Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu istotnych procesach, które zachodzą w naszym ciele. Jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny, jak jej niedobór...

Polecane wideo:

1. Ciekawostki o witaminie PP

Nikomu nie trzeba mówić, jak ważne w naszym życiu są witaminy i minerały. Jedną z nich jest witamina PP. Nazwa tej witaminy pochodzi od słów „pella” i „agra” - błędnej formy włoskich słów „pellis” i „aegra” (czyli „chora skóra”). Pierwsze badania nad schorzeniem wynikającym z niedoboru witaminy PP, czyli pelagrą były przeprowadzane w XVIII wieku. Choroba ta początkowo występowała w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech, z czasem rozprzestrzeniła się na inne kraje europejskie. W Polsce pelagra upowszechniła się pod nazwą „rumień lombardzki”. Choroba atakowała przede wszystkim osoby źle żywione, a więc: ubogą ludność, więźniów, chorych umysłowo. Początkowo myślano, że choroba wynika z uczulenia na światło (w pożywieniu znajdują się czynniki, które są za to odpowiedzialne). Jednak z czasem udowodniono, że przyczyną jest niedobór witaminy PP. Pierwsze próby leczenia polegały na stosowaniu odpowiedniej diety, jak się z czasem okazało, były to produkty zawierające dużo tryptofanu, który ulega przekształceniu w kwas nikotynowy w komórkach człowieka.

2. Rola witaminy PP w organizmie

Witamina PP uczestniczy w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:

3. Występowanie witaminy PP

W wielu spożywanych na co dzień pokarmach zawarta jest witamina PP. Dzienne zapotrzebowanie witaminy PP możemy zrealizować przez spożywanie wielu znanych produktów. Niacyna (inna nazwa witaminy PP) obecna jest w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jej największe ilości znajdują się w:

  • wątrobie,
  • drożdżach piwnych,
  • orzechach ziemnych,
  • tuńczyku,
  • drobiu,
  • suszonych brzoskwiniach,
  • sercu,
  • łososiu,
  • migdałach,
  • grzybach,
  • groszku,
  • kotlecie wieprzowym.

Małe ilości witaminy PP znajdziemy w mleku i jego przetworach (jogurty, sery twarogowe), a także niektórych warzywach i owocach (ziemniakach, cebuli, marchewce, białej kapuście, gruszkach, jabłkach, pomarańczach i truskawkach).

4. Niedobór i nadmiar witaminy PP

Niedobór tej witaminy może powstać pod wpływem zażywania pewnych leków. Może też być skutkiem niektórych nowotworów i różnych problemów układu pokarmowego. Najczęściej spotykane skutki niedoboru tej witaminy to:

Nadmiar witaminy PP może negatywnie wpływać na nasz organizm, to skutkuje: bólami głowy, uczuciem mrowienia, zaczerwienieniem skóry, swędzeniem głowy. Niekiedy witamina PP w nadmiarze powoduje szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, a nawet psychozy.

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Pozostałe witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Sok z brzozy

~Annaska85 • ostatni post 1 tydzień temu

1
Artykuły Pozostałe witaminy
Pozostałe witaminy

Witamina B7 (witamina H, biotyna)

wybrać preparat, który będzie najlepiej wchłaniany przez organizm zwróć uwagę, by zawierał obok witaminy B7 także pozostałe witaminy z grupy B, magnez i mangan. (...) Podobnie jak inne witaminy...

Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki - rutynę i hesperydynę - które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie (...) witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Witamina PP (niacyna, witamina B3)

adiponektyny, który wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. W badaniach klinicznych dowiedziono również właściwości przeciwmigrenowe witaminy PP. Niacyna (...) Witamina PP,...

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

. Fasola jaś zawiera bowiem witaminę A i PP, a także witaminy z grupy B. Spożywając potrawy, których składnikiem jest biała fasola, dostarczamy (...) czerwonej fasoli Czerwona fasola przede wszystkim...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

się wchłaniają. Aby wykorzystać w pełni właściwości np. beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, przed wypiciem soku zjedz posiłek z zawartością (...) warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

sprawność intelektualną. Morwa biała, to także źródło niacyny - witaminy PP, która utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) i rozszerza naczynia krwionośne. (...) Czym...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

- przede wszystkim witaminy C, D, A, PP, K i B będących naturalnymi przeciwutleniaczami. Ułatwia odchudzanie Dzięki gęstej konsystencji olej jest niezwykle (...) kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić...

Woda

Ugaś pragnienie, jedząc

Ugaś pragnienie, jedząc

znajdziemy również truskawki. Te zawierają w sobie aż 92% wody.Grejpfrut Grejpfrut to dobry smak, witaminy i minerały oraz woda w 91%.Melon Melon (...) to bogate źródło cukrów, karotenów, witamin B1, B2, B6, PP, E,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

, K, D i PP. Pół szklanki kiełków zawiera tyle samo witaminy C, co sześć szklanek soku pomarańczowego. W ich składzie znajdziemy ponadto żelazo (...) nie są w stanie dorównać ich prozdrowotnym właściwościom....

Produkty żywnościowe

Głóg - jesienny superprodukt

Głóg - jesienny superprodukt

mineralnych. W głogu znajdziemy też mnóstwo witaminy PP oraz cennych flawonoidów charakteryzujących się działaniem przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Głóg (...) zawiera także spore ilości błonnika i olejków eterycznych.Zdrowotne...