Rzeżucha - właściwości, potrawy, uprawa

Rzeżucha to roślina, która kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Ustawiamy wtedy na stole naczynko z rzeżuchą i umieszczamy na nim różne dekoracjami świąteczne. Ozdoba ta wygląda naprawdę efektownie. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielkim skarbem jest ta niepozorna „zielona trawka”.

Zdrowe zioła, które warto włączyć do swojej diety

Zgodnie z przeprowadzanymi badaniami, gotowanie czy grillowanie mięsa razem z rozmarynem zapobiega powstawaniu amin heterocyklicznych, które są rakotwórczymi...

Rzeżucha - właściwości

Rzeżucha to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Rośnie do kilku centymetrów wzwyż. Jej uprawa nie wymaga specjalnych warunków czy stosowania nawozów. Wystarczy woda i odpowiednie nasłonecznienie.

Polecane wideo:

Rzeżucha jest źródłem witaminy K. Ma ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu kostnego, zapobiega utracie wapnia z kości. Ponadto zawarta w tej roślinie witamina C wspomaga pracę układu krwionośnego. Zwiększa przyswajalność żelaza (rzeżucha zawiera również żelazo, dlatego osoby cierpiące na anemię, powinny częściej dodawać do swoich potraw tę roślinkę). Ponadto witamina C wykazuje działanie antynowotworowe. Oprócz witaminy C, rzeżucha posiada wiele innych przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Osoby, które są narażone na zachorowanie na raka płuc, powinny spożywać więcej rzeżuchy. Zawarte w niej izotiocyjaniany zapobiegają tej niebezpiecznej chorobie. Witamina K i C to nie wszystko. Spożywanie tej rośliny pozwoli nam przyswoić porcję witamin A i PP oraz witamin z grupy B.

Rzeżucha doskonale wpływa na nasz wzrok. Częste spożywanie tej rośliny ochrania siatkówkę przed niebezpiecznym promieniowaniem ultrafioletowym. Ponadto zawarta w niej zeaksantyna oraz luteina sprawiają, że znacznie lepiej widzimy.

To nie wszystko. Rzeżucha poprawia apetyt, dlatego warto ją od czasu do czasu „przemycić” do ulubionych potraw małego niejadka lub starszych osób, które nie chcą jeść.

Rzeżucha jest również źródłem jodu, który dobrze wpływa na tarczycę. Magnez zawarty w tej roślinie jest nieodzowny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Rzeżucha to niezwykle bogate źródło wapnia, a wiemy doskonale, że dzięki temu pierwiastkowi poprawia się stan naszych kości, sprawnie funkcjonuje układ krwionośny i mięśniowy. Wapń uczestniczy również w procesach przemiany materii. W rzeżusze znajdziemy też chrom i potas.

Oprócz wspomnianych pierwiastków, rzeżucha zawiera siarkę, która doskonale wpływa na stan włosów i paznokci. Z kolei przeciwutleniacze przyczyniają się do zahamowania procesów starzenia. Rzeżucha znana jest też ze swoich właściwości oczyszczających, co pomaga pozbyć się niedoskonałości skórnych, np. trądziku. Spożywanie rzeżuchy służy więc nie tylko naszemu zdrowiu, ale również urodzie.

Rzeżucha - potrawy

Rzeżucha doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek, tostów, omletów i past jajecznych. Można dodać ją do wiosennego twarożku. Możemy też urozmaicić ulubioną zupę. Warto przy tym wiedzieć, że w rzeżusze poddanej obróbce termicznej wzrasta ilość witaminy K.

Oczywiście dania z rzeżuchą warto jeść nie tylko przy okazji Wielkanocy, ale przez cały rok. Spożycie tej rośliny jest szczególnie zalecane w okresie przesilenia wiosennego, ponieważ dostarcza wielu cennych składników, które pozwalają zwalczyć zmęczenie i „wrócić do życia”.

Nie zapominajmy, że spożycie 2 lub 3 łyżeczek rzeżuchy dziennie to wystarczająca dawka. Dodawajmy ją więc w rozsądnych ilościach do różnych potraw.

Rzeżucha - domowa uprawa

Tak jak już to zostało wspomniane, uprawa rzeżuchy nie wymaga specjalnych warunków. Wystarczy posiadać płaskie naczynie, np. tackę lub niewielki talerzyk, odrobinę waty bądź ligniny i nasionka rzeżuchy (najlepsze są te sprzedawane w papierowych torebkach, nasiona dostępne na wagę są zazwyczaj gorszej jakości).

Na początku w osobnym pojemniczku zalejmy wodą nasionka – najlepiej do czasu, gdy pokryją się „klejącą warstwą”. Następnie należy przygotować płaskie naczynie i wyłożyć je cienką warstwą ligniny bądź waty. Wyściółka przed zasianiem powinna być wilgotna. Potem rozsypujemy nasionka na naszym naczynku z warstwą waty lub ligniny. Zwróćmy przy tym uwagę na to, by nasionka nie nakładały się na siebie, powinny być gęsto rozrzucone, ale z zachowaniem minimalnych odstępów. Dobrym pomysłem jest przykrycie zasianej rzeżuchy na okres dwóch dni. Potem zdejmujemy przykrywkę i czekamy około tygodnia aż nasze roślinki urosną. Przez cały ten czas zadbajmy o to, by nasza wyściółka była wilgotna – jednak nie może być za mokra, pływać w wodzie. Pamiętajmy o tym, by naszą miniuprawę ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie.

Jeśli nie chce nam się wcześniej moczyć nasionek, to możemy zasiać je suche, a już po rozrzuceniu w naczyniu spryskać je wodą.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się na poziomie 500-600 tysięcy ton. Największy udział mają tutaj truskawki i porzeczki, chociaż uprawa tych drugich z roku na rok staje (...) się coraz mniej opłacalna. Dużą rolę odgrywa także uprawa malin, borówek,...

Dieta kardio

Potrawy z wodorostów

Potrawy z wodorostów

Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.

Właściwości ziół

Uprawa ziół w domu

smakują i poprawiają aromat każdej potrawy. Wystarczy zastosować się do powyższych wskazówek, aby domowa uprawa była powodem do dumy. (...) lub doniczki. **Uprawa ziół** w ogrodzie jest również dobrym...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

nie są w stanie dorównać ich prozdrowotnym właściwościom. Kiełki stanowią koncentrat wszystkiego, co najlepsze. Rozwijając się, „wyciągają" z ziarna szereg (...) zbyt szybko wartości odżywczych. Naturalne zdrowie Kiełki mają silne właściwości...

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

. Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko roślinne oraz witaminy A i E. Stanowi źródło (http://fitness.wp.pl/19476,wlasciwosci-blonnika ?utmsource (...) zdrowotne właściwości fasoli działają moczopędnie, a tym...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

właściwości prozdrowotnych ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje w połączeniu z tłustymi, ciężkimi potrawami np. z fasoli (...) się go także w medycynie naturalnej. Moc witamin i składników mineralnych...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Rukiew wodna - zielony superprodukt

- z jej właściwości korzystano już w starożytności, a Hipokrates używał jej do leczenia swoich pacjentów. Fanem listków rukwi był Napoleon, a danie (...) i samodzielnie wyhodować ją w domu. Dlaczego warto jeść rukiew? Rukiew wodna znana...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) zamiast soku z cytryny, aby nadać potrawom wyrazistości i lekko...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) w szprotkach wspomaga wchłanianie wapnia, w który z kolei bogaty jest twaróg. ...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść kolendrę?

Dlaczego warto jeść kolendrę?

, która jest składnikiem curry czy garam masala. Zarówno świeże zioło, jak i zmielone nasiona mają wiele prozdrowotnych właściwości. Roślina od wieków (...) była wykorzystywana w medycynie ludowej. Dlaczego warto przyprawiać potrawy...