Mała ryba, wielkie korzyści zdrowotne. Zaskoczy smakiem i delikatnością

Choć nazwa "stynka" może nie budzić kulinarnych skojarzeń, ten niepozorny, srebrzysto-zielony gatunek ryby kryje w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. To nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy wybór, zwłaszcza dla osób poszukujących niedrogiego i wartościowego źródła białka, kwasów omega-3 oraz mikroelementów.

Mała ryba, wielkie korzyści zdrowotneMała ryba, wielkie korzyści zdrowotne
Źródło zdjęć: © Getty

Skarbnica witamin i minerałów

Już jedna 85-gramowa porcja stynki dostarcza około 22 g białka i zaledwie 124 kcal. To doskonałe źródło:

  • fosforu, wapnia i magnezu – wspierających zdrowe kości, zęby i przewodnictwo nerwowe,

  • potasu – regulującego ciśnienie krwi i pracę serca,

  • selenu – silnego przeciwutleniacza zmniejszającego stres oksydacyjny,

  • witamin z grupy B (B12, B6, niacyna) – niezbędnych dla metabolizmu, pracy mózgu i zdrowia skóry,

  • witaminy D – pomagającej w przyswajaniu wapnia i wspierającej odporność,

  • omega-3 (EPA i DHA) – chroniących serce i mózg.

Co ciekawe, mniejsze ryby tego gatunku spożywa się w całości – ze skórą, ościami i łuskami, które po usmażeniu stają się chrupkie i jadalne, stanowiąc dodatkowe źródło wapnia.

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Świeża stynka ma delikatny, czysty, morski zapach, który nie powinien być intensywnie rybny ani nieprzyjemny. Po obróbce termicznej jej aromat staje się łagodnie orzechowy i lekko słodkawy, przypominający nieco zapach smażonych sardynek lub świeżo złowionych ryb z czystych jezior.

Mięso stynki jest delikatne, kruche i lekko słodkawe, z subtelnym posmakiem morza. Nie ma charakterystycznej "ostrej" rybiej nuty, która zniechęca niektórych konsumentów. Dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i jest bardzo uniwersalna kulinarnie.

Właściwości zdrowotne stynki

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3, regularne spożywanie stynki może obniżać poziom złego cholesterolu (LDL), regulować ciśnienie tętnicze i chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Wapń, fosfor i witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Kwasy omega-3 natomiast mogą wspomagać funkcje poznawcze i przeciwdziałać neurodegeneracji.

Dzięki zawartości magnezu, który uczestniczy w produkcji serotoniny i reguluje rytm dobowy, stynka może sprzyjać regenerującemu snu. Obecność tryptofanu dodatkowo ułatwia zasypianie.

Omega-3 i selen wspólnie redukują stan zapalny, chroniąc organizm przed przewlekłymi chorobami, w tym miażdżycą, cukrzycą i nowotworami. Kwasy tłuszczowe, witaminy B i selen wspierają odnowę komórkową skóry, ograniczają objawy starzenia, a także wzmacniają włosy, dodając im blasku i sprężystości.

Stynka to źródło wapnia, fosforu, magnezu i witaminy D – niezbędnych dla zdrowia układu kostnego i profilaktyki osteoporozy.

Niskokaloryczna i sycąca

Zaledwie 82-124 kcal w porcji oraz wysoka zawartość białka sprawiają, że stynka doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Dzięki sytości, jaką zapewnia, może pomóc w kontrolowaniu apetytu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Stynka najczęściej trafia na patelnię w całości – usuwane są jedynie głowa i wnętrzności. Można ją smażyć na chrupko, piec w piekarniku lub panierować i głęboko smażyć. Jej miękkie ości i skóra po obróbce termicznej nadają daniu unikalną teksturę i są bezpieczne do spożycia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. NIH

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny