Leczenie alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego na substancje znajdujące się w pożywieniu. Niestety, coraz więcej osób zmaga się z nią. Wiele wskazuje na to, że wzrost skłonności do alergii ma swój początek już w okresie noworodkowo-niemowlęcym. Układ odpornościowy noworodka jest jeszcze niedojrzały i dominują w nim limfocyty proalergiczne. Jeśli dziecko ma minimalny kontakt z bakteriami w okresie noworodkowo-niemowlęcym, kolonizacja jego przewodu pokarmowego jest opóźniona lub zmieniona, a układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo, ryzyko alergii rośnie.
1. Dieta rotacyjna w leczeniu alergii pokarmowej
Co to jest mikroflora jelitowa? może wydawać się złożone. Nie jest to bowiem przypadłość, której można pozbyć się za pomocą zwykłej tabletki. Osoby z alergią pokarmową są zwykle leczone wielokierunkowo poprzez:
- wyeliminowanie z diety alergenów,
- wzmocnienie układu odpornościowego zbilansowaną dietą,
- zmodyfikowanie reakcji układu immunologicznego pacjenta.
Leczenie alergii pokarmowej zakłada również stosowanie specjalnych diet. Jeśli pacjent ma uczulenie na jeden lub dwa produkty spożywcze, wyeliminowanie ich z diety zwykle wystarczy, by uniknąć niepokojących objawów. W taki sposób leczy się zazwyczaj dzieci z alergią na orzechy ziemne. Niekiedy jednak pacjent ma alergię na wiele różnych produktów. Wówczas alergeny należy zupełnie wyeliminować z jadłospisu, a pozostałe produkty spożywać w odstępach 4-5-dniowych. Taki sposób odżywiania jest korzystny, gdyż u osób z alergią na wiele produktów może występować nieznaczna alergia również na inne pokarmy. Spożywanie ich w systemie rotacyjnym zmniejsza styczność z nimi i pomaga zachować tolerancję organizmu.
Lekarze zalecają stosowanie diety rotacyjnej o różnym stopniu zaostrzenia, w zależności od postaci alergii. W łagodzeniu objawów alergii pokarmowej pomocne mogą być również leki i suplementy diety. W leczeniu alergii pokarmowej stosuje się także immunoterapię, która modyfikuje reakcję układu immunologicznego na produkty alergizujące.
2. Skuteczność probiotyków w alergii pokarmowej
We wspomaganiu leczenia alergii pokarmowej wykorzystuje się również probiotyki. Są to produkty zawierające żywe kultury bakterii. Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 oraz Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919 to jedyne szczepy bakterii, których skuteczność w chorobach alergicznych w populacji polskiej została potwierdzona badaniami klinicznymi. Szczepy te są uzyskiwane od zdrowych polskich niemowląt. Spełniają one wymagania, jakie stawia się bakteriom probiotycznym. Skuteczność mieszaniny tych trzech szczepów została oceniona w badaniach klinicznych.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.