Kuchnia indyjska nie dla cukrzyka

Orientalne dania nie służą diabetykom. Kurkuma, podstawowy składnik kuchni indyjskiej, nasila działanie leków przeciwcukrzycowych.

Kuchnia indyjska nie dla cukrzykaKuchnia indyjska nie dla cukrzyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Po zjedzeniu dania obficie przyprawionego kurkumą dojść może do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. A to grozi hipoglikemią.

Hipoglikemia może być wywołana przyjęciem zbyt dużej dawki leku hipoglikemizującego (np. insuliny) w stosunku do podaży pokarmów i wysiłku fizycznego.

Objawy hipoglikemii to:

  • nudności,
  • ból głowy,
  • intensywne pocenie się,
  • kołatanie serca,
  • głód,
  • drżenie,
  • senność,
  • trudności w mówieniu,
  • zaburzenia widzenia,
  • śpiączka.

Kurkuma sama w sobie jest nie tylko przyprawą bardzo charakterystyczną, wyrazistą w smaku, ale też wykazuje działanie lecznicze. Naukowcy z niemieckiego Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich dowiedli, że kurkuma ma zdolność regeneracji komórek nerwowych w mózgu. Ar-tumeron, związek w niej zawarty, pobudza ich namnażanie oraz różnicowanie.

Być może w przyszłości opracowane zostaną leki na bazie tej substancji, które stosować będzie można w leczeniu udaru mózgu lub choroby Alzheimera.

W kurkumie znajduje się ponadto kurkumina, która nie tylko jest naturalną substancją barwiącą, ale też wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniajace. Jest szansa, że za kilka lat z powodzeniem stosować się ją będzie w leczeniu chorób nowotworowych, tj. rak skóry, rak żołądka, rak trzustki.

Kurkuma ma ponadto działanie żółciopędne. Pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, a ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne (niszczy m.in. H. pylori). Ta żółta przyprawa  działa również rozkurczająco.

Badacze z Oregon State University (USA) oraz uniwersytetu w Kopenhadze (Dania) dowiedli ponadto, że kurkuma skutecznie poprawia odporność. Wszystko za sprawą jej zdolności do podnoszenia poziomu katelicydyny, peptydu który wykazuje działanie bakteriobójcze wobec szerokiej gamy drobnoustrojów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Szkodliwe dla pęcherza". Wielu robi to przed pracą lub podróżą
"Szkodliwe dla pęcherza". Wielu robi to przed pracą lub podróżą
Coraz mniej studentów wybiera ten kierunek. Eksperci winią NFZ
Coraz mniej studentów wybiera ten kierunek. Eksperci winią NFZ
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg