Rzeżucha - właściwości, potrawy, domowa uprawa

Rzeżucha kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Ustawiamy wtedy na stole naczynko z rzeżuchą. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielkim skarbem jest ta niepozorna "zielona trawka".

Rzeżucha - właściwości

Rzeżucha to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Rzeżucha rośnie do kilku centymetrów wzwyż. Uprawa rzeżuchy nie wymaga specjalnych warunków czy stosowania nawozów. Wystarczy woda i odpowiednie nasłonecznienie.

Polecane wideo:

Rzeżucha jest źródłem witaminy K. Właściwości rzeżuchy mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu kostnego, ponieważ zapobiega utracie wapnia z kości. Ponadto zawarta w tej roślinie witamina C nadaje rzeżusze właściwości wspomagające pracę układu krwionośnego.

Dzięki swoim właściwościom rzeżucha zwiększa przyswajalność żelaza (rzeżucha zawiera również żelazo, dlatego osoby cierpiące na anemię, powinny częściej dodawać do swoich potraw rzeżuchę). Ponadto witamina C wykazuje działanie antynowotworowe. Oprócz witaminy C, rzeżucha posiada wiele innych przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami.

Osoby, które są narażone na zachorowanie na raka płuc, powinny spożywać więcej rzeżuchy. Zawarte w niej izotiocyjaniany zapobiegają tej niebezpiecznej chorobie. Witamina K i C to nie wszystko. Spożywanie rzeżuchy pozwoli nam przyswoić porcję witamin A i PP oraz witamin z grupy B.

Rzeżucha doskonale wpływa na nasz wzrok. Częste spożywanie rzeżuchy ochrania siatkówkę przed niebezpiecznym promieniowaniem ultrafioletowym. Ponadto zawarta w niej zeaksantyna oraz luteina sprawiają, że znacznie lepiej widzimy.

To nie wszystko. Właściwości rzeżuchy poprawią apetyt, dlatego warto ją od czasu do czasu "przemycić" do ulubionych potraw małego niejadka lub starszych osób, które nie chcą jeść.

Zdrowe zioła, które warto włączyć do swojej diety

Zgodnie z przeprowadzanymi badaniami, gotowanie czy grillowanie mięsa razem z rozmarynem zapobiega powstawaniu amin heterocyklicznych, które są rakotwórczymi...

Rzeżucha jest również źródłem jodu, który dobrze wpływa na tarczycę. Magnez zawarty w tej roślinie jest nieodzowny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.

Rzeżucha to niezwykle bogate źródło wapnia, a wiemy doskonale, że dzięki temu pierwiastkowi poprawia się stan naszych kości, sprawnie funkcjonuje układ krwionośny i mięśniowy. Wapń uczestniczy również w procesach przemiany materii. W kiełkach rzeżuchy znajdziemy też chrom i potas.

Oprócz wspomnianych pierwiastków, rzeżucha zawiera siarkę, która doskonale wpływa na stan włosów i paznokci. Z kolei przeciwutleniacze przyczyniają się do zahamowania procesów starzenia. Rzeżucha znana jest też ze swoich właściwości oczyszczających, co pomaga pozbyć się niedoskonałości skórnych, np. trądziku. Spożywanie rzeżuchy służy więc nie tylko naszemu zdrowiu, ale również urodzie.

Rzeżucha - potrawy

Rzeżucha doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek, tostów, omletów i past jajecznych. Rzeżuchę można dodać do wiosennego twarożku. Rzeżuchą możemy też urozmaicić ulubioną zupę. Warto przy tym wiedzieć, że w rzeżusze poddanej obróbce termicznej wzrasta ilość witaminy K.

Oczywiście dania z rzeżuchą warto jeść nie tylko przy okazji Wielkanocy, ale przez cały rok. Spożycie tej rośliny jest szczególnie zalecane w okresie przesilenia wiosennego, ponieważ dostarcza wielu cennych składników, które pozwalają zwalczyć zmęczenie i "wrócić do życia".

Nie zapominajmy, że spożycie 2 lub 3 łyżeczek rzeżuchy dziennie to wystarczająca dawka. Dodawajmy kiełki rzeżuchy więc w rozsądnych ilościach do różnych potraw.

Rzeżucha - domowa uprawa

Informacje na temat tego jak sadzić rzeżuchę znajdziemy na opakowaniu nasion. Jeśli wybierzemy nasiona rzeżuchy na wagę, bez problemu dowiemy się jak sadzić rzeżuchę z internetu.

Uprawa rzeżuchy nie wymaga specjalnych warunków. Wystarczy płaskie naczynie, np. tacka lub niewielki talerzyk, odrobina waty bądź ligniny i nasiona rzeżuchy. Do najlepszych nasion rzeżuchy należą te sprzedawane w papierowych torebkach. Warto bowiem wiedzieć, że nasiona rzeżuchy dostępne na wagę są zazwyczaj gorszej jakości.

Na początku w osobnym pojemniczku zalejmy wodą nasiona rzeżuchy – najlepiej do czasu, gdy pokryją się „klejącą warstwą”. Następnie należy przygotować płaskie naczynie i wyłożyć je cienką warstwą ligniny bądź waty. Wyściółka przed zasianiem powinna być wilgotna. Potem rozsypujemy nasionka na naszym naczynku z warstwą waty lub ligniny.

Zwróćmy przy tym uwagę na to, by nasionka nie nakładały się na siebie, powinny być gęsto rozrzucone, ale z zachowaniem minimalnych odstępów. Dobrym pomysłem jest przykrycie zasianej rzeżuchy na okres dwóch dni. Potem zdejmujemy przykrywkę i czekamy około tygodnia aż nasze roślinki urosną. Przez cały ten czas zadbajmy o to, by nasza wyściółka była wilgotna – jednak nie może być za mokra, pływać w wodzie. Pamiętajmy o tym, by naszą miniuprawę ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie.

Jeśli nie chce nam się wcześniej moczyć nasionek, to możemy zasiać je suche, a już po rozrzuceniu w naczyniu spryskać je wodą.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Właściwości ziół

Uprawa ziół w domu

jest dość prosta, a jej rezultaty robią wrażenie. Świeże, wyhodowane własną ręką przyprawy lepiej smakują i poprawiają aromat każdej potrawy. Wystarczy zastosować się do powyższych wskazówek, aby domowa uprawa...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Lekarstwa z parapetu

Lekarstwa z parapetu

właściwości. Dlatego warto posadzić je na parapecie, by móc mieć je pod ręką. Świeże, chrupiące i pełne zdrowia, a do tego zawsze dostępne - czego pragnąć (...) trujące substancje z organizmu i zwalczją cellulit Awokado Pomimo tego,...

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się na poziomie 500-600 tysięcy ton. Największy udział mają tutaj truskawki i porzeczki, chociaż uprawa tych drugich z roku na rok staje (...) się coraz mniej opłacalna. Dużą rolę odgrywa także uprawa malin, borówek,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

samodzielnie. Uprawa kiełków w warunkach domowych jest niezwykle prosta. Po pierwsze - ziarna. Zaopatrujmy się w nie jedynie w punktach ze zdrową żywnością (...) nie są w stanie dorównać ich prozdrowotnym właściwościom....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

. Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko roślinne oraz witaminy A i E. Stanowi źródło (http://fitness.wp.pl/19476,wlasciwosci-blonnika ?utmsource (...) zdrowotne właściwości fasoli działają moczopędnie, a tym...

Dieta kardio

Potrawy z wodorostów

Potrawy z wodorostów

Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

właściwości zdrowotne. Z czasem jej uprawa rozpowszechniła się na inne zakątki świata, m.in. kraje azjatyckie. Fasolka szparagowa to znakomite (...) na obecność fazyny. Jest to substancja o trujących właściwościach,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Rukiew wodna - zielony superprodukt

- z jej właściwości korzystano już w starożytności, a Hipokrates używał jej do leczenia swoich pacjentów. Fanem listków rukwi był Napoleon, a danie (...) i samodzielnie wyhodować ją w domu. Dlaczego warto jeść rukiew? Rukiew wodna znana...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek oprócz właściwości prozdrowotnych ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje w połączeniu z tłustymi, ciężkimi potrawami (...) Majeranek wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych...