Mąka migdałowa – właściwości i zastosowanie

Mąka pszenna jest coraz częściej zastępowana innymi rodzajami mąk. Używa się ich nie tylko do pieczenia, ale też zagęszczania sosów czy naleśników. Mąka migdałowa jest w polskiej kuchni doceniana coraz częściej. Jak zrobić mąkę migdałową w domu? Do czego ją wykorzystać?

spis treści

Zobacz film: "Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej"

1. Jak smakuje mąka migdałowa?

Mąka migdałowa ma słodki smak i wyróżnia się białą barwą. Otrzymuje się ją poprzez zmielenie migdałów, które same w sobie mają wiele cennych składników. Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, jedno- i wielonasyconych, a przy tym niewiele mają węglowodanów. Cechę tę docenią osoby będące na diecie ketogenicznej i o niskiej zawartości węglowodanów. Mąką migdałowa nie zawiera też glutenu, więc może być spożywana przez osoby mające alergię na gluten lub chorujące na celiakię. Migdały zawierają też duże ilości magnezu, żelaza i wapnia, więc w pierwiastki te obfituje też mąka migdałowa.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Dzięki cennym właściwościom prozdrowotnym mąka migdałowa to cenny zamiennik mąki pszennej. Nie należy jednak spożywać jej zbyt często. Migdały zawierają kwas fitynowy, który zmniejsza wchłanianie niektórych minerałów.

2. Mąka migdałowa – właściwości

Mąka migdałowa jest cennym elementem diety osób z chorobami serca. Obecne w niej składniki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wspomagają też pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w niej antyoksydanty obniżają ciśnienie krwi. Chronią też organizm przed działaniem wolnych rodników, które uważa się za jedne z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

3. Do czego wykorzystać mąkę migdałową w kuchni?

Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Można ją kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Za 0,5 kg opakowanie zapłacić trzeba od 13 do 25 kg. Cena może być odzwierciedleniem składu produktu. Najbardziej wartościowa mąką migdałowa składa się wyłącznie z migdałów.

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie
7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie [7 zdjęć]

Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta...

zobacz galerię

Mąka migdałowa z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną (w stosunku 1:1). Sprawdzi się przy wypieku ciast, ciasteczek, muffinów, pizzy. Może też pełnić rolę zagęszczacza sosów i zup. Z jej dodatkiem można przygotować również naleśniki, racuchy i placki. Ze względu na słodki smak dobrze uzupełnia smak deserów, koktajli i płatków śniadaniowych. Warto jednak pamiętać, że ciasto z mąki migdałowej może być mniej pulchne, niemniej nie warto z niej rezygnować.

Mąkę migdałową można też w łatwy sposób przygotować w domu. Jak to zrobić?

4. Mąka migdałowa – jak zrobić?

O ile kupienie mąki migdałowej w sklepie może być trudne, bo to nadal nie jest produkt popularny, o tyle same migdały bez problemu znajdziemy w każdym hipermarkecie. Dostępne są łuskane i niełuskane, i w obu tych wersjach nadają się do przygotowania mąki. Przed wrzuceniem ich do blendera czy młynka do kawy można je namoczyć, nie jest to jednak warunek konieczny.

By zrobić mąkę migdałową, migdały mieli się do uzyskania konsystencji proszku. W czasie wykonywania tej czynności konieczne jest robienie krótkich przerw. Migdały należy mielić z wyczuciem, by zamiast mąki nie powstało masło migdałowe.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy