Kora dębu

Pozyskiwana z dębu szypułkowego kora jest środkiem leczniczym w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w przypadku biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów.

Kora dębu jako surowiec leczniczy

Kora dębu

Biegunka to dolegliwość, która czasami bywa groźna, jednak w większości przypadków i przy odpowiednim postępowaniu szybko przechodzi. O tym, jak sobie...

Dąb szypułkowy należy do rodziny bukowatych, powszechnie występuje w Polsce i w całej Europie. Jego kora (Quercus cortex) jest najpopularniejszym środkiem leczniczym otrzymywanym z młodych pni i gałęzi. Zbiór przypada na marzec i kwiecień, kiedy jeszcze nie nastąpił rozwój liści. Korę suszy się w zacienionym pomieszczeniu w temperaturze do 35°C.

Jak pozbyć się biegunki?

Picie naparów z kory dębu zalecane jest podczas biegunek, zewnętrznie stosuje się ją do przemywania chorobowo zmienionej skóry, błon śluzowych, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Nasiadówki z kory dębu zalecane są w stanach zapalnych odbytu i hemoroidach.

W kosmetyce kory używa się jako płukanki do wypadających i przetłuszczających się włosów, zwłaszcza ciemnych.

W lecznictwie znana jest również dębianka, czyli narośl na pędzie dębu, która powstała w wyniku złożenia jajeczka przez samicę owada galasownika. Z dębianki otrzymuje się taninę, która służy do hamowania krwawienia z ran lub z nosa, a także do płukania gardła.

Z kolei zmielone żołędzie są używane do produkcji kawy żołędziowej, która skutecznie hamuje biegunkę. Świeże liście dębu wspomagają leczenie trudno gojących się ran.

Zastosowanie kory dębu

Kora dębu wykazuje zróżnicowane właściwości i działanie lecznicze. Do zawartych w niej składników aktywnych należą m.in. garbniki, które działają ściągająco, oraz polifenole o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

W jelitach garbniki mogą wiązać się z grupami aminowymi białek komórek jelita, skóry czy bakterii, przez co nabłonek jelita ulega skurczeniu. Ponadto następuje zahamowanie wydzielania soku żołądkowo-jelitowego oraz utrudnione jest przenikanie wody ze światła jelit. W efekcie powstaje zaparcie.

Stosując korę dębu w stanach biegunkowych, przeciwdziała się odwodnieniu. Co więcej, garbniki zmniejszają przenikanie toksyn z treści pokarmowej do organizmu.

Kora dębu zalecana jest w leczeniu stanów zapalnych skóry, gdyż wykazuje właściwości antyseptyczne wobec gronkowców (Staphylococcus spp.) oraz ściągające. Ponadto zapobiega namnażaniu się wirusów Herpes (opryszczka) oraz grypy i polio. Kąpiel w odwarze z kory dębu i rumianku jest zalecana w przypadku nadmiernej potliwości.

Zewnętrznie do przemywania, okładów i roztworów do płukania stosuje się napar przygotowany z 20 g kory na 1 litr wody.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...