Kora dębu

Pozyskiwana z dębu szypułkowego kora jest środkiem leczniczym w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w przypadku biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów.

Polecane wideo:

1. Kora dębu jako surowiec leczniczy

Kora dębu

Biegunka to dolegliwość, która czasami bywa groźna, jednak w większości przypadków i przy odpowiednim postępowaniu szybko przechodzi. O tym, jak sobie...

Dąb szypułkowy należy do rodziny bukowatych, powszechnie występuje w Polsce i w całej Europie. Jego kora (Quercus cortex) jest najpopularniejszym środkiem leczniczym otrzymywanym z młodych pni i gałęzi. Zbiór przypada na marzec i kwiecień, kiedy jeszcze nie nastąpił rozwój liści. Korę suszy się w zacienionym pomieszczeniu w temperaturze do 35°C.

Picie naparów z kory dębu zalecane jest podczas biegunek, zewnętrznie stosuje się ją do przemywania chorobowo zmienionej skóry, błon śluzowych, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Nasiadówki z kory dębu zalecane są w stanach zapalnych odbytu i hemoroidach.

W kosmetyce kory używa się jako płukanki do wypadających i przetłuszczających się włosów, zwłaszcza ciemnych.

W lecznictwie znana jest również dębianka, czyli narośl na pędzie dębu, która powstała w wyniku złożenia jajeczka przez samicę owada galasownika. Z dębianki otrzymuje się taninę, która służy do hamowania krwawienia z ran lub z nosa, a także do płukania gardła.

Z kolei zmielone żołędzie są używane do produkcji kawy żołędziowej, która skutecznie hamuje biegunkę. Świeże liście dębu wspomagają leczenie trudno gojących się ran.

2. Zastosowanie kory dębu

Kora dębu wykazuje zróżnicowane właściwości i działanie lecznicze. Do zawartych w niej składników aktywnych należą m.in. garbniki, które działają ściągająco, oraz polifenole o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

W jelitach garbniki mogą wiązać się z grupami aminowymi białek komórek jelita, skóry czy bakterii, przez co nabłonek jelita ulega skurczeniu. Ponadto następuje zahamowanie wydzielania soku żołądkowo-jelitowego oraz utrudnione jest przenikanie wody ze światła jelit. W efekcie powstaje zaparcie.

Stosując korę dębu w stanach biegunkowych, przeciwdziała się odwodnieniu. Co więcej, garbniki zmniejszają przenikanie toksyn z treści pokarmowej do organizmu.

Kora dębu zalecana jest w leczeniu stanów zapalnych skóry, gdyż wykazuje właściwości antyseptyczne wobec gronkowców (Staphylococcus spp.) oraz ściągające. Ponadto zapobiega namnażaniu się wirusów Herpes (opryszczka) oraz grypy i polio. Kąpiel w odwarze z kory dębu i rumianku jest zalecana w przypadku nadmiernej potliwości.

Zewnętrznie do przemywania, okładów i roztworów do płukania stosuje się napar przygotowany z 20 g kory na 1 litr wody.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Jaskółcze ziele - trujące źródło zdrowia Chociaż nazwa glistnik jaskółcze ziele może wydawać się obca, jest to roślina pospolita na całym obszarze Polski. Nawet się nie spodziewamy, że przy drogach, w lasach czy nad brzegami rzek rośnie tak wartościowe...

Zioła i przyprawy

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Niepozorne źródło zdrowia Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą (...) wartościowe zioła stosowane w kuchni. Oregano Garbniki, przeciwutleniacze...

Zioła i przyprawy

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem.Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta na...

Zioła i przyprawy

Wartości lecznicze czosnku

Wartości lecznicze czosnku

Czosnek skutecznie chroni przed infekcjami o charakterze bakteryjnym i wirusowym. Powinny polubić go osoby ze skłonnościami do drożdżaków i pleśniawek.

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak...

Zioła i przyprawy

Laseczki cynamonu

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść kolendrę?

Dlaczego warto jeść kolendrę?

się jednym z najpopularniejszych ziół. Kolendra to nie tylko zielona nać, ale również aromatyczne owoce. Po ususzeniu powstaje z nich korzenna przyprawa (...) Liście i owoce kolendry Aromatyczne zioło...

Zioła i przyprawy

Moc ukryta w papryce

Moc ukryta w papryce

Przyprawa na zdrowie Zmielona papryka w proszku to nie tylko piękna dekoracja potraw. Powstaje ona w wyniku mielenia suszonych warzyw (...) , zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie. To one nadają też przyprawie...

Zioła i przyprawy

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity

Badania nad stosowanymi od wieków roślinami pozwalają w naukowy sposób potwierdzić ich skuteczność w leczeniu chorób.

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - początki przyprawy Berbere jest ognistą przyprawą wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Nazwa pochodzi od ludu Berberów, zamieszkałego Saharę (...) i Północną Afrykę. Przyprawę stosuje się przede...