Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu istotnych procesach, które zachodzą w naszym ciele. Jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny, jak jej niedobór...

Ciekawostki o witaminie PP

Nikomu nie trzeba mówić, jak ważne w naszym życiu są witaminy i minerały. Jedną z nich jest witamina PP. Nazwa tej witaminy pochodzi od słów „pella” i „agra” - błędnej formy włoskich słów „pellis” i „aegra” (czyli „chora skóra”). Pierwsze badania nad schorzeniem wynikającym z niedoboru witaminy PP, czyli pelagrą były przeprowadzane w XVIII wieku. Choroba ta początkowo występowała w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech, z czasem rozprzestrzeniła się na inne kraje europejskie. W Polsce pelagra upowszechniła się pod nazwą „rumień lombardzki”. Choroba atakowała przede wszystkim osoby źle żywione, a więc: ubogą ludność, więźniów, chorych umysłowo. Początkowo myślano, że choroba wynika z uczulenia na światło (w pożywieniu znajdują się czynniki, które są za to odpowiedzialne). Jednak z czasem udowodniono, że przyczyną jest niedobór witaminy PP. Pierwsze próby leczenia polegały na stosowaniu odpowiedniej diety, jak się z czasem okazało, były to produkty zawierające dużo tryptofanu, który ulega przekształceniu w kwas nikotynowy w komórkach człowieka.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Rola witaminy PP w organizmie

Witamina PP uczestniczy w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:

Występowanie witaminy PP

W wielu spożywanych na co dzień pokarmach zawarta jest witamina PP. Dzienne zapotrzebowanie witaminy PP możemy zrealizować przez spożywanie wielu znanych produktów. Niacyna (inna nazwa witaminy PP) obecna jest w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jej największe ilości znajdują się w:

  • wątrobie,
  • drożdżach piwnych,
  • orzechach ziemnych,
  • tuńczyku,
  • drobiu,
  • suszonych brzoskwiniach,
  • sercu,
  • łososiu,
  • migdałach,
  • grzybach,
  • groszku,
  • kotlecie wieprzowym.

Małe ilości witaminy PP znajdziemy w mleku i jego przetworach (jogurty, sery twarogowe), a także niektórych warzywach i owocach (ziemniakach, cebuli, marchewce, białej kapuście, gruszkach, jabłkach, pomarańczach i truskawkach).

Niedobór i nadmiar witaminy PP

Niedobór tej witaminy może powstać pod wpływem zażywania pewnych leków. Może też być skutkiem niektórych nowotworów i różnych problemów układu pokarmowego. Najczęściej spotykane skutki niedoboru tej witaminy to:

Nadmiar witaminy PP może negatywnie wpływać na nasz organizm, to skutkuje: bólami głowy, uczuciem mrowienia, zaczerwienieniem skóry, swędzeniem głowy. Niekiedy witamina PP w nadmiarze powoduje szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, a nawet psychozy.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Pozostałe witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Pozostałe witaminy
Pozostałe witaminy

Witamina PP - gdzie występuje, rola w organizmie, niedobór

. Inną popularną przyczyną niedoboru witaminy PP jest alkoholizm. Do pozostałych przyczyn należą również między innymi długotrwałe zażywanie leków (...) Witamina PP, znana także jako niacyna lub witamina...

Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki - rutynę i hesperydynę - które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie (...) witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

. Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko roślinne oraz witaminy A i E. Stanowi źródło (http://fitness.wp.pl/19476,wlasciwosci-blonnika ?utmsource (...) ,,jaś" zawiera bowiem witaminę A i PP,...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

sprawność intelektualną. Morwa biała, to także źródło niacyny - witaminy PP, która utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) i rozszerza naczynia krwionośne. (...) Czym jest morwa...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

.**** Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. I prawie wszystkie te substancje (...) . Można ją schładzać w całości bądź pokroić w krążki....

Woda

Ugaś pragnienie, jedząc

Ugaś pragnienie, jedząc

owoców znajdziemy również truskawki. Te zawierają w sobie aż 92% wody. Grejpfrut Grejpfrut to dobry smak, witaminy i minerały oraz woda w 91%. Melon (...) Melon to bogate źródło cukrów, karotenów, witamin B1, B2, B6, PP,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin H, E, PP, K i oczywiście A. Znajdziesz (...) , tym lepiej. W wielu supermarketach znajdziesz również jednodniowe soki...