

. Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te owoce. Zdrowe słodycze Są bardzo słodkie (...) energię do ćwiczeń. Daktyle warto też jeść...