Trwa ładowanie...

Kwasy omega-3 i omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy. Zobacz, jak (WIDEO)

Kwasy omega-3 i omega-6 w odpowiedniej proporcji chronią serce i układ nerwowy. Naukowcy z Kanady sugerują, że mogą one także zmniejszać ryzyko zachorowania na inną chorobę metaboliczną.

Jaką? O tym w wideo. Kwasy omega-3 i omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy, w odpowiedniej proporcji chronią serce i układ nerwowy. Naukowcy z Kanady sugerują, że mogą one także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Szczególnie dotyczy to osób, które chorują na otyłość.

Naukowcy z Univeristy of Guelph w Ontario badania prowadzili na szczurach. Przekonują jednak, że wyniki można odnieść także do ludzi. Badania prowadzone były na różnych grupach gryzoni. Otyłym osobnikom kwasy omega naukowcy podawali przez dwanaście tygodni. Inne grupy gryzoni karmione były w tradycyjny sposób.

Okazuje się, że kwasy omega wpływają na ekspresję 135 genów, które kontrolują uwalnianie białek i determinują wytwarzanie insuliny. Do cukrzycy typu 2 dochodzi, gdy organizm nie używa wystarczająco insuliny i poziom glukozy we krwi rośnie.

Jedzenie kwasów omega reguluje więc gospodarkę węglowodanową. Kwasy omega-3 i omega-6 znajdują się w rybach, oleju lnianym, rzepakowym i orzechach. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Physiological Genomics".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze