Niedobór miedzi

To pierwiastek śladowy, ale pełni bardzo ważne funkcje. Podstawową rolą miedzi w organizmie jest regulowanie aktywności wielu enzymów uczestniczących w procesach warunkujących życie. Niedobór składnika może mieć poważne konsekwencje - prowadzi do niedokrwistości i chorób serca.

1. Rola miedzi w organizmie

Miedź jest niezbędna dla właściwej aktywności enzymów uczestniczących w procesach oddychania komórkowego, tworzenia naczyń krwionośnych oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego.

To składnik kluczowy dla układu krążenia, czyli serca i naczyń krwionośnych. Dzięki niej wytwarzane są czerwone krwinki (erytrocyty), a także osłonki mielinowe w układzie nerwowym, które chronią go i umożliwiają przesyłanie impulsów.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Warto wiedzieć, że to właśnie dzięki miedzi naskórek i włosy mają odpowiedni koloryt. Pierwiastek uczestniczy w produkcji melaniny, czyli barwnika obecnego w skórze.

2. Objawy niedoboru miedzi

Niedobór miedzi spotykany jest rzadko. Do deficytu dochodzi najczęściej u osób, które mają nieodpowiednio zbilansowaną dietę albo są w trakcie kuracji odchudzającej. Jakie objawy mogą świadczyć o zaburzeniu? Do typowych dolegliwości przy niedoborze miedzi należą:

 

  • brak apetytu,
  • niski poziom hemoglobiny (barwnika występującego w czerwonych krwinkach),
  • anemia,
  • nadmierne pękanie naczyń krwionośnych,
  • łamliwość paznokci,
  • zaburzenia pracy serca,
  • zaburzenia koncentracji uwagi,
  • drętwienie kończyn,
  • uczucie mrowienia rąk i nóg,
  • spadek odporności, zwiększona podatność na zakażenia.

Z kolei nadmiar miedzi w organizmie jest przyczyną głównie objawów ze strony ośrodkowego układu nerwowego, które wynikają z nagromadzenia się tego pierwiastka w neuronach, prowadząc do ich uszkodzenia. U pacjenta pojawia się wtedy rozdrażnienie, nerwowość, depresja, a nawet psychoza.

W jaki sposób można uzupełnić braki pierwiastka? Warto sięgnąć po naturalne źródła miedzi, takie jak wątróbka, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby.

Produkt Zawartość w mg w 100 g produktu Produkt Zawartość w mg w 100 g produktu
Kasza gryczana 0,41 Wieprzowina, schab 0,06
Płatki kukurydziane 0,05 Kurczak 0,05
Ryż biały 0,17 Wątroba kurczaka 0,30
Mleko 2% 0,02 Śledź 0,17
Ser ementaler 0,04 Fasola biała 0,48
Jajo kurze 0,06 Soja, ziarno 1,50
Banany 0,10 Soczewica, ziarno 0,85
Orzechy włoskie 0,28 Boćwina 0,18
Orzechy laskowe 1,27 Kakao 16% 3,71

Zapotrzebowanie na miedź jest uzależnione od wieku. W grupie wiekowej 1-3 lata wynosi 1,0 mg, a 4-9 lat - 1,5 mg. Młodzież w wieku 10-18 lat powinna wraz dietą dostarczać 2,0 mg, a osoby powyżej 19. roku życia około 3,0 mg miedzi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!