Kwasek cytrynowy - zastosowanie, zdrowie, szkodliwość

Kwasek cytrynowy to popularny składnik wielu produktów żywnościowych. Kwasek cytrynowy, z łac. Acidum citricum, ma symbol E330 i jest organicznym związkiem chemicznym. Otrzymywanie kwasku cytrynowego jest całkowicie naturalne, następuje poprzez fermentację cytrynową za pomocą cukru i kultur pleśni. Czy wiesz jednak, że kwasek cytrynowy może być otrzymywany także syntetycznie?

1. Kwasek cytrynowy - zastosowanie

Zastosowanie kwasku cytrynowego w produkcji żywności oraz w kuchni jest niezwykle szerokie. Kwasek cytrynowy to popularny składnik napojów, przypraw, sałatek, sosów, słodyczy i wielu innych produktów. Zastosowanie kwasku cytrynowego wykracza jednak również poza żywność. Kwasek cytrynowy używany jest do czyszczenia armatury lub odkamieniania pralki.

Kwasek cytrynowy odpowiada w głównej mierze za orzeźwiający smak i aromat wielu produktów, takich jak napoje o smaku cytrusów. Jest to naturalna substancja o działaniu zakwaszającym, czyli obniża pH wielu produktów. Ma to dobry wpływ nie tylko na smak danego produktu, ale także przyczynia się do konserwacji, poprawiając trwałość i zwiększając datę przydatności do spożycia.

Zobacz film: "Dlaczego watro pić wodę z cytryną?"

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Pozostałe pytania na ten temat

Dodatek kwasku cytrynowego do żywności zawierającej cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak witamina C, sprawia, że witaminy oraz przeciwutleniacze są bardziej stabilne i łatwiej przyswajalne. Co za tym idzie, produkt bogaty w witaminy lub przeciwutleniacze po dodaniu do niego kwasku cytrynowego zwiększy swoją wartość odżywczą.

2. Kwasek cytrynowy - zdrowie

Bezpieczeństwo stosowania kwasku cytrynowego jest niemal stuprocentowe, co udowodniło wiele badań oraz eksperymentów. Między innymi właśnie z tego powodu jest to składnik o tak szerokim zastosowaniu w przemyśle żywnościowym. Jest to związek nie tylko bezpieczny, ale także korzystny dla naszego zdrowia na dłuższą metę.

W ciągu ostatnich kilku lat pojawiły się doniesienia na temat rakotwórczości kwasku cytrynowego. Według wielu osób kwasek cytrynowy mógł powodować występowanie nowotworów żołądka lub jelita, od tego czasu pojawiła się jednak duża liczba badań całkowicie obalających tę teorię.

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę
10 powodów, dla których warto jeść cytrynę [10 zdjęć]

Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie...

zobacz galerię

Kwasek cytrynowy jest składnikiem obecnym w organizmie każdego człowieka. Znajduje się on w niemal każdej komórce naszego ciała, w pobliżu samego DNA komórki. Z tego powodu, gdyby był on w jakiś sposób rakotwórczy, prawdopodobnie każda nasza komórka musiałaby wykształcać nowotwory.

Kwasek cytrynowy uważa się za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do produktów żywnościowych używanych w przemyśle. Możliwe jest przyjęcie nawet dużych dawek kwasku cytrynowego bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Kwasek cytrynowy to podstawa cyklu Krebsa, który jest jednym z filarów dzisiejszej biologii.

Kwasek cytrynowy wbrew pogłoskom nie powoduje raka i w umiarkowanych ilościach jest stuprocentowo bezpieczny
Kwasek cytrynowy wbrew pogłoskom nie powoduje raka i w umiarkowanych ilościach jest stuprocentowo bezpieczny (123RF)

3. Kwasek cytrynowy - szkodliwośc

Do wad kwasku cytrynowego należy sprzyjanie powstawaniu próchnicy. Oprócz tego, spożywanie kwasku cytrynowego razem z niektórymi lekami powoduje nadmierne uwalnianie i wchłanianie pewnych szkodliwych metali. Parzenie herbaty z cytryną przyczynić się może do powstania próchnicy, ponieważ kwasek cytrynowy występuje w cytrynach również naturalnie. W umiarkowanych ilościach jednak jest to związek całkowicie bezpieczny.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.