Wystarczy pięć sztuk dziennie. Dla jelit i kości nie ma nic lepszego
Nowe badania naukowców z Pennsylvania State University wykazało, że codzienne spożywanie suszonych śliwek chroni przed zwiększonym ryzykiem złamań u kobiet i zapobiega utracie tkanki kostnej.
1. Suszone śliwki chronią przed osteoporozą
Wiadomo, że mineralna gęstość kości (BMD) gwałtownie spada po menopauzie, a kobiety w wieku powyżej 50 lat częściej doświadczają złamań szyjki kości udowej. Złamania te często prowadzą do hospitalizacji, utraty niezależności, pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.
Jak wykazały nowe badania naukowców z Pennsylvania State University, codzienne spożywanie suszonych śliwek pozwalało zachować gęstość mineralną kości (BMD) w stawie biodrowym i chroniło przed zwiększonym ryzykiem złamań u kobiet po menopauzie.
- To ekscytujące, że dane z naszego dużego, randomizowanego, kontrolowanego badania przeprowadzonego na kobietach po menopauzie wykazały, że spożywanie od pięciu do sześciu suszonych śliwek dziennie wykazało korzyści w zakresie ochrony przed utratą masy kostnej w stawie biodrowym – powiedziała główna badaczka, prof. Mary Jane de Souza z Pennsylvania State University.
- Nasze dane potwierdzają skuteczność stosowania suszonych śliwek do ochrony stawu biodrowego przed utratą masy kostnej po menopauzie. Dane te mogą być szczególnie cenne dla kobiet po menopauzie, które nie mogą zastosować terapii farmakologicznej w celu zwalczania utraty masy kostnej i potrzebują alternatywnej strategii – przyznała de Souza.
Także wcześniejsze badania kliniczne dotyczące kobiet po menopauzie wykazały obiecujący wpływ suszonych śliwek na zapobieganie utraty masy kostnej.
W innym badaniu naukowcy z Florydy odkryli, że spożywanie około 100 g suszonych śliwek dziennie pozwala zapobiec utracie gęstości kości łokciowej i kręgosłupa. Pozytywne rezultaty badacze odnotowali już po roku.
Jednak nowe badanie jest największym jak dotąd - dotyczyło 235 kobiet po menopauzie. Kobiety, które spożywały 50 gramów suszonych śliwek (pięć, sześć śliwek) dziennie przez rok, utrzymały BMD stawu biodrowego, podczas gdy te, które nie jadły suszonych śliwek (grupa kontrolna) znacznie straciły na masie kostnej. Ponadto w grupie kontrolnej wzrosło ryzyko złamania szyjki kości udowej w porównaniu do osób jedzących suszone śliwki.
2. Co kryją w sobie suszone śliwki?
- Garść suszonych śliwek można łatwo dodać do stylu życia każdego — mówi Andrea N. Giancoli, Doradca ds. Żywienia w California Prune Board i dodaje: - Śliwki pasują do wielu smaków i konsystencji i dobrze sprawdzają się w zindywidualizowanych planach żywieniowych. Naturalnie słodki smak suszonych śliwek sprawia, że są uniwersalnym składnikiem lub wygodną przekąską dla każdego.
Dostarczające około 100 kalorii na porcję suszone śliwki zawierają dużo witamin i składników odżywczych, o których wiadomo, że wpływają na stan kości: boru, potasu, miedzi i witaminy K. Suszone śliwki są również bogate w związki fenolowe, które działają jak antyoksydanty. Są zawsze dostępne, niedrogie i nie trzeba ich przechowywać w lodówce.
Dlaczego są tak istotne dla kobiet w okresie menopauzy? Bo w ciągu pierwszych pięciu lat od menopauzy gęstość kości może spadać od trzech do pięciu procent. Z każdym rokiem rośnie więc ryzyko dużej podatności na złamania kości. Osteoporoza dotyka ponad 22 proc. kobiet na całym świecie, a w samej Polsce szacuje się, że choruje na nią łącznie ponad dwa mln osób.
Źródło: PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.