Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kora dębu

Jak walczyć z biegunką? pozyskiwana jest z dębu szypułkowego. Jest to środek leczniczy stosowany zewnętrznie w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w leczeniu biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów.

1. Kora dębu jako surowiec leczniczy

Kora dębu

Biegunka to dolegliwość, która czasami bywa groźna, jednak w większości przypadków i przy odpowiednim postępowaniu szybko przechodzi. O tym,...

Dąb szypułkowy należy do rodziny bukowatych, powszechnie występuje w Polsce, jak i Europie. Kora dębu(Quercus cortex) jest najpopularniejszym środkiem leczniczym otrzymywanym z młodych pni i gałęzi dębu szypułkowego. Zbiór kory dębu to okres marzec-kwiecień, kiedy jeszcze nie nastąpił rozwój liści. Korę suszy się w zacienionym pomieszczeniu w temperaturze do 35°C.

Picie naparów z kory dębu zalecane jest podczas biegunek, zewnętrznie korę dębu stosuje się do przemywania chorobowo zmienionej skóry, błon śluzowych, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Nasiadówki z kory dębu zalecane są w stanach zapalnych odbytu i hemoroidach.

W kosmetyce kora dębu jest stosowana jako płukanka do wypadających i przetłuszczających się włosów, zwłaszcza ciemnych, gdyż je przyciemnia.

W lecznictwie stosuje się także dębiankę, czyli narośl na pędzie dębu, która powstała w wyniku złożenia jajeczka przez samicę owada galasownika. Z dębianki otrzymuje się taninę, która służy do hamowania krwawienia ran lub z nosa, a także do płukania gardła lub wyrobów maści.

Z kolei zmielone żołędzie służą do produkcji kawy żołędziowej, która skutecznie hamuje biegunkę. Świeże liście dębu wspomagają leczenie trudno gojących się ran.

2. Zastosowanie kory dębu

Kora dębu wykazuje zróżnicowane właściwości i działanie lecznicze, które jest wynikiem składników aktywnych w niej zawartych. Należą do nich m.in. garbniki, które działają ściągająco oraz polifenole o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

W jelitach garbniki mogą wiązać się z grupami aminowymi białek komórek jelita, skóry czy bakterii, przez co nabłonek jelita ulega skurczeniu. Ponadto następuje zahamowanie wydzielanie soku żołądkowo-jelitowego oraz utrudnione jest przenikanie wody ze światła jelit. W efekcie powstaje zaparcie.

Stosując korę dębu w stanach biegunkowych, przeciwdziała się odwodnieniu. Co więcej, garbniki zmniejszają przenikanie toksyn z treści pokarmowej do organizmu.

Kora dębu zalecana jest w leczeniu stanów zapalnych skóry, gdyż wykazuje właściwości antyseptyczne wobec gronkowców (Staphylococcus spp.) oraz ściągające. Ponadto zapobiega namnażaniu się wirusów Herpes (opryszczka) oraz grypy i polio. Kąpiel w odwarze z kory dębu i rumianku jest zalecana w przypadku nadmiernej potliwości.

Zewnętrznie do przemywania, okładów i roztworów do płukania stosuje się napar przygotowany z 20 g kory na 1 litr wody.

Komentarze (3)
~nita
~nita

Uzywalam po porodzie jak mialam szte i polewalam zeby nie bylo stanu zapalnego nawet pomogla.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Właściwości dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych, mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Ponadto...

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy do chleba

Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do...

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki...

Zioła i przyprawy

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą...

Zioła i przyprawy

Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w...

Zioła i przyprawy

Szafran

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Jej pozyskanie jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, pozyskuje się ją ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, hodowanego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Zioło...

Zioła i przyprawy

Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i w kosmetyce. Zioło lecznicze zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i...

Zioła i przyprawy

Właściwości imbiru

Imbir jest rośliną dodawaną do potraw. W Polsce stosowany jest jako aromatyczna przyprawa do wielu ciast i słodkich deserów, a jego sok jest znanym dodatkiem do piwa. Ostatnio wzrasta jego popularność w połączeniu z cynamonem jako składnika dań mięsnych.

Zioła i przyprawy

Herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzyw nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Z powodzeniem może zastępować takie napoje jak kawa lub czarna herbata. Nie ma właściwości pobudzających, więc można ją pić bez ograniczeń, niezależnie od pory...

Zioła i przyprawy

Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom kuchni indyjskiej.