Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu istotnych procesach, które zachodzą w naszym ciele. Jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny, jak jej niedobór...

1. Ciekawostki o witaminie PP

Nikomu nie trzeba mówić, jak ważne w naszym życiu są witaminy i minerały. Jedną z nich jest witamina PP. Nazwa tej witaminy pochodzi od słów „pella” i „agra” - błędnej formy włoskich słów „pellis” i „aegra” (czyli „chora skóra”). Pierwsze badania nad schorzeniem wynikającym z niedoboru witaminy PP, czyli pelagrą były przeprowadzane w XVIII wieku. Choroba ta początkowo występowała w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech, z czasem rozprzestrzeniła się na inne kraje europejskie. W Polsce pelagra upowszechniła się pod nazwą „rumień lombardzki”. Choroba atakowała przede wszystkim osoby źle żywione, a więc: ubogą ludność, więźniów, chorych umysłowo. Początkowo myślano, że choroba wynika z uczulenia na światło (w pożywieniu znajdują się czynniki, które są za to odpowiedzialne). Jednak z czasem udowodniono, że przyczyną jest niedobór witaminy PP. Pierwsze próby leczenia polegały na stosowaniu odpowiedniej diety, jak się z czasem okazało, były to produkty zawierające dużo tryptofanu, który ulega przekształceniu w kwas nikotynowy w komórkach człowieka.

2. Rola witaminy PP w organizmie

Witamina PP uczestniczy w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:

3. Występowanie witaminy PP

W wielu spożywanych na co dzień pokarmach zawarta jest witamina PP. Dzienne zapotrzebowanie witaminy PP możemy zrealizować przez spożywanie wielu znanych produktów. Niacyna (inna nazwa witaminy PP) obecna jest w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jej największe ilości znajdują się w:

  • wątrobie,
  • drożdżach piwnych,
  • orzechach ziemnych,
  • tuńczyku,
  • drobiu,
  • suszonych brzoskwiniach,
  • sercu,
  • łososiu,
  • migdałach,
  • grzybach,
  • groszku,
  • kotlecie wieprzowym.

Małe ilości witaminy PP znajdziemy w mleku i jego przetworach (jogurty, sery twarogowe), a także niektórych warzywach i owocach (ziemniakach, cebuli, marchewce, białej kapuście, gruszkach, jabłkach, pomarańczach i truskawkach).

4. Niedobór i nadmiar witaminy PP

Niedobór tej witaminy może powstać pod wpływem zażywania pewnych leków. Może też być skutkiem niektórych nowotworów i różnych problemów układu pokarmowego. Najczęściej spotykane skutki niedoboru tej witaminy to:

Nadmiar witaminy PP może negatywnie wpływać na nasz organizm, to skutkuje: bólami głowy, uczuciem mrowienia, zaczerwienieniem skóry, swędzeniem głowy. Niekiedy witamina PP w nadmiarze powoduje szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, a nawet psychozy.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Pozostałe witaminy - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pozostałe witaminy
Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki – rutynę i hesperydynę – które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko wylewów, krwawień z dziąseł oraz wybroczyn w...

Witamina K

Właściwości witaminy K

Witaminy i minerały to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin, o których nie możemy zapominać, planując zdro

Witamina E

Właściwości witaminy E

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego jest taka ważna? Znaczenie witaminy E dla organizmu Silny przeciwutleniacz Witamina E i inne ant

Witaminy z grupy B

Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola wi

Profilaktyka grypy

Właściwości witaminy C

Witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu - białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Witamina ta pełni

Dieta w depresji

Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że poprawia n

Zioła i przyprawy

Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane),

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w P

Ziołolecznictwo

Właściwości ziół

Właściwości ziół

Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych. Z tego względu w zależności od obecności alkaloidów, fenoli,...