Fenkuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Fenkuł to inna nazwa kopru włoskiego. Ma on wiele składników odżywczych. Również zastosowanie fenkułu jest dość szerokie. Fenkuł ma wiele właściwości zdrowotnych. Znalazł także zastosowanie w kosmetologi. Jak można jść fenkuł? Jakie właściwości ma fenkuł?

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść koperek?"

spis treści

1. Fenkuł – charakterystyka

Fenkuł jest nazywany koprem włoskim lub koprem słodkim. Należy do rodzin selerowatych. Fenkuł rośnie w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Fenkuł jest uprawiany w wielu regionach świata. Można go spotkać także w Nowej Zelandii, Australii, Meksyku Stanach Zjednoczonych i na Hawajach.

Fenkuł osiąga wysokość do 200 cm. Łodyga jest prosta i pokryta woskiem. Kwiaty fenkułu są drobne i żółte. Jadalną częścią fenkułu jest jego korzeń i nasiona.

2. Fenkuł – wartości odżywcze

Fenkuł nie jest warzywem bardzo kalorycznym. 100 gram fenkułu zawiera tylko 31 kalorii. Fenkuł jest źródłem potasu oraz sodu. Znajdziemy w nim także magnez, wapń i żelazo. Fenkuł to także źródło witamin, takich jak witamina A, witamina C, witamina D, witamina B6, witamina B12, witamina K, kwas foliowy, tiamina i ryboflawina.

Dlaczego warto jeść koper włoski?
Dlaczego warto jeść koper włoski? [7 zdjęć]

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje...

zobacz galerię

3. Fenkuł – właściwości zdrowotne

Fenkuł od dawna jest używany w medycynie naturalnej. Stosowano go już od starożytności na wszelkie dolegliwości dotyczące bólów głowy i chorób skóry. Fenkuł stosowano także jako środek na wzmocnienie mięśni.

Fenkuł jest także stosowany przy kolkach, dlatego też jest składnikiem herbatek wspomagających laktację u kobiet karmiących piersią. Herbatka z fenkułu pomaga na wzdęcia, nie u niemowląt, ale także u osób dorosłych. Koper włoski stosuje się także na problemy trawienne.

Nasiona fenkułu są stosowane także jako środek wykrztuśnym w walce z mokrym kaszlem. Olejek koprowy można dodać do mleka lub podać go z miodem. Olejek z nasion fenkułu można stosować także w leczeniu grypy. Olejek z fenkułu może być stosowany również do inhalacji. Nasiona fenkułu można stosować w leczeniu aft oraz innych objawów zapalenia jamy ustnej.

4. Fenkuł – działanie kosmetyczne

Fenkuł znalazła także zastosowanie w kosmetologii. Napar z fenkułu można stosować do przemywania skóry tłustej. Olejek z fenkułu jest stosowany także jako składnik pasty do zębów czy płynu do płukania jamy ustnej. Olejek fenkułowy jest także składnikiem mydeł, płynów do kąpieli i innych kosmetyków. Nasiona fenkułu mają także właściwości odświeżające oddech.

Zobacz także:

5. Fenkuł – zastosowanie w kuchni

Owoce fenkułu są stosowane do przyprawiania kompotów. Mają one słodki smak z nutą pikanterii. Porównuje się go do anyżu i lukrecji. Owoce fenkułu można spotkać także w różnych mieszkankach przypraw. Stosuje się go w przygotowaniu chutneye lub innych słodkich sosów. Fenkuł jest składnikiem przypraw do ryb. Korzeń fenkułu można jeść na surowo, pieczony lub zapiekany.

6. Surowy koper włoski (fenkuł) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 87 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 31,0 kcal 27,0 kcal
Białko 1,24 g 1,08 g
Węglowodany 7,30 g 6,35 g
Cukier 3,93 g 3,42 g
Błonnik 3,10 g 2,70 g
Tłuszcz 0,20 g 0,17 g
Tłuszcze nasycone 0,09 g 0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,07 g 0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,17 g 0,15 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 12,00 mg 10,44 mg
Fenkuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Fenkuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy