Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Avatar placeholder
27.12.2022 14:35
Alergia pokarmowa to przypadłość, która dotyka coraz więcej osób – bez względu na wiek
Alergia pokarmowa to przypadłość, która dotyka coraz więcej osób – bez względu na wiek (iStock)

Alergia pokarmowa to przypadłość, która dotyka coraz więcej osób – bez względu na wiek. Dlaczego nasz organizm coraz częściej traktuje pożywienie jako wroga? Liczba osób zmagających się z alergią pokarmową stale rośnie. Jej skala w krajach wysokorozwiniętych, w tym w Polsce, jest już tak duża, że uczulenie na jedzenie zwykło się nazywać kolejną chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Co się dzieje?

spis treści

1. Co to jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to zespół objawów występujących na skutek spożycia składnika pożywienia, którego nasz organizm nie toleruje. Reakcja alergiczna pojawia się zwykle tuż po jego przyjęciu, ale zdarza się też tak, że objawy ujawniają się dopiero po kilku godzinach od posiłku. Co ważne, do ich wywołania nie potrzeba dużej ilości alergenu – czasami wystarczy naprawdę śladowa ilość uczulającego składnika.

Dowiedz się więcej

Alergia pokarmowa wynika z niewłaściwego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. Choć może to wydać się paradoksalne, alergie znacznie częściej występują w środowiskach, w których skrupulatnie dba się o higienę. Mimo ciągłego ulepszania leków dla alergików, najskuteczniejszą metodą postępowania w przypadku alergii jest po prostu unikanie tego, co wywołuje uczulenie.

Zobacz film: "Jak alergie pokarmowe opóźnione wpływają na wygląd?"

U zdrowego człowieka system immunologiczny działa jak precyzyjny mechanizm, który rozpoznaje i niszczy wirusy, bakterie, grzyby, a także walczy z innymi czynnikami, które zagrażają naszemu organizmowi.

W momencie inwazji mikrobów na nasz organizm uruchomiony zostaje cały łańcuch skomplikowanych reakcji, których celem jest unieszkodliwienie przeciwnika. Bywa jednak i tak, że substancje, które nie są szkodliwe dla organizmu, u niektórych osób mogą wywoływać alergie, tzn. pobudzają układ odpornościowy do intensywnego zwalczania składników danej substancji.

Np. w alergii pokarmowej, u osoby, która jest uczulona na białko mleka, wypicie nawet jednej szklanki tego napoju może wywołać taką reakcję organizmu, jaką wywołują groźne bakterie. Niewinny, zdawałoby się, posiłek może zatem przyprawić o rozstrój żołądka lub dokuczliwą wysypkę.

2. Przyczyny alergii pokarmowej

Nieprawidłowa reakcja organizmu na dany składnik pożywienia może się pojawić już u noworodka. Jej bezpośrednią przyczyną jest to, że układ odpornościowy błędnie definiuje określony składnik pokarmowy jako zagrożenie i wysyła w jego kierunku silne przeciwciała.

W efekcie pojawiają się objawy typowe dla uczulenia. Pytanie, dlaczego skala alergii pokarmowej nieustannie się powiększa i gdzie leży pierwotna przyczyna tego zjawiska. Czy nasze organizmy są coraz silniejsze i dlatego podejmują walkę z dostarczanymi im elementami? A może przeciwnie – są coraz słabsze i nie potrafią rozpoznać, kto jest przyjacielem, a kto wrogiem?

Alergia pokarmowa jest schorzeniem o podłożu dziedzicznym, ale nie wszyscy wiedzą, że istnieją dodatkowe czynniki predysponujące do ujawnienia się uczulenia u danej osoby. O ile na geny nie mamy wpływu, na drugą grupę czynników – tak. Ryzyko wystąpienia alergii zwiększają:

  • czynniki środowiskowe, jak: zanieczyszczenie, dym papierosowy, itp.,
  • sterylizacja życia codziennego i wysoki reżim higieniczny,
  • niska zachorowalność na choroby zakaźne wieku dziecięcego,
  • częste stosowanie antybiotyków,
  • dieta oparta na produktach przetworzonych,
  • współczesny model życia,
  • zmiany flory jelitowej zasiedlającej przewód pokarmowy.

Opisane czynniki są typowe dla tzw. zachodniego stylu życia, który wpływa na zmniejszenie bioróżnorodności środowiska, czyli zmianę w składzie mikroorganizmów zasiedlających skórę i przewód pokarmowy człowieka. A przecież to właśnie owe mikroorganizmy stymulują układ odpornościowy i w dużym stopniu warunkują rozwój tolerancji immunologicznej! Nietrudno zgadnąć, że to właśnie brak wyuczonej tolerancji na alergeny przyczynia się do rozwoju alergii.

Gen alergii mieści się w piątym chromosomie. Za rozwój alergii odpowiedzialne jest także zanieczyszczenie środowiska.

Zdaniem naukowców nie tłumaczy ono jednak gwałtownie rosnącej liczby alergików, cierpiących z powodu różnych uczuleń. Naukowcy podejrzewają, że za wzrastającą liczbę alergików we współczesnym świecie odpowiada postęp cywilizacyjny. Rozwinięta technologia i medycyna dostarczają środków, które pomagają utrzymać higienę na najwyższym poziomie oraz leków i szczepionek, które zwalczają większość drobnoustrojów chorobotwórczych.

Układ odpornościowy, nie mając z czym walczyć, sam szuka sobie substancji, które traktuje w organizmie jak intruzów. Skoro brakuje mikrobów, organizm zwraca się przeciwko substancjom obiektywnie dla niego neutralnym, np. przeciwko białkom mleka.

Występowaniu alergii pokarmowej sprzyja „zanieczyszczenie” żywności różnymi dodatkami „poprawiającymi” jej jakość, np. substancjami konserwującymi, przedłużającymi świeżość, spulchniaczami pieczywa, uatrakcyjniającymi wygląd produktu. Objawy alergii pokarmowej mogą też wystąpić po wypiciu mleka zwierząt karmionych paszą z dodatkiem m.in. antybiotyków lub po zjedzeniu mięsa. Alergię pokarmową mogą też wywoływać wyroby cukiernicze, kolorowe napoje niegazowane i konserwy rybne, które zawierają żółty barwnik (tartrazynę).

Alergię pokarmową najczęściej wywołują takie pokarmy, jak:

  • białko krowiego mleka,
  • białko jajek,
  • truskawki,
  • pomidory,
  • selery,
  • kiwi,
  • orzechy,
  • kakao,
  • czekolada,
  • miód naturalny,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • owoce cytrusowe,
  • soja,
  • białko zbóż – gluten.

3. Symptomy alergii pokarmowej

Objawy zazwyczaj pojawiają się do dwóch godzin po spożyciu alergenu. Bardzo rzadko zdarza się, że alergia pokarmowa daje znać o sobie później, ale są i takie przypadki.

Głównymi i najczęstszymi objawami są:

Inne objawy, jakie może mieć alergia pokarmowa, ale występujące rzadziej, to:

  • ból w okolicy żołądka,
  • czerwone plamy na całym ciele
  • biegunka,
  • trudności z przełykaniem śliny,
  • swędzenie okolic ust, oczu lub skóry,
  • omdlenia,
  • nieżyt nosa lub katar,
  • mdłości,
  • opuchnięcie powiek, twarzy, ust lub języka,
  • trudności z oddychaniem,
  • wymioty.

Zespół alergii jamy ustnej ma inne objawy. Są to: swędzenie ust, języka i gardła, a czasami opuchnięcie ust – reagują tylko miejsca, które bezpośrednio dotykały alergenu.

Alergie pokarmowe mogą objawiać się w rozmaity sposób. Zwykle jednak system odpornościowy reaguje na alergen produkcją przeciwciał zwanych immunoglobulinami E (IgE), które pobudzają inne komórki do uwalniania substancji, wywołujących stan zapalny.

Nie wszystkie reakcje alergiczne wiążą się z produkcją przeciwciał IgE. W niektórych przypadkach istotną rolę odgrywają limfocyty T, np. w celiakii. Do reakcji IgE-niezależnych zalicza się także późną nadwrażliwość na mleko krowie, choć mechanizm powstawania tej alergii pokarmowej nie został do końca określony.

Reakcje alergiczne związane z nietolerancją pokarmów różnią się znacznie intensywnością objawów oraz czasem ich trwania. W przypadku alergii pokarmowej na orzechy arachidowe objawy są bardzo silne. Zagrożenie życia może powodować nawet niewielka ilość białka, wchodzącego w skład tych orzechów.

Nietolerancja mleka krowiego może mieć ostry przebieg we wczesnym okresie życia, potem najczęściej ustępuje. Z alergii na mleko wyrasta większość dzieci w okresie przedszkolnym, tzn. przed ukończeniem 3. roku życia. Również alergia pokarmowa na kurze jaja jest zwykle dolegliwością jedynie przejściową, występującą we wczesnym dzieciństwie.

Z najnowszych badań wynika, że alergie pokarmowe u dorosłych mogą być przyczyną zapalenia jelit, żołądka, przewlekłych zaparć i nadmiernej senności.

Alergie pokarmowe najczęściej występują u dzieci. U ponad 80% małych alergików uczulenie mija po trzecim roku życia. Alergie pokarmowe mogą się jednak uaktywnić także u osób dorosłych, zwykle u tych, którzy cierpią już na innego rodzaju uczulenia.

3.1. Alergia na białko

Alergia pokarmowa na białko zawarte w żywności może przybierać różne formy i manifestować się jako:

  • atopowe zapalenie skory – alergeny białka mleka krowiego wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krwi i są przenoszone do skóry, gdzie wywołują reakcję alergiczną;
  • pokrzywka – wysiewy bąbli pokrzywkowych pojawiają się u osób dorosłych często po takich pokarmach, jak owoce morza czy truskawki;
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe – najczęściej pod postacią nagłego bólu brzucha, nudności i biegunki;
  • anafilaksja – szybko pojawiająca się reakcja, np. po zjedzeniu orzechów, manifestująca się początkowo drapaniem w gardle, świądem jamy ustnej, a mogąca doprowadzić do spadku ciśnienia krwi, zaburzeń oddychania, utraty przytomności i stanu zagrożenia życia. Ten rodzaj reakcji alergicznej wymaga bardzo szybkiego działania lekarskiego.

4. Alergia pokarmowa a inne schorzenia

Jednym z rodzajów alergii pokarmowej jest zespół alergii ustnej (OAS – oral allergy syndrome), który pojawia się po zjedzeniu niektórych warzyw i owoców. Alergeny, wywołujące objawy, w tym przypadku przypominają pyłki.

Tak naprawdę alergia pokarmowa występuje raczej rzadko. Najczęściej mamy objawy nietolerancji na niektóre produkty. Nie jest to jednak alergia, gdyż organizm nie produkuje wtedy przeciwciał. Nietolerowane bywają zazwyczaj:

  • produkty zbożowe,
  • mleko krowie lub nabiał (jest to nietolerancja laktozy),
  • produkty pszenne i inne zawierające gluten (jest to nadwrażliwość na gluten).

5. Alergia pokarmowa u dzieci

Najczęstszymi produktami żywnościowymi, wywołującymi reakcje alergiczne u dzieci, są:

  • jajka,
  • mleko,
  • orzeszki ziemne i inne orzechy,
  • soja,
  • owoce morza.

Dzieci bardzo często wyrastają z takiej alergii już po piątym roku życia. Wyjątkiem są orzeszki ziemne, orzechy i owoce morza. One zazwyczaj pozostają alergenami do końca życia.

Niektórzy lekarze zalecają karmienie piersią, gdyż jest to uznawane za jedyny sposób zapobiegania alergii pokarmowej.

Tylko uświadomienie sobie pierwotnych mechanizmów powstawania alergii pozwoli nam zrozumieć, że na wystąpienie uczulenia u naszego dziecka możemy mieć wpływ. Ryzyko alergii można zmniejszyć, kształtując odpowiednio mikroflorę przewodu pokarmowego maluszka oraz wpływając na rozwój jego układu odpornościowego.

Nie bez znaczenia w kontekście nabywanej przez dziecko odporności jest już sposób, w jaki przychodzi ono na świat – tylko poród naturalny gwarantuje optymalny skład mikroflory, która korzystnie wpływa na rozwój dziecięcej odporności.

U dzieci urodzonych przy pomocy cesarskiego cięcia można zaobserwować opóźnione zasiedlanie mikroflorą jelitową, w tym też cennymi bakteriami Lactobacillus i Bifidobacterium. U takich maluszków diagnozuje się często obecność bakterii pochodzenia szpitalnego, które są odporne na antybiotyki.

Ryzyko rozwoju alergii zmniejsza także bliski kontakt dziecka z matką oraz karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy – w matczynym mleku znajdują się bowiem komórki odpornościowe oraz hormony chroniące niemowlę przed substancjami uczulającymi.

W dalszym okresie życia dziecięcą odporność, a tym samym zdolność do opierania się alergii, wzmacnia odpowiedni styl życia: codzienna dawka ruchu, dieta obfitująca w naturalne produkty, unikanie nagłych zmian temperatur oraz zbyt częstego narażenia na stres.

6. Alergia pokarmowa u dorosłych

Mimo że alergia pokarmowa najczęściej pojawia się w dzieciństwie, może też nas dopaść w późniejszym wieku. Wtedy najczęstsze alergeny to:

  • ryby,
  • orzeszki ziemne i inne orzechy,
  • owoce morza.

Zdarza się, że alergię lub nietolerancję powodują substancje koloryzujące, zagęszczacze i konserwanty.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

7. Leczenie alergii pokarmowej

Rzadko spotyka się osobę uczuloną tylko na jeden produkt. Leczenie alergii pokarmowej jest dlatego bardzo mozolne i przypomina pracę detektywa. Trzeba bowiem wytropić wszystkie substancje, na które reaguje układ odpornościowy. Leczenie alergii pokarmowej polega na stosowaniu, w porozumieniu z lekarzem, specjalnej diety eliminacyjnej, tzn. takiej, która pozbawiona jest żywności podejrzanej o wywoływanie uczulenia.

Gdy uda się wykryć alergenną substancję, trzeba po prostu jej unikać w produktach żywnościowych. Ten sposób jest najskuteczniejszy na pozbycie się alergii pokarmowej, ale wymaga dużej samokontroli. U niektórych alergików całkowite usunięcie z posiłków substancji uczulającej stanowi duży problem. Jeśli alergię pokarmową wywołuje białko zboża – gluten – należy unikać nie tylko pieczywa czy naleśników.

Mąka pszenna znajduje się przecież w wielu innych pokarmach, np. w wędlinach, sosach i mięsnych potrawach. Na szczęście w sklepach dostępne jest pieczywo, makarony i ciasta z mąki bezglutenowej. Samą mąkę bezglutenową też można kupić. Istnieją również odżywki zawierające bezglutenową mączkę z chleba świętojańskiego – doskonałe dla osób uczulonych nie tylko na gluten, ale i białko mleka oraz soi.

8. Profilaktyka alergii pokarmowej

Mając na uwadze, że kształtowanie się mikroflory jelitowej następuje w pierwszych dwóch latach życia (to wtedy układ immunologiczny uczy się tolerancji na większość alergenów), warto wykorzystać ten czas jak najlepiej.

Jeśli podejrzewamy u naszego dziecka możliwość rozwoju alergii (np. występowanie alergii w rodzinie), warto mu też podać probiotyki zawierające bakterie kwasu mlekowego. Zawarte w probiotyku bakterie działają od wewnątrz, hamując rozwój odpowiedzi alergicznej, a w przypadku powstania zmian – zmniejszając ich rozległość i nasilenie.

Przy wyborze produktów należy pamiętać, że najlepsze efekty wykazują te środki, które zawierają szczepy bakterii dostosowane do mikroflory osób żyjących na danym obszarze geograficznym oraz testowane właśnie na tych osobach. Kurację probiotyczną najlepiej zastosować jak najwcześniej i kontynuować przez co najmniej 3 miesiące.

Istnieje przekonanie, że jedyne, co możemy zrobić w walce z alergią pokarmową, to wyeliminowanie alergenu z diety. Jak się okazuje, możemy znacznie więcej. Badania naukowe wykazują, że obecnie modyfikacja składu mikroflory jelitowej za pomocą bakterii probiotycznych może być uznana za kluczowy sposób leczenia alergii pokarmowej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Następny artykuł: Alergie skórne
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze