Kora dębu

Pozyskiwana z dębu szypułkowego kora jest środkiem leczniczym w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w przypadku biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów.

1. Kora dębu jako surowiec leczniczy

Kora dębu

Biegunka to dolegliwość, która czasami bywa groźna, jednak w większości przypadków i przy odpowiednim postępowaniu szybko przechodzi. O tym,...

Dąb szypułkowy należy do rodziny bukowatych, powszechnie występuje w Polsce i w całej Europie. Jego kora (Quercus cortex) jest najpopularniejszym środkiem leczniczym otrzymywanym z młodych pni i gałęzi. Zbiór przypada na marzec i kwiecień, kiedy jeszcze nie nastąpił rozwój liści. Korę suszy się w zacienionym pomieszczeniu w temperaturze do 35°C.

Picie naparów z kory dębu zalecane jest podczas biegunek, zewnętrznie stosuje się ją do przemywania chorobowo zmienionej skóry, błon śluzowych, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Nasiadówki z kory dębu zalecane są w stanach zapalnych odbytu i hemoroidach.

W kosmetyce kory używa się jako płukanki do wypadających i przetłuszczających się włosów, zwłaszcza ciemnych.

W lecznictwie znana jest również dębianka, czyli narośl na pędzie dębu, która powstała w wyniku złożenia jajeczka przez samicę owada galasownika. Z dębianki otrzymuje się taninę, która służy do hamowania krwawienia z ran lub z nosa, a także do płukania gardła.

Z kolei zmielone żołędzie są używane do produkcji kawy żołędziowej, która skutecznie hamuje biegunkę. Świeże liście dębu wspomagają leczenie trudno gojących się ran.

2. Zastosowanie kory dębu

Kora dębu wykazuje zróżnicowane właściwości i działanie lecznicze. Do zawartych w niej składników aktywnych należą m.in. garbniki, które działają ściągająco, oraz polifenole o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

W jelitach garbniki mogą wiązać się z grupami aminowymi białek komórek jelita, skóry czy bakterii, przez co nabłonek jelita ulega skurczeniu. Ponadto następuje zahamowanie wydzielania soku żołądkowo-jelitowego oraz utrudnione jest przenikanie wody ze światła jelit. W efekcie powstaje zaparcie.

Stosując korę dębu w stanach biegunkowych, przeciwdziała się odwodnieniu. Co więcej, garbniki zmniejszają przenikanie toksyn z treści pokarmowej do organizmu.

Kora dębu zalecana jest w leczeniu stanów zapalnych skóry, gdyż wykazuje właściwości antyseptyczne wobec gronkowców (Staphylococcus spp.) oraz ściągające. Ponadto zapobiega namnażaniu się wirusów Herpes (opryszczka) oraz grypy i polio. Kąpiel w odwarze z kory dębu i rumianku jest zalecana w przypadku nadmiernej potliwości.

Zewnętrznie do przemywania, okładów i roztworów do płukania stosuje się napar przygotowany z 20 g kory na 1 litr wody.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest uważane za...

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy do chleba

Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do...

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki...

Zioła i przyprawy

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą...

Zioła i przyprawy

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Miłośnicy ostrych dań na pewno znają pieprz cayenne. Sproszkowana, intensywnie pomarańczowa przyprawa nadaje pikantny smak i charakterystyczny aromat. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni, ale warto wiedzieć, że ma też właściwości lecznicze. Co to...

Zioła i przyprawy

Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w...

Zioła i przyprawy

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa stosowana od tysiącleci. Jest podstawą potraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając im niepowtarzalny smak i zapach. Poza swoimi właściwościami kulinarnymi coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie.

Zioła i przyprawy

Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten.

Zioła i przyprawy

Właściwości dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry.

Zioła i przyprawy

Właściwości imbiru

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z jego właściwości zdrowotnych. Herbaty i napary z imbiru są niezastąpione w przypadku przeziębień, bólu...