Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia pokarmowa wynika z niewłaściwego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. Choć może to wydać się paradoksalne, alergie znacznie częściej występują w środowiskach, w których skrupulatnie dba się o higienę. Mimo ciągłego ulepszania leków dla alergików, najskuteczniejszą metodą postępowania w przypadku alergii jest po prostu unikanie tego, co wywołuje uczulenie.


Czym są alergie skórne?

Alergie skórne są to reakcje skóry na czynniki, na które skóra jest uczulona. Jeśli chodzi o objawy, to są one dość zróżnicowane. Mogą mieć postać drobnych...

Alergia pokarmowa - charakterystyka

Aby zrozumieć, czym jest alergia, należy poznać zasady funkcjonowania układu odpornościowego. U zdrowego człowieka system immunologiczny działa jak precyzyjny mechanizm, który rozpoznaje i niszczy wirusy, bakterie, grzyby, a także walczy z innymi czynnikami, które zagrażają naszemu organizmowi. W momencie inwazji mikrobów na nasz organizm uruchomiony zostaje cały łańcuch skomplikowanych reakcji, których celem jest unieszkodliwienie przeciwnika. Bywa jednak i tak, że substancje, które nie są szkodliwe dla organizmu, u niektórych osób mogą wywoływać alergie, tzn. pobudzają układ odpornościowy do intensywnego zwalczania składników danej substancji. Np. w alergii pokarmowej, u osoby, która jest uczulona na białko mleka, wypicie nawet jednej szklanki tego napoju może wywołać taką reakcję organizmu, jaką wywołują groźne bakterie. Niewinny, zdawałoby się, posiłek może zatem przyprawić o rozstrój żołądka lub dokuczliwą wysypkę.

Polecane wideo:

Alergia pokarmowa - przyczyny

Za alergię pokarmową odpowiadają geny, dlatego bardzo często ten sam typ alergii występuje w rodzinie. Gen alergii mieści się w piątym chromosomie. Za rozwój alergii odpowiedzialne jest także zanieczyszczenie środowiska. Zdaniem naukowców nie tłumaczy ono jednak gwałtownie rosnącej liczby alergików, cierpiących z powodu różnych uczuleń. Naukowcy podejrzewają, że za wzrastającą liczbę alergików we współczesnym świecie odpowiada postęp cywilizacyjny. Rozwinięta technologia i medycyna dostarczają środków, które pomagają utrzymać higienę na najwyższym poziomie oraz leków i szczepionek, które zwalczają większość drobnoustrojów chorobotwórczych. Układ odpornościowy, nie mając z czym walczyć, sam szuka sobie substancji, które traktuje w organizmie jak intruzów. Skoro brakuje mikrobów, organizm zwraca się przeciwko substancjom obiektywnie dla niego neutralnym, np. przeciwko białkom mleka.

Występowaniu alergii pokarmowej sprzyja „zanieczyszczenie” żywności różnymi dodatkami „poprawiającymi” jej jakość, np. substancjami konserwującymi, przedłużającymi świeżość, spulchniaczami pieczywa, uatrakcyjniającymi wygląd produktu. Objawy alergii pokarmowej mogą też wystąpić po wypiciu mleka zwierząt karmionych paszą z dodatkiem m.in. antybiotyków lub po zjedzeniu mięsa. Alergię pokarmową mogą też wywoływać wyroby cukiernicze, kolorowe napoje niegazowane i konserwy rybne, które zawierają żółty barwnik (tartrazynę).

Alergię pokarmową najczęściej wywołują takie pokarmy, jak: białko krowiego mleka, białko jajek, truskawki, pomidory, selery, kiwi, orzechy, kakao, czekolada, miód naturalny, ryby, owoce morza, owoce cytrusowe, soja oraz białko zbóż – gluten.

Alergia pokarmowa - symptomy

Alergie pokarmowe mogą objawiać się w rozmaity sposób. Zwykle jednak system odpornościowy reaguje na alergen produkcją przeciwciał zwanych immunoglobulinami E (IgE), które pobudzają inne komórki do uwalniania substancji, wywołujących stan zapalny. Nie wszystkie reakcje alergiczne wiążą się z produkcją przeciwciał IgE. W niektórych przypadkach istotną rolę odgrywają limfocyty T, np. w celiakii. Do reakcji IgE-niezależnych zalicza się także późną nadwrażliwość na mleko krowie, choć mechanizm powstawania tej alergii pokarmowej nie został do końca określony.

Reakcje alergiczne związane z nietolerancją pokarmów różnią się znacznie intensywnością objawów oraz czasem ich trwania. W przypadku alergii pokarmowej na orzechy arachidowe objawy są bardzo silne. Zagrożenie życia może powodować nawet niewielka ilość białka, wchodzącego w skład tych orzechów. Nietolerancja mleka krowiego może mieć ostry przebieg we wczesnym okresie życia, potem najczęściej ustępuje. Z alergii na mleko wyrasta większość dzieci w okresie przedszkolnym, tzn. przed ukończeniem 3. roku życia. Również alergia pokarmowa na kurze jaja jest zwykle dolegliwością jedynie przejściową, występującą we wczesnym dzieciństwie.

Do typowych objawów alergii pokarmowych należą: wymioty, biegunki, krew w stolcu, a także charakterystyczne zmiany skórne, tzw. lakierowane policzki. Mniej charakterystycznymi objawami są również: zawroty głowy, silne migreny, kłopoty ze słyszeniem niektórych dźwięków, zaburzenia widzenia. Z najnowszych badań wynika, że alergie pokarmowe u dorosłych mogą być przyczyną zapalenia jelit, żołądka, przewlekłych zaparć i nadmiernej senności.

Alergie pokarmowe najczęściej występują u dzieci. U ponad 80% małych alergików uczulenie mija po trzecim roku życia. Alergie pokarmowe mogą się jednak uaktywnić także u osób dorosłych, zwykle u tych, którzy cierpią już na innego rodzaju uczulenia.

Alergia pokarmowa - alergia na białko

Alergia pokarmowa na białko zawarte w żywności może przybierać różne formy i manifestować się jako:

  • atopowe zapalenie skory – alergeny białka mleka krowiego wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krwi i są przenoszone do skóry, gdzie wywołują reakcję alergiczną;
  • pokrzywka – wysiewy bąbli pokrzywkowych pojawiają się u osób dorosłych często po takich pokarmach, jak owoce morza czy truskawki;
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe – najczęściej pod postacią nagłego bólu brzucha, nudności i biegunki;
  • anafilaksja – szybko pojawiająca się reakcja, np. po zjedzeniu orzechów, manifestująca się początkowo drapaniem w gardle, świądem jamy ustnej, a mogąca doprowadzić do spadku ciśnienia krwi, zaburzeń oddychania, utraty przytomności i stanu zagrożenia życia. Ten rodzaj reakcji alergicznej wymaga bardzo szybkiego działania lekarskiego.

Alergia pokarmowa - leczenie

Rzadko spotyka się osobę uczuloną tylko na jeden produkt. Leczenie alergii pokarmowej jest dlatego bardzo mozolne i przypomina pracę detektywa. Trzeba bowiem wytropić wszystkie substancje, na które reaguje układ odpornościowy. Leczenie alergii pokarmowej polega na stosowaniu, w porozumieniu z lekarzem, specjalnej diety eliminacyjnej, tzn. takiej, która pozbawiona jest żywności podejrzanej o wywoływanie uczulenia. Gdy uda się wykryć alergenną substancję, trzeba po prostu jej unikać w produktach żywnościowych. Ten sposób jest najskuteczniejszy na pozbycie się alergii pokarmowej, ale wymaga dużej samokontroli. U niektórych alergików całkowite usunięcie z posiłków substancji uczulającej stanowi duży problem. Jeśli alergię pokarmową wywołuje białko zboża – gluten – należy unikać nie tylko pieczywa czy naleśników. Mąka pszenna znajduje się przecież w wielu innych pokarmach, np. w wędlinach, sosach i mięsnych potrawach. Na szczęście w sklepach dostępne jest pieczywo, makarony i ciasta z mąki bezglutenowej. Samą mąkę bezglutenową też można kupić. Istnieją również odżywki zawierające bezglutenową mączkę z chleba świętojańskiego – doskonałe dla osób uczulonych nie tylko na gluten, ale i białko mleka oraz soi.

Joanna Krocz, 5 miesięcy temu

Bibliografia

  • Bartuzi Z., Alergia na pokarmy, Mediton, Łódź 2006, ISBN 83-923866-0-4
  • Rudzki E., Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2008, ISBN 978-83-7430-157-2
  • Mędrala W., Podstawy alergologii, Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2006, ISBN 83-89009-53-6
  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1

Źródła zewnętrzne

Alergia

Komentarze (15)
~Ania
~Ania 12 miesięcy temu

duzo osób zwraca się do mnie czy osoby z nietolerancją glutenu mogą sobie sami wytwarzać sery które proponuję itp. Oczywiście tak! Gdyż to co sami wytworzymy w domu nie zawiera zbędnej chemi którą zawierają produkty sklepowe, polecam przepisy na blogu winoiser.com

Odpowiedz
~Jaga
~Jaga ponad rok temu

Przeszłam cos takiego jak anafilaksja. Żaden lekarz jednak nie odkrył jak dotąd na co mogę mieć uczulenie. Przeszłam testy zarówno wziewne, jak i pokarmowe. wykazało bardzo niewielkie uczulenie na pomidory, czerwoną paprykę i nieco na czekoladę. W ostatnim czasie zjadłam trochę dużo czekolady, ale ale moja mama zrobiła niedawno deser ryż z orzechami ziemnymi. Po tym daniu zaczeło mnie drapać w gardle i zatykać. Chwilę to trwało i przeszło. Być może teraz własnie owe orzeszki, którymi był posypany lód, którego zjadłam to wywołały? Nie wiem, ale objawy są bardzo nieciekawe. Po lekach typu clemas**n jeszcze bardziej.

Odpowiedz
~makika
~makika ponad rok temu

Duzo pisze sie na temat alergii na pylki, kurz,siersc, czy alergii pokarmowych, natomiast kompletnie nic na temat fotodermatozy, czy alergii na ukaszenia os, pszczol i innych, a przeciez te drugie sa bardzo niebezpieczne dla zycia

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę,po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę.. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes) Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

Odpowiedz
~bat
~bat ponad rok temu

Alergia,uczulenie na jakiś pokarm , to wiemy ale jeżeli spece nie wiedzą co robić tylko mamroczą o profilaktyce,uswiadamianiu młodych i starszych. powielając swoje głupie programy za ciepła posadke ,kasę ,żrąs ośmiorniczki ..Ludzie nie mają pieniędzy i jedza najtaniej aby żyć a idioci mówią,piszą o zdrowym odżywianiu,karmiącpaskudami,chemią. Sprowadzamy truciznę ,produkujemy syf a nasza ziemia stoi odłogiem . Myślenie jest wam obce sprzedawczyki..

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Zobacz, dlaczego chorujemy na alergie

Zobacz, dlaczego chorujemy na alergie Odtwórz wideo

takim zmianom w trybie życia wspomożemy działanie układu odpornościowego i zmniejszymy ryzyko wystąpienia alergii. O przyczynach alergii opowie prof. dr hab. Bożena Cukrowska. (...) Ostatnio liczba...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Rola mikroflory jelitowej w rozwoju alergii

Rozwój alergii bywa częściowo spowodowany przez niekorzystny skład mikroflory jelitowej. Dzieci, które chorują na alergię mają mniejszą ilość (...) bakterii rodzaju lactobacillus (gatunek lactobacillus casei i paracasei)....

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Co to jest mikroflora jelitowa?

informuje, że niekorzystne zmiany w mikroorganizmach żyjących w przewodzie pokarmowym wpływają na rozwój alergii u dzieci.  O mikroflorze jelitowej opowie prof. dr hab. Bożena Cukrowska. (...) stosowanych antybiotyków...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Co robić, gdy jedzenie uczula?

trawiennego. Brak owego enzymy jest przyczyną nietolerowania przez organizm pewnych składników. Alergia pokarmowa ma to do siebie (...) , że można z niej wyrosnąć. Farmakologiczne leczenie...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

Alergia czy nietolerancja? Chociaż ¼ osób może twierdzić, że ma alergię pokarmową, prawdą jest, że alergia ta dotyczy 6% dzieci i 2% dorosłych. Wiele (...) rozwinąć w każdym wieku. Istnieje...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergie pokarmowe latem - na co uważać?

Alergie pokarmowe latem - na co uważać?

nie przez prawdziwą alergię pokarmową. Symptomy takiej reakcji to opuchlizna ust lub jamy ustnej czy też wysypka. Wysypka może być połączona z opuchlizną (...) Lato z alergią pokarmową...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia na owoce morza - fakty i mity

Alergia na owoce morza - fakty i mity

objawów uczulenia u osób bardzo wrażliwych na te alergeny. Mit: jod jest przyczyną alergii Jeżeli masz uczulenie na owoce morza, z pewnością nie jest ono (...) reakcje alergiczne na kalmary oraz ostrygi. Często zdarza...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia pokarmowa - rodzaje i objawy

oddechowe. Jednak takie badanie może się odbywać tylko i wyłącznie pod kontrolą lekarza. Leczenie alergii pokarmowej Przede wszystkim trzeba omijać (...) Alergia pokarmowa...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęściej występujące alergie pokarmowe Świąd, wysypka, drapanie w gardle i łzawienie oczu, mogą to być objawy alergii pokarmowej (...) . Jest to nieprawidłowa reakcja systemu immunologicznego na jakiś...