Probiotyki

Probiotyki to preparaty doustne zawierające żywe, wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów, które wpływają korzystnie na organizm człowieka. Drobnoustroje te w przewodzie pokarmowym namnażają się i są konkurencyjne dla drobnoustrojów patogennych, wywołujących zakażenia, np. pałeczek Salmonella i Shigella.

Odkrywcy probiotyków

Pomimo iż samo zjawisko probiozy opisali już w 1877 roku Pasteur i Jaubert, to na korzystne oddziaływanie bakterii wytwarzających kwas mlekowy pierwszy zwrócił uwagę rosyjski mikrobiolog Ilija Miecznikow – laureat nagrody Nobla z medycyny w 1908 roku. Sugerował, że spożywanie produktów zawierających „bakterie mlekowe” może prowadzić do „wszczepienia” do przewodu pokarmowego pożytecznych drobnoustrojów, które zastąpią patogeny. Dla określenia takich drobnoustrojów w 1965 r. wprowadzono nazwę probiotyk.

Zobacz film: "Jak pozbyć się uczucia ciężkich nóg?"

„Dobroczynne bakterie”

Szczepy drobnoustrojów, aby mogły wchodzić w skład probiotyków, muszą być bardzo dokładnie przebadane i spełniać kilka warunków. Aby spełniały swoją funkcję, drobnoustroje muszą mieć zdolność ścisłego przylegania do komórek nabłonka jelit, działać antagonistycznie do bakterii patogennych przewodu pokarmowego i z łatwością powinny skolonizować jelita, co zapewnia im np. oporność na niskie pH soku żołądkowego oraz na działanie żółci. Oczywiście nie mogą wytwarzać toksycznych produktów metabolizmu, szkodliwych dla organizmu człowieka – dlatego też powinny być wyizolowane od człowieka.

Powyższymi właściwościami charakteryzują się, np.: pałeczki z gatunku Lactobacillus acidophilus(kwasu mlekowego), L. plantarum, L. rhamnosus, Bifidobacterium bifidum iB. longum – są to szczepy najczęściej wchodzące w skład probiotyków.

Działanie probiotyków

Współcześnie wiadomo już, że probiotyki nie tylko poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego, ale mają dużo szersze spektrum działania, w tym poprawiają czynności układu odpornościowego.

Zapobieganie zakażeniom jelitowym ma miejsce dzięki hamowaniu rozwoju patogennych mikroorganizmów poprzez kilka mechanizmów: wytwarzanie niekorzystnych dla nich substancji (kwasów organicznych, nadtlenku wodoru, bakteriocyn), współzawodnictwo w przyleganiu do nabłonka jelit oraz wykorzystywanie składników pokarmowych niezbędnych do ich wzrostu i rozwoju. Immunostymulacja, czyli stymulowanie mechanizmów odpornościowych zachodzi dzięki wzmacnianiu fagocytozy, zwiększaniu aktywności makrofagów i limfocytów, zwiększaniu syntezy i aktywności przeciwciał klasy IgA w przewodzie pokarmowym, promowaniu różnicowania się i rozwoju linii komórek Th1 i przywracaniu równowagi między liczbą limfocytów Th1 i Th2 oraz produkcją substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych. Zadaniem probiotyków jest też wytwarzanie składników odżywczych oraz zwiększenie ich biodostępności.

  • Złagodzenie objawów nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu. Nietolerancja laktozy występuje w przypadku braku/niedostatecznej ilości enzymu rozkładającego laktozę (laktazy). Nagromadzenie niemetabolizowanej laktozy objawia się w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Szczepy bakterii w probiotykach wytwarzają enzym (β-galaktozydaza), który rozkłada laktozę.
  • Redukcja ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Probiotyki najprawdopodobniej zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
  • Zmniejszanie alergii. Probiotyki również zmniejszają częstotliwość występowania alergii u osobników podatnych, szczególnie w przypadku atopowego zapalenia skóry.
  • Regulowanie czynności jelit. Ponadto probiotyki regulują czynności jelit, eliminują substancje toksyczne z organizmu, poprawiają profil lipidowy u osób z wysokim poziomem cholesterolu oraz zapobiegają nawrotom infekcji grzybiczych i bakteryjnych pochwy, są naturalną barierą odpornościową.

Zastosowanie probiotyków:

Probiotyki w produktach mlecznych

Dostępnych jest szereg produktów mlecznych zawierających bakterie probiotyczne (np. kefiry, jogurty „pro”, maślanka, mleko acidofilne, napoje jogurtopodobne, desery mleczne). Takie produkty mleczne wzmacniają i pobudzają układ odpornościowy człowieka, degradują i rozkładają związki rakotwórcze, stanowią jeden z czynników zapobiegających osteoporozie.

Komentarze (7)
PROZDROWOTNIA
PROZDROWOTNIA ponad rok temu

Dla dzieci oraz osób starszych i chorych, osób chorych i podczas rekonwalescencji; dostarczanie probiotków i prebiotyków (oligosacharydy-chętnie spożywane przez probiotyki, zapewniają ich wzrost i namnażanie) może nieco wzmocnić organizm. Pod warunkiem częstego ich spożywania. Dobry preparat musi zawierać szczep bakterii. Prozdrowotność probiotyków to ich zdolność szczepowa a nie gatunkowa.

Odpowiedz
~wiola
~wiola ponad rok temu

wybierając probiotyki warto sprawdzić pochodzenie szczepów w nim zawarte, ja np kupuję provag doustny probiotyk ginekologiczny bo szczepy w nim zawarte pochodzą od polskich kobiet, a ponadto powinien być przechowywany w lodówce co także świadczy o jego skuteczności

Odpowiedz
~anna35
~anna35 ponad rok temu

probiotykow na naszym rynku jest mnostwo, ja wybralam dla siebie probiotyk ginekologiczny lactovaginal, bo czesto mialaam problemy z infekcjami pochwy, teraz wspolzyje regularnie, nie chce wiec miec infekcji, bo wowczas stosunek nie jest wskazany... probiotyk gin.chroni przed takimi infekcjami, biore go juz od paru miesiecy i w tym czasie nie mialam zadnych infekcji!! naprawde warto brac ten lek jesli zalezy nam na zdrowiu intymnym

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Probiotyki
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Probiotyki
Probiotyki

Dziecko a probiotyki

Probiotyki u dzieci stosujemy w celach profilaktycznych i leczniczych. Pojawia się pytanie ‒ kiedy nasze dziecko potrzebuje probiotyku? Najczęstszym (...) zastosowaniem probiotyków u dzieci jest ich podaż podczas antybiotykoterapii....

Probiotyki

Probiotyki przy antybiotykoterapii

preparaty osłonowe w postaci probiotyków. Jak działają preparaty probiotyczne podczas antybiotykoterapii? Czym są probiotyki? Mianem probiotyków określa (...) jako probiotyki wykorzystuje się bakterie z rodzajów...

Probiotyki

Kto powinien stosować probiotyki?

Probiotyki są zalecane jako suplementy diety zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Można je stosować już od pierwszych dni życia, a (...) nawet u wcześniaków. Probiotyki to żywe drobnoustroje (bakterie, drożdże),...

Probiotyki

Zaskakujące źródła probiotyków

Zaskakujące źródła probiotyków

obfitują w probiotyki. Kombucza (sfermentowana herbata) Kombucza najczęściej powstaje z niesfermentowanej herbaty zielonej, która po osłodzeniu

Probiotyki

Naturalne bariery odpornościowe

, ale również są dostępne w postaci preparatów farmaceutycznych. Naturalne probiotyki Czosnek Wśród wszelkiego rodzaju specyfików, szczególne miejsce

Probiotyki

Probiotyki - dobroczynne mikroorganizmy w naszej diecie

, zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu ściśle określonych schorzeń. Składnikiem takiej żywności z całą pewnością są probiotyki, definiowane jako żywe (...) mikrobiologicznego przewodu pokarmowego. Czym są probiotyki? Do...

Probiotyki

4 objawy problemów z jelitami

4 objawy problemów z jelitami

jelit, zapobiegając utracie dobrych bakterii. Ogranicza też rozwój tych złych. Warto także przyjmować probiotyki, zawierające Lactobacillus L. casei

Probiotyki

Bakterie probiotyczne zwalczają stres!

Według ostatnio przeprowadzonych badań bakterie probiotyczne występujące naturalnie w układzie pokarmowym człowieka mogą zmienić neurochemię mózgu dzięki komunikacji, jaka występuje między ośrodkowym układem nerwowym a jelitami. Fakt, że flora jelitowa...

Probiotyki

Osłona flory bakteryjnej żołądka

lub zmodyfikowanie diety i włączenie do niej produktów mlecznych. Probiotyki pomagają kontrolować drobnoustroje, które mogą się pojawić po zakończonej (...) . Ci „przyjaciele" pomagają w zwalczani złych bakterii odpowiedzialnych za: biegunkę, zapalenie...

Probiotyki

Preparaty osłonowe

Preparaty osłonowe, czyli probiotyki, to leki, które zawierają przyjazne bakterie. Leki probiotyczne stosuje się zazwyczaj razem z antybiotykami (...) chorobotwórcze i inne, w tym komórki przewodu pokarmowego i korzystną florę bakteryjną...