Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu istotnych procesach, które zachodzą w naszym ciele. Jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny, jak jej niedobór...

Polecane wideo:

1. Ciekawostki o witaminie PP

Nikomu nie trzeba mówić, jak ważne w naszym życiu są witaminy i minerały. Jedną z nich jest witamina PP. Nazwa tej witaminy pochodzi od słów „pella” i „agra” - błędnej formy włoskich słów „pellis” i „aegra” (czyli „chora skóra”). Pierwsze badania nad schorzeniem wynikającym z niedoboru witaminy PP, czyli pelagrą były przeprowadzane w XVIII wieku. Choroba ta początkowo występowała w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech, z czasem rozprzestrzeniła się na inne kraje europejskie. W Polsce pelagra upowszechniła się pod nazwą „rumień lombardzki”. Choroba atakowała przede wszystkim osoby źle żywione, a więc: ubogą ludność, więźniów, chorych umysłowo. Początkowo myślano, że choroba wynika z uczulenia na światło (w pożywieniu znajdują się czynniki, które są za to odpowiedzialne). Jednak z czasem udowodniono, że przyczyną jest niedobór witaminy PP. Pierwsze próby leczenia polegały na stosowaniu odpowiedniej diety, jak się z czasem okazało, były to produkty zawierające dużo tryptofanu, który ulega przekształceniu w kwas nikotynowy w komórkach człowieka.

2. Rola witaminy PP w organizmie

Witamina PP uczestniczy w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:

3. Występowanie witaminy PP

W wielu spożywanych na co dzień pokarmach zawarta jest witamina PP. Dzienne zapotrzebowanie witaminy PP możemy zrealizować przez spożywanie wielu znanych produktów. Niacyna (inna nazwa witaminy PP) obecna jest w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jej największe ilości znajdują się w:

  • wątrobie,
  • drożdżach piwnych,
  • orzechach ziemnych,
  • tuńczyku,
  • drobiu,
  • suszonych brzoskwiniach,
  • sercu,
  • łososiu,
  • migdałach,
  • grzybach,
  • groszku,
  • kotlecie wieprzowym.

Małe ilości witaminy PP znajdziemy w mleku i jego przetworach (jogurty, sery twarogowe), a także niektórych warzywach i owocach (ziemniakach, cebuli, marchewce, białej kapuście, gruszkach, jabłkach, pomarańczach i truskawkach).

4. Niedobór i nadmiar witaminy PP

Niedobór tej witaminy może powstać pod wpływem zażywania pewnych leków. Może też być skutkiem niektórych nowotworów i różnych problemów układu pokarmowego. Najczęściej spotykane skutki niedoboru tej witaminy to:

Nadmiar witaminy PP może negatywnie wpływać na nasz organizm, to skutkuje: bólami głowy, uczuciem mrowienia, zaczerwienieniem skóry, swędzeniem głowy. Niekiedy witamina PP w nadmiarze powoduje szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, a nawet psychozy.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Pozostałe witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Pozostałe witaminy
Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki - rutynę i hesperydynę - które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie (...) witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

, redukuje stres i poprawia sprawność intelektualną. Morwa biała, to także źródło niacyny - witaminy PP, która utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) i rozszerza naczynia krwionośne. ...

Woda

Ugaś pragnienie, jedząc

Ugaś pragnienie, jedząc

znajdziemy również truskawki. Te zawierają w sobie aż 92% wody.Grejpfrut Grejpfrut to dobry smak, witaminy i minerały oraz woda w 91%.Melon Melon (...) to bogate źródło cukrów, karotenów, witamin B1, B2, B6, PP, E,...

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

. Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko roślinne oraz witaminy A i E. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, natomiast nie zawiera sodu. Preparaty (...) mineralnych. Fasola ,,jaś" zawiera bowiem witaminę...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

- przede wszystkim witaminy C, D, A, PP, K i B będących naturalnymi przeciwutleniaczami. Ułatwia odchudzanie Dzięki gęstej konsystencji olej (...) kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki...

Odporność organizmu

Sposoby na obniżenie gorączki bez leków

Sposoby na obniżenie gorączki bez leków

to przede wszystkim zbiór takich związków jak kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy i fitosterole oraz witaminy C i PP. Lipa nie tylko działa (...) , który oczyszcza nasze drogi oddechowe. Miód stymuluje układ odpornościowy...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

się wchłaniają. Aby wykorzystać w pełni właściwości np. beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, przed wypiciem soku zjedz posiłek z zawartością (...) warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica...