Kto potrzebuje hormonów roślinnych?
1 z 6Właściwości hormonów roślinnych
Roślina, podobnie jak człowiek, wytwarza hormony, które są transportowane wraz z sokiem i mają ogromny wpływ na kiełkowanie nasion, rozwój pączków, kwitnienie czy wzrost owoców. Wiele z nich swoją budową i właściwościami przypomina związki produkowane w naszym organizmie, a także potrafi skutecznie wspierać go w walce z licznymi problemami zdrowotnymi.
Fitohormony to „chemiczni posłańcy”, którzy wpływają na funkcję systemów odległych od miejsca swojego powstania, czyli zwykle korzenia lub tzw. stożka wzrostu pędu. Wraz z sokiem roślinnym są transportowane do różnych miejsc, inicjując procesy rozwojowe, czyli kiełkowanie, pączkowanie, kwitnienie czy owocowanie.
Roślinne hormony wciąż nie są do końca poznane przez człowieka. Do tej grupy zalicza się m.in. auksyny, gibereliny, cytokininy, etylen, kwas abscysynowy i salicylowy, jasmonidy, brasinosteroidy, poliaminy, strigolaktony czy kumarynę. Wiele z nich swoją budową i właściwościami jest bardzo podobnych do hormonów ludzkich, dlatego coraz częściej wykorzystuje je zarówno medycyna, jak i kosmetologia.