Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą?

Zgodnie z zaleceniami specjalistów, aby zachować dobre zdrowie, należy jeść dziennie pięć porcji warzyw i owoców, z czego minimum trzy powinny stanowić warzywa. Jakie wybierać jesienią i zimą?

Warzywa sezonowe

Przede wszystkim warto sięgać po świeże produkty. Wśród warzyw sezonowych znajdziemy buraki, seler, marchew, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, kapustę białą i czerwoną, jarmuż, brukselkę, szpinak oraz dynię.

Żywność light pod lupą dietetyka

Buraki zawierają kwas foliowy, witaminę C, żelazo, wapń, potas i magnez. Ich spożywanie zapobiega anemii oraz ma działanie antynowotworowe. Można z nich przyrządzić zupę, użyć do tarty lub upiec i dodać do sałatki. 

Od września do marca możemy cieszyć się smakiem dyni. Znajdziemy w niej witaminy: C, D, B1, B2, PP, żelazo, magnez, miedź, potas, kwas foliowy i beta-karoten. Dynia świetnie wpływa na wzrok i zapobiega powstawaniu chorób układu krążenia. Najczęściej występuje w postaci zupy, ale dobrze sprawdza się też jako składnik ciast. Warto też jeść pestki dyni, które zawierają cynk i lecytynę.

Por znany jest jako źródło witamin A, C i E, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz żelaza. Zapobiega powstawaniu żylaków i naturalnie wzmacnia odporność organizmu. Sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, zup i zapiekanek.

Warzywa mrożone

Jesienią i zimą można też wykorzystać mrożonki. To skuteczny sposób przechowywania warzyw, a dzięki mrożeniu niektóre mikroelementy (np. żelazo) zyskują nawet lepszą bioprzyswajalność. Aby warzywa zachowały jak najwięcej wartości, najlepiej mrozić je od razu po zerwaniu, w temperaturze -18 stopni Celsjusza.

Warzywa kiszone

W sezonie przeziębień i grypy warto włączyć do jadłospisu warzywa kiszone (kapustę i ogórki). Dzięki fermentacji mlekowej, warzywa zyskują dodatkową porcję witaminy C oraz witamin z grupy B.

Jedzenie kiszonek wpływa korzystnie na odporność, a także układ trawienny (poprawia perystaltykę jelit oraz odbudowuje florę bakteryjną). Należy jednak zwrócić uwagę, aby warzywa były kiszone, a nie kwaszone.

Dieta na jesień i zimę musi odpowiadać potrzebom organizmu, dlatego nie może w niej zabraknąć bogatych w witaminy, minerały i antyoksydanty warzyw. 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Witaminy

Jakie warzywa wybierać jesienią?

Jakie warzywa wybierać jesienią?

. Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą? * Dieta na jesień * Jak wzmocnić odporność na jesień? * Co jeść, aby zachować opaleniznę jesienią...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? (WIDEO)

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? (WIDEO) Odtwórz wideo

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki (...) : kapustę czy ogórki. Nie zapominajmy też o burakach, które mają dużo żelaza i witaminy...

Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

Zimowe superfood Chociaż może się wydawać, że jesienią i zimą stragany świecą pustkami, tak naprawdę znajdziesz na nich wiele wartościowych produktów (...) Warzywa korzeniowe właśnie o tej porze roku...

Jak wzmocnić odporność?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co jeść zimą? Zima to trudny czas dla zdrowia. To w tym okresie nasz organizm jest mało odporny, przez co szczególnie jesteśmy narażeni na różne (...) choroby. Dieta zimowa powinna rozgrzewać, nie tuczyć oraz uzupełniać...

Ciąża i dziecko

Brukiew - pochodzenie, właściwości, uprawa

(nieco ponad 1 proc.). * Właściwości kapusty * Rzepa * Warzywa kapustne w diecie człowieka * Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą? Brukiew - właściwości (...)...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą O tym, dlaczego warto włączyć warzywa i owoce do codziennej diety, wie większość z nas. Są one w końcu (...) . Jednak czy zawsze wszystkie owoce i warzywa...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

Zdrowsze niż przywożone z daleka W naszym klimacie to zupełnie naturalne, że późną jesienią i zimą sięgamy po mrożonki. Są zdrowsze niż przywożone (...) z daleka świeże, acz z koniecznościkonserwowane warzywa....

Fitness i sport

Jak zachować formę jesienią i zimą?

Jak zachować formę jesienią i zimą?

do wycieczek do kuchni po kolejne porcje pysznych, ale tuczących przekąsek. Co zrobić, żeby jesienią i zimą nie przytyć? Jak zmotywować się do ćwiczeń (...) , ale warto spróbować również jazdy na łyżwach, snowboardzie...