Trwa ładowanie...

Kwasy omega-3 i omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy. Zobacz, jak (WIDEO)

Kwasy omega-3 i omega-6 w odpowiedniej proporcji chronią serce i układ nerwowy. Naukowcy z Kanady sugerują, że mogą one także zmniejszać ryzyko zachorowania na inną chorobę metaboliczną.

Jaką? O tym w wideo. Kwasy omega-3 i omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy, w odpowiedniej proporcji chronią serce i układ nerwowy. Naukowcy z Kanady sugerują, że mogą one także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Szczególnie dotyczy to osób, które chorują na otyłość.

Naukowcy z Univeristy of Guelph w Ontario badania prowadzili na szczurach. Przekonują jednak, że wyniki można odnieść także do ludzi. Badania prowadzone były na różnych grupach gryzoni. Otyłym osobnikom kwasy omega naukowcy podawali przez dwanaście tygodni. Inne grupy gryzoni karmione były w tradycyjny sposób.

Okazuje się, że kwasy omega wpływają na ekspresję 135 genów, które kontrolują uwalnianie białek i determinują wytwarzanie insuliny. Do cukrzycy typu 2 dochodzi, gdy organizm nie używa wystarczająco insuliny i poziom glukozy we krwi rośnie.

Jedzenie kwasów omega reguluje więc gospodarkę węglowodanową. Kwasy omega-3 i omega-6 znajdują się w rybach, oleju lnianym, rzepakowym i orzechach. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Physiological Genomics".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.