Przejdź na WP

Lubczyk - charakterystyka, zastosowanie, ludowe wierzenia i obrzędy

Lubczyk stosowany w kuchni, lecznictwie czy kosmetyce, od wieków posądzany jest także o właściwości magiczne. Swoją popularność w Europie zawdzięcza przede wszystkim benedyktynom, którzy uprawiali roślinę w ogrodach klasztornych.

Zobacz film: "Niezastąpiony imbir"

spis treści

1. Lubczyk - charakterystyka

Lubczyk ogrodowy z łaciny levisticum officinale to pochodząca z Afganistanu i Iranu, łatwa w uprawie bylina wieloletnia z rodzaju selerowatych, wyglądem liści przypominająca naszego rodzimego selera. Od wieków używany jako aromatyczna przyprawa przez ludy Europy Południowej. Spopularyzowany w pozostałej części Europy przez benedyktynów w średniowieczu, w Polsce oraz na świecie uprawiany w ogrodach oraz na skalę przemysłową. Ludowe nazwy lubczyka to: mleczeń, łakotne ziele czy lubiśnik lekarski, lubczyk lekarski. Lubczyk swój intensywny aromat zawdzięcza przede wszystkim olejkom eterycznym. Znajdziemy w nim również wartościowe kwasy organiczne, cukry, kumarynę, skrobię oraz dobroczynne fitosterole.

2. Lubczyk – zastosowanie w kuchni

Z uwagi na intensywny aromat lubczyk stosowany jest w kuchni w szerokim zakresie. Liście lubczyka można suszyć oraz zamrażać. Świeże liście lubczyka pogłębią smak potraw, a starty korzeń lubczyka idealnie nadaje się do ryb i owoców morza. Często stosowany jest jako dodatek do sałatek i marynat, a nawet do wypieku domowego pieczywa. Lubczyk doskonale nada się również do dań z zielonych warzyw i ziemniaków czy do przygotowania domowego masła ziołowego i twarożku. W niektórych krajach łodygi lubczyka przygotowywane są podobnie do szparagów.

Lubczyk - ziele miłości
Lubczyk - ziele miłości [8 zdjęć]

Liście lubczyku nie tylko dodają aromatu potrawom, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie. Popularne...

zobacz galerię

W przemyśle spożywczym lubczyk stosowany jest jako składnik mieszanek ziół, kostek bulionowych i gotowych bulionów oraz zupek błyskawicznych. Stosuje się go również jako aromat przy produkcji wyrobów alkoholowych.

3. Lubczyk – właściwości lecznicze

Lubczyk ceniony jest również za właściwości lecznicze. Wykazuje działanie wykrztuśne, moczopędne i wiatropędne. Łagodzi bóle menstruacyjne i stany zapalne, pobudza trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Lubczyk obniża także ryzyko powstawania kamieni nerkowych. W medycynie naturalnej lubczyk stosowany jest również do przygotowywania napojów miłosnych oraz wspomagających płodność. Stosuje się go również w kosmetologii jako składnik perfum lub dodatek do aromatycznych kąpieli.

4. Lubczyk - ludowe wierzenia i obrzędy

W dawnych czasach lubczyk był znany jako roślina o magicznych właściwościach miłosnych. Dodawano go do eliksirów miłosnych i pobudzających płodność. Legenda głosi, że lubczyk wykopany dnia pierwszego października, koniecznie o szóstej rano i wraz z nacią, miał zbawienne skutki dla pożycia małżeńskiego. Łagodził wszelkie kłótnie i zwady w nim zaistniałe. Lubczyk miał również przynosić szczęśliwe pożycie małżeńskie pannie młodej, która miała go przy sobie podczas dnia zaślubin.

Zobacz także:

Kolejnym obrzędem związanym z lubczykiem było kąpanie po raz pierwszy niemowlęcia w wodzie z dodatkiem rośliny, co miało zapewnić szczęście w miłości. Co ciekawe, dotyczyło to tylko dziewczynek. Lubczyk to roślina o wszechstronnych właściwościach, którą warto posadzić w przydomowym ogródku lub w doniczce na kuchennym parapecie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy