Kwas cytrynowy – czym jest, czy jest bezpieczny dla organizmu

Kwas cytrynowy wywołuje kontrowersje. Coraz częściej czytamy etykiety na produktach nie tylko żywnościowych, ale także na kosmetykach czy środkach chemicznych. Wiedza na temat składu wybieranego i kupowanego przez nas produktu jest istotna, ponieważ zwłaszcza w przypadku alergii skórnej czy alergii pokarmowej pozwoli uniknąć dla przykładu zmian alergicznych. Zatem warto, więc wiedzieć czym jest kwas cytrynowy, który na produktach występuje ze skrótem E330.

1. Kwas cytrynowy – czym jest?

Na niektórych produktach spożywczych znajduje się w tabeli składników oznaczenie E330, co dokładnie oznacza? Jest to kwas cytrynowy, który stanowi dodatek do żywności. Każdy kupujący kwas cytrynowy powinien kojarzy najczęściej z kwaśnym smakiem cytryn, ale nie każdy wie, że kwas cytrynowy występuje także w innych owocach dla przykładu w czarnej porzeczce.

Kwas cytrynowy występuje w naturalnym środowisku jako jeden z podstawowych związków cyklu Krebsa, czyli cyklu odpowiedzialnego za ostatni etap pozyskiwania energii, która jest zawarta w naturalnych związkach organicznych. Jednak najczęściej kwas cytrynowy jest łączony z przemysłem spożywczym. Dokładnie kwas cytrynowy ma za zadanie obniżyć pH, co znacznie wpływa nie tylko na trwałość produktów, ale też na ich smak.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Trzeba pamiętać o tym, że kwas cytrynowy nie jest konserwantem i nie ma zapobiegać rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Według dietetyków w kwaśnym środowisku składniki produktu, które są istotne dla każdego żywego organizmu, czyli minerały, witaminy czy przeciwutleniacze są stabilniejsze. Dlatego jeżeli dodamy do naturalnego źródła witaminy C nawet w niedużej dawce kwas cytrynowy spowodujemy, że poziom głównej witaminy w produkcie gotowym będzie wyższy.

To też warto wiedzieć

Kwas cytrynowy ma także swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Przykładowo kwas cytrynowy jest składnikiem mieszanin musujących, środków na niestrawność, a nawet przeciwgorączkowych. Inne zastosowanie kwasu cytrynowego to składnik środków pobudzających apetyt, działa również odtruwająco. Jest składnikiem substancji przeciwwymiotnych.

2. Kwas cytrynowy – czy jest bezpieczny dla organizmu?

Każdy dodatkowy składnik dodawany do gotowego produktu może budzić skrajne emocje. Niektórzy wybierają naturalną żywność, która jest pozbawiona nie tylko konserwantów, barwników, ale też innych dodatków. Dlatego pojawia się pytanie czy kwas cytrynowy jest bezpieczny dla pracy organizmu? Zastosowanie kwasu cytrynowego w przemyśle spożywczym jest popularnym procederem wśród producentów żywności, ponieważ kwas cytrynowy nie wpływa negatywnie na organizm.

Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?
Czym przyprawiać potrawy zamiast soli? [10 zdjęć]

Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i...

zobacz galerię

Należy wiedzieć, że UE nie nakłada ograniczeń dotyczących ilości użycia kwasu cytrynowego. Jednak aby potrawa nie była zbyt kwaśna producent nie zastosuje dużej ilości kwasu cytrynowego, bo to wpłynie na jej smak.

W internecie można znaleźć informacje, że kwas cytrynowy jest syntetyczny, ale nie jest to potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi. Pozyskiwanie kwasu cytrynowego wygląda podobnie jak proces kiszenia kapusty z tą różnicą, że kwas cytrynowy to nie bakterie, a szczepy pleśni, które nie są szkodliwe dla organizmu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza