6 z 7Domowy przepis na wywar
Wywar z kory wierzby to mikstura, którą można wykonać w domu. Ważne jednak, aby w prawidłowy sposób zbierać korę.
Robi się to wczesną wiosną, zanim jeszcze na drzewie pojawią się liście i kwiaty (tzw. kotki).
Pierwszym krokiem powinno być nacięcie wokół gałęzi, co około 20 cm. Drugim – nacięcie kory wzdłuż, podważenie jej nożem i delikatne zdjęcie z drewna. Kolejnym – suszenie.
Jeśli korę zdejmiemy prawidłowo, od zewnątrz będzie miała kolor szaro-zielony, a wewnątrz – jasnobrunatny.
Ważne też, by nie była grubsza niż 3 mm i łatwo się kruszyła. Co bardzo ważne, korę z wierzby należy zdejmować w taki sposób, aby nie uszkodzić trwale drzewa.
Żeby zrobić domowy wywar, wystarczy łyżkę drobno połamanej kory zalać szklanką wody, zagotować, odstawić na kilka minut i odcedzić.