Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

Niedoceniane i często uważane za zbędny składnik naszej diety ziemniaki są w rzeczywistości bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele dobra niosą naszemu organizmowi i świadomie eliminujemy je z diety uważając, że to one są głównym winowajcą dodatkowych kilogramów i centymetrów w pasie. Nic bardzie mylnego – ziemniaki są dużo mniej kaloryczne niż warzywa strączkowe czy... czosnek. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Ziemniaki - historia

Co roku każdy z nas zjada prawie 30 kilogramów ziemniaków. Zanim jednak warzywa te dotarły na nasze stoły, znane były jedynie mieszkańcom Ameryki Południowej, którzy uprawiali je już od VI tysiąclecia przed naszą erą . Do Europy dotarły dzięki hiszpańskim konkwistadorom, jednak początkowo doceniano tylko walory estetyczne ich kwiatów. Kiedy jednak zaczął panować głód, najubożsi zaczęli wykopywać spod ziemi znane nam dziś bulwy. Głód został zażegnany, jednak ziemniaki na stałe weszły do menu ubogich. W Polsce ziemniak stał się popularny dzięki Janowi III Sobieskiemu i jego wyprawie na Wiedeń. Tam król otrzymał ziemniaki w prezencie, które potem przywiózł do kraju. Obecnie na całym świecie uprawia się ponad 5 tysięcy odmian ziemniaków.

Polecane wideo:

Ziemniaki - skład

Ziemniaki to przede wszystkim bogate źródło witaminy C. Młody ziemniak średniej wielkości zawiera 16 mg tej witaminy, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie to 60 mg. Wystarczą więc 4 ziemniaki, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę witaminy C w ciągu dnia. W żółtych odmianach ziemniaków znajduje się dużo beta-karotenu, natomiast we wszystkich ich rodzajach znajdziemy witaminę A, B1, B2, B6, D, E, H, K oraz PP. Oprócz nich w warzywach tych znajdziemy siarkę, wapń, potas, żelazo, magnez, fluor, mangan i jod.

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować swojej rodzinie dania z dodatkiem zakupionych warzyw,...

Ziemniaki - właściwości zdrowotne

Wbrew temu, co wielu z nas sądzi – ziemniaki nie są tuczące. Wysokokaloryczne są za to dodatki, z którymi zgodnie z polską tradycją je podajemy. Tłuszcz, śmietana czy gęste sosy nie pozostają bez znaczenia. Sam gotowany ziemniak jest lekkostrawny, a jego składniki są łatwo przyswajalne dla organizmu. W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 75 kalorii. To 5-krotnie mniej niż w takiej samej ilości soi i 2-krotnie mniej niż w 100g czosnku. Ziemniaki gotowane, dzięki wysokiej zawartości skrobi polecane są osobom, których dolegliwości układu pokarmowego zmuszają do stosowania lekkostrawnej diety. Skrobia sprawia, że są łatwo przyswajalne i nie zalegają w żołądku ani w jelitach, powodując ich podrażnienie. Ziemniaki charakteryzują się także dużą zawartością błonnika. W związku z tym powinny być regularne jedzone jeśli cierpimy na uciążliwe, nawracające zaparcia.

Zawartość sodu sprawia, że ziemniaki polecane są osobom chorującym na serce. Jako, że znajduje się w nich mało sodu, mogą z powodzeniem być stosowane przez nadciśnieniowców. Ponadto brytyjscy naukowcy dowiedli, że znajdują się w nich kukoaminy, czyli związki, które charakteryzują się właściwościami obniżającymi ciśnienie krwi. Zawartość wolno rozkładającej się skrobi sprawia, że powstała glukoza przez dłuższy czas zapewnia nam poczucie sytości i energię na kolejne godziny po posiłku.

Niegdyś sądzono, że nic tak jak ziemniaki nie pozbywa się bólu. Do tej pory, według naturalnej medycyny, na bolącą głowę kładzie się plastry surowych ziemniaków, a na zwichnięte kolano przykłada się okład z wyciśniętych przez praskę i umieszczonych w lnianej ściereczce gotowanych ziemniaków.

Nie wszyscy jednak powinni spożywać ziemniaki w takiej samej ilości. Ograniczyć je w swojej diecie powinni chorzy na niewydolność nerek lub ci, u których stwierdzono zbyt wysoki poziom potasu we krwi. Jedzenie ziemniaków może okazać się równie niebezpieczne dla dla osób cierpiących na reumatyzm. Udowodniono, że mogą one powodować sztywność stawów i ból.

Ziemniaki - przepisy

To jaką odmianę ziemniaka wybierzemy powinno zależeć od tego, co chcemy z nich przygotować. Jeśli planujemy przyrządzić sałatkę z gotowanymi ziemniakami, to wybierzmy te, których miąższ nie rozsypuje się po ugotowaniu. Będzie to np. ruta, malwa czy sokół. Jeśli planujemy przygotować placki lub kopytka, to wybierzmy irgę, arkadię lub beryl. Miąższ tych ziemniaków charakteryzuje się mączystą strukturą i rozpada się po ugotowaniu. Jeśli jednak najczęściej pieczemy lub gotujemy ziemniaki jako dodatek do obiadu, to sprawdzą się wszystkie odmiany, a wszystko zależy od tego, czy wolimy odmianę żółtą czy białą.

Swoich miłośników znajdą zarówno ziemniaki gotowane tradycyjnie, pieczone lub smażone. Jednak najmniej witaminy C stracą te, które zostaną ugotowane na parze. Jesienią nic tak nie smakuje, jak ziemniaki zawinięte w folię i pieczone w żarze z ogniska. Jeśli jednak wolimy bardziej wyrafinowaną formę ziemniaków jako dodatku do obiadu, to przygotujmy je w wersji z szafranem. Przygotowanie ziemniaków zależy tylko od naszej fantazji – możemy je nadziewać, zapiekać, dusić  czy smażyć z nich placki. Możemy być pewni, że w każdej formie będą smakowały znakomicie.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 17 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 20 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Składniki odżywcze

Zdrowotne właściwości ziemniaków

Zdrowotne właściwości ziemniaków

potas, który jest korzystny w diecie dla osób z nadciśnieniem. * Skórka ziemniaka - więcej zalet niż sam ziemniak * Ziemniaki - historia, skład, właściwości,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

są cukrzykom, z kolei wywar ze zwykłych ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazują te warzywa? Bataty (...) polifenoli, które wykazują właściwości...

Przystawki

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane talarki zapiekane w cebuli i czosnku są pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, a także mogą stanowić wspaniałą przystawkę.

Zapiekanki wegetariańskie

Ziemniaki w szafranie

Ziemniaki w szafranie

Ziemniaki są źródłem witamin i wielu soli mineralnych, potrzebnych naszemu organizmowi. Stanowią także nieodłączny element naszej tradycyjnej kuchni.

Przystawki

Ziemniaki na słodko

Ziemniaki na słodko

Przystawka w formie podpiekanych na słodko ziemniaczków z pewnością znajdzie wielu amatorów. To dobry przepis na zaspokojenie południowego głodu.

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin

Zdrowe odżywianie

5 produktów, które w przeszłości uważano za szkodliwe

5 produktów, które w przeszłości uważano za szkodliwe

o modnych, egzotycznych superproduktach. Badacze przyglądają się również dobrze znanej żywności i odkrywają nieznane dotychczas właściwości (...) białka, zdrowych tłuszczy, witamin oraz składników mineralnych, czyli substancji o pozytywnych...

Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią, zyska dodatkowe właściwości. Przyprawy i zioła likwidują stany (...) i przyspiesza powrót do zdrowia. To zasługa składników znanych ze swoich dobroczynnych...

Produkty żywnościowe

Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

niż przeciętnej wielkości pomarańcza. Są także bogate w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, aminokwasy, antyoksydanty i bioflawonoidy. Taki skład (...) zapewnia owocom właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne...

Ryby

Ryba w miodzie

Ryba w miodzie

Zdrowotne właściwości miodu sprawią, że wykwintne danie z ryby w miodowej glazurze stanie się wartościowym posiłkiem.