Kwas cytrynowy – czym jest, czy jest bezpieczny dla organizmu

Coraz częściej czytamy etykiety na produktach nie tylko żywnościowych, ale także na kosmetykach czy środkach chemicznych. Wiedza na temat składu wybieranego i kupowanego przez nas produktu jest istotna, ponieważ zwłaszcza w przypadku alergii skórnej czy alergii pokarmowej pozwoli uniknąć dla przykładu zmian alergicznych. Zatem warto, więc wiedzieć czym jest kwas cytrynowy, który na produktach występuje ze skrótem E330.

Kwas cytrynowy – czym jest?

Na niektórych produktach spożywczych znajduje się w tabeli składników oznaczenie E330, co dokładnie oznacza? Jest to kwas cytrynowy, który stanowi dodatek do żywności. Każdy kupujący kwas cytrynowy powinien kojarzy najczęściej z kwaśnym smakiem cytryn, ale nie każdy wie, że kwas cytrynowy występuje także w innych owocach dla przykładu w czarnej porzeczce.

Zobacz film: "Jak rozpoznać i leczyć łuszczycę?"

Kwas cytrynowy występuje w naturalnym środowisku jako jeden z podstawowych związków cyklu Krebsa, czyli cyklu odpowiedzialnego za ostatni etap pozyskiwania energii, która jest zawarta w naturalnych związkach organicznych. Jednak najczęściej kwas cytrynowy jest łączony z przemysłem spożywczym. Dokładnie kwas cytrynowy ma za zadanie obniżyć pH, co znacznie wpływa nie tylko na trwałość produktów, ale też na ich smak.

Trzeba pamiętać o tym, że kwas cytrynowy nie jest konserwantem i nie ma zapobiegać rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Według dietetyków w kwaśnym środowisku składniki produktu, które są istotne dla każdego żywego organizmu, czyli minerały, witaminy czy przeciwutleniacze są stabilniejsze. Dlatego jeżeli dodamy do naturalnego źródła witaminy C nawet w niedużej dawce kwas cytrynowy spowodujemy, że poziom głównej witaminy w produkcie gotowym będzie wyższy.

Kwas cytrynowy ma także swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Przykładowo kwas cytrynowy jest składnikiem mieszanin musujących, środków na niestrawność, a nawet przeciwgorączkowych. Inne zastosowanie kwasu cytrynowego to składnik środków pobudzających apetyt, działa również odtruwająco. Jest składnikiem substancji przeciwwymiotnych.

Kwas cytrynowy – czy jest bezpieczny dla organizmu?

Każdy dodatkowy składnik dodawany do gotowego produktu może budzić skrajne emocje. Niektórzy wybierają naturalną żywność, która jest pozbawiona nie tylko konserwantów, barwników, ale też innych dodatków. Dlatego pojawia się pytanie czy kwas cytrynowy jest bezpieczny dla pracy organizmu? Zastosowanie kwasu cytrynowego w przemyśle spożywczym jest popularnym procederem wśród producentów żywności, ponieważ kwas cytrynowy nie wpływa negatywnie na organizm.

Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?

Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i dodaje im wyrazistości. Niestety, w większości gospodarstw...

Należy wiedzieć, że UE nie nakłada ograniczeń dotyczących ilości użycia kwasu cytrynowego. Jednak, aby potrawa nie była zbyt kwaśna producent nie zastosuje dużej ilości kwasu cytrynowego, bo to wpłynie na jej smak.

W internecie można znaleźć informacje, że kwas cytrynowy jest syntetyczny, ale nie jest to potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi. Pozyskiwanie kwasu cytrynowego wygląda podobnie jak proces kiszenia kapusty z tą różnicą, że kwas cytrynowy to nie bakterie, a szczepy pleśni, które nie są szkodliwe dla organizmu.

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Ważne tematy
Ważne tematy

Temat Miesiąca - Odporni z witaminą D

poziom witaminy D? W aptekach dostępne są suplementy tej witaminy, które w nieinwazyjny sposób pozwolą nam to zrobić. Ważne, by przyjmować witaminę D

Ważne tematy

Pierwsza miesiączka - kiedy się pojawia, objawy

Pierwsza miesiączka jest to bardzo ważny moment w życiu każdej dziewczyny. Ponieważ jest to czas, kiedy wchodzi w kolejny etap dojrzewania (...) . Bardzo ważne jest to, aby pierwsza miesiączka była przyjęta przez dziewczynę...

Ważne tematy

Zespół suchego oka bez tajemnic

Zespół suchego oka bez tajemnic

Zespół suchego oka jest bardzo częstą dolegliwością oczu, która dotyka przede wszystkim osoby pracujące przed komputerem, w klimatyzowanych pomieszczeniach czy też jako kierowcy. Wraz z erą komputerów dotyczy ona coraz większej liczby osób. Pojawia się...

Ważne tematy

Wszystko o kamicy nerkowej

Nerki w organizmie człowieka pełnią ważną funkcję filtrującą. Oddzielają substancje szkodliwe od tych potrzebnych, by można je było wydalić wraz

Ważne tematy

Ważny Temat - Nie wstydź się nietrzymania moczu

Nietrzymanie moczu jest dolegliwością, która w zdecydowanej większości dotyczy kobiet. Główną przyczyną choroby jest słabsze funkcjonowanie mięśni dna macicy. Problemy te pojawiają się najczęściej u osób z nadwagą i dotykają kobiet po porodzie. Do czynników...

Ważne tematy

Ważny Temat - Niebieskie światło przeciw łuszczycy

Łuszczyca jest chorobą, która dotyka nawet 125 mln ludzi na świecie. Najpopularniejszą jej odmianą jest łuszczyca zwyczajna, na którą cierpi około 80 proc. pacjentów. Bezpośrednią przyczyną tej choroby jest szybki podział komórek naskórka i niestety nie...

Ważne tematy

Cukrzyca typu 2 - wszystko, co musisz wiedzieć

Cukrzyca to choroba uważana za chorobę XXI wieku, gdyż jest jedną z najczęściej występujących. W 80-90 proc. cukrzycy cierpią z powodu drugiego typu tej choroby. Od cukrzycy typu 1. różni się ona przede wszystkim tym, że za wysoki poziom cukru we krwi...

Ważne tematy

Ważny Temat - Pęcherz? Zatrzymaj problem na żądanie!

Zapalenie pęcherza należy do bardzo nieprzyjemnych i utrudniających codzienne funkcjonowanie dolegliwości. Nie tylko odczuwa się zwiększone parcie na pęcherz i potrzebę częstszych wizyt w toalecie, ale dodatkowo występuje ból i pieczenie w czasie oddawania...