Fenkuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Fenkuł to inna nazwa kopru włoskiego. Ma on wiele składników odżywczych. Również zastosowanie fenkułu jest dość szerokie. Fenkuł ma wiele właściwości zdrowotnych. Znalazł także zastosowanie w kosmetologi. Jak można jść fenkuł? Jakie właściwości ma fenkuł?

spis treści

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść koperek?"

1. Fenkuł – charakterystyka

Fenkuł jest nazywany koprem włoskim lub koprem słodkim. Należy do rodzin selerowatych. Fenkuł rośnie w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Fenkuł jest uprawiany w wielu regionach świata. Można go spotkać także w Nowej Zelandii, Australii, Meksyku Stanach Zjednoczonych i na Hawajach.

Fenkuł osiąga wysokość do 200 cm. Łodyga jest prosta i pokryta woskiem. Kwiaty fenkułu są drobne i żółte. Jadalną częścią fenkułu jest jego korzeń i nasiona.

2. Fenkuł – wartości odżywcze

Fenkuł nie jest warzywem bardzo kalorycznym. 100 gram fenkułu zawiera tylko 31 kalorii. Fenkuł jest źródłem potasu oraz sodu. Znajdziemy w nim także magnez, wapń i żelazo. Fenkuł to także źródło witamin, takich jak witamina A, witamina C, witamina D, witamina B6, witamina B12, witamina K, kwas foliowy, tiamina i ryboflawina.

Dlaczego warto jeść koper włoski?
Dlaczego warto jeść koper włoski? [7 zdjęć]

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje...

zobacz galerię

3. Fenkuł – właściwości zdrowotne

Fenkuł od dawna jest używany w medycynie naturalnej. Stosowano go już od starożytności na wszelkie dolegliwości dotyczące bólów głowy i chorób skóry. Fenkuł stosowano także jako środek na wzmocnienie mięśni.

Fenkuł jest także stosowany przy kolkach, dlatego też jest składnikiem herbatek wspomagających laktację u kobiet karmiących piersią. Herbatka z fenkułu pomaga na wzdęcia, nie u niemowląt, ale także u osób dorosłych. Koper włoski stosuje się także na problemy trawienne.

Nasiona fenkułu są stosowane także jako środek wykrztuśnym w walce z mokrym kaszlem. Olejek koprowy można dodać do mleka lub podać go z miodem. Olejek z nasion fenkułu można stosować także w leczeniu grypy. Olejek z fenkułu może być stosowany również do inhalacji. Nasiona fenkułu można stosować w leczeniu aft oraz innych objawów zapalenia jamy ustnej.

4. Fenkuł – działanie kosmetyczne

Fenkuł znalazła także zastosowanie w kosmetologii. Napar z fenkułu można stosować do przemywania skóry tłustej. Olejek z fenkułu jest stosowany także jako składnik pasty do zębów czy płynu do płukania jamy ustnej. Olejek fenkułowy jest także składnikiem mydeł, płynów do kąpieli i innych kosmetyków. Nasiona fenkułu mają także właściwości odświeżające oddech.

Zobacz także:

5. Fenkuł – zastosowanie w kuchni

Owoce fenkułu są stosowane do przyprawiania kompotów. Mają one słodki smak z nutą pikanterii. Porównuje się go do anyżu i lukrecji. Owoce fenkułu można spotkać także w różnych mieszkankach przypraw. Stosuje się go w przygotowaniu chutneye lub innych słodkich sosów. Fenkuł jest składnikiem przypraw do ryb. Korzeń fenkułu można jeść na surowo, pieczony lub zapiekany.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy