Mity o diecie cukrzyków

Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, jednak wiele osób nie wie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie cukrzyków. Dieta chorych na cukrzycę uchodzi za skomplikowaną i wymagającą wyrzeczeń.

Powszechny jest także pogląd, że cukrzycy można nabawić się, spożywając zbyt wiele cukru. Te i inne stwierdzenia to jednak mity, które mają niewiele wspólnego z prawdą. Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka? Jakimi opiniami na temat odżywiania w cukrzycy nie należy się przejmować?

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Najczęstsze mity na temat diety chorych na cukrzycę

Najbardziej powszechne jest stwierdzenie, że spożywanie zbyt dużych ilości cukru powoduje cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że mechanizm wystąpienia choroby nie jest do końca znany, a błędy żywieniowe najprawdopodobniej nie są w stanie wywołać tej choroby.

Cukrzyca pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzenia zdolności organizmu do przemiany spożywanego pokarmu w energię. Ludzkie ciało rozkłada większość spożywanego jedzenia na glukozę, rodzaj cukru potrzebnego do zasilenia komórek. W trzustce następuje wydzielanie hormonu znanego jako insulina, który pomaga spożytkować glukozę w celu wytworzenia energii.

Cukrzyca typu 1 ma miejsce wtedy, gdy trzustka chorego nie jest w stanie wytworzyć insuliny. W rezultacie cukier gromadzi się w naczyniach krwionośnych, a pacjent musi przyjmować insulinę, by cukier mógł dostać się do komórek. Ten rodzaj cukrzycy pojawia się zwykle u dzieci i może mieć związek z zaburzeniami pracy układu odpornościowego.

Z kolei cukrzyca typu 2 występuje wówczas, gdy trzustka nie wydziela wystarczająco dużo insuliny lub insulina nie działa prawidłowo. Ten typ cukrzycy jest częstszy u osób otyłych i może dotknąć osoby w każdym wieku. Innym rodzajem choroby jest cukrzyca ciążowa, pojawiająca się na skutek zmian hormonalnych podczas ciąży. Choroba ustępuje zwykle po urodzeniu dziecka. Jak widać, żaden rodzaj cukrzycy nie jest bezpośrednio związany z dietą bogatą w cukier.

Nie warto wierzyć również w stwierdzenie, że dieta cukrzyka jest zbyt złożona. Faktycznie, konieczne jest planowanie posiłków zgodnie z zaleceniami lekarzy, ale nie jest to dużym wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie trzeba rezygnować z węglowodanów. Mimo iż mają one największy wpływ na poziom cukru we krwi, produkty zawierające je mają w swoim składzie wiele niezbędnych składników odżywczych, na przykład witamin, minerałów i błonnika. Kluczem jest odpowiedni wybór produktów.

Dla cukrzyków najlepsze są warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Nie należy wierzyć w to, że dla osób chorych na cukrzycę od węglowodanów zdrowsze jest białko. Zbyt dużo białka może bowiem prowadzić do problemów zdrowotnych u cukrzyków. Produkty bogate w białko, takie jak mięso, zwykle mają w sobie dużo tłuszczów nasyconych. Im więcej tłuszczów nasyconych spożywamy, tym większe ryzyko choroby serca. Dlatego też w diecie cukrzyka nie więcej niż 15-20% kalorii powinno pochodzić z białka.

Jakie stwierdzenia na temat diety cukrzyków są nieprawdziwe?

Osoby przyjmujące insulinę uczą się, jak dopasować jej ilość do porcji spożywanego jedzenia. Nie oznacza to jednak, że cukrzycy mogą jeść niemal bez ograniczeń i w razie potrzeby przyjmować więcej leków. Należy trzymać się zaleceń lekarskich i nie przesadzać z ilością jedzenia. Nie oznacza to, że cukrzycy muszą zrezygnować zupełnie ze swoich ulubionych dań.

Nawet te niezbyt zdrowe mogą znaleźć się w jadłospisie chorego, pod warunkiem, że spożyje on mniejszą ich porcję lub przyrządzi potrawę w zdrowszy sposób. Warto poszukać także zdrowych alternatyw dla kalorycznych przekąsek. Warto sięgnąć po jogurt naturalny z dodatkiem miodu. Dobrym pomysłem jest także stosowanie ksylitolu, stewii lub syropu klonowego zamiast cukru.

Popularnym mitem jest stwierdzenie, że cukrzycy nie mogą jeść normalnych posiłków. Rzeczywiście, wskazane jest, by osoby chore na cukrzycę dobrze się odżywiały, ale gdy pozostali członkowie rodziny jedzą zdrowo, nie ma konieczności przygotowywania oddzielnych posiłków. Niepotrzebne jest również zaopatrywanie się w produkty dietetyczne. Są zwykle droższe od normalnych, ale ich wartość odżywcza nie zawsze jest lepsza.

Jeśli chorujesz na cukrzycę, zapewne martwisz się o swoją dietę. Rzeczywiście, ma ona duże znaczenie dla twojego stanu zdrowia, ale wystarczy stosować się do zaleceń lekarza, by trzymać poziom cukru we krwi w ryzach. Zdrowa dieta i aktywny tryb życia, w połączeniu z przyjmowanymi lekami to przepis na dobry stan zdrowia.

Komentarze (1)
~Sibor7307
~Sibor7307 ponad rok temu

To nie prawda, że zbyt duże spożycie cukru nie wpływa na powstanie cukrzycy. Udowodniono to dokładnie! Wpływa na cukrzycę typu II. Mechanizm jest prosty. Gwałtowne skoki insuliny wynikające z nadmiaru spożywane cukru i białej mąki powodują z czasem insulinooporność. Współczesny człowiek spożywa stanowczo za dużo cukru i to przetworzonego. Bagatelizować tego faktu to zwyczajne nadużycie!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Z uwagi na zdrowie (...) ciśnienia krwi. Podejrzewano nawet, że nadmiar soli w diecie może...

#dzieńdobryWP

Obalamy mity na temat oddawania szpiku (WIDEO)

Obalamy mity na temat oddawania szpiku (WIDEO) Odtwórz wideo

Dorota Wielgopolan-Wójtowicz, rzecznik prasowy Fundacji DKMS, w rozmowie z Pauliną Smaszcz Kurzajewską opowiada o tym, jak naprawdę wygląda proces oddania materiału genetycznego. Przekonaj się, w jak wielkim stopniu wzrasta szansa na powrót do zdrowia...

Łysienie - budowa włosa, wzrost i utrata włosów, przyczyny, rodzaje, diagnoza, leczenie

Mity na temat łysienia (WIDEO)

Mity na temat łysienia (WIDEO) Odtwórz wideo

witamin i mikroelementów w diecie. Jeżeli z każdym dniem wypada nam coraz więcej włosów, a na głowie pojawia się tzw. łysienie plackowate, należy udać (...) są również mity mówiące o tym, że przyczyną łysienia może...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Największe mity żywieniowe

Największe mity żywieniowe

genetyczne lub nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, których z kolei w jajach jest akurat niewiele. Napoje energetyczne są mniej szkodliwe niż kawa

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

niebezpieczne dla cukrzyków. W diecie diabetyków powinny dominować więc węglowodany złożone (50-60%) i produkty o niskim indeksie glikemicznym, np.: kasze (...) Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu...

Produkty żywnościowe

Najpopularniejsze mity o oleju kokosowym

Najpopularniejsze mity o oleju kokosowym

tylko czasami - jako alternatywy dla margaryny czy masła. Zobacz także: Poznaj mity na temat metabolizmu Niekorzystny dla serca Olej kokosowy nie powinien (...) nasyconych, które nie są mile widziane w diecie. Przyjmowane...

#dzieńdobryWP

#dziejesienazywo: Fakty i mity o zdradzie (WIDEO)

#dziejesienazywo: Fakty i mity o zdradzie (WIDEO) Odtwórz wideo

Kto zdradza częściej? Jak pokazują statystyki, w dużych miastach mężczyźni i kobiety zdradzają po równo. Katarzyna Miller, psychoterapeutka, publicystka i poetka oraz psycholog Aleksandra Figura z Centrum Probalans mówią o tym, że zdrada pozwala zbliżyć...

Produkty żywnościowe

Największe mity na temat zdrowego jedzenia

Największe mity na temat zdrowego jedzenia

Mity na temat zdrowego żywienia Nie raz słyszałeś zapewne o tym, że brązowy cukier jest zdrowy, jogurty w wersji light pomagają w odchudzaniu, a (...) , pomidorach i pietruszce. Te zielone liście nie powinny znajdować się w diecie...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

organizmu. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać także osoby będące na bezglutenowej diecie. Dlaczego jeszcze warto włączyć grykę do swojego menu (...) , żelazo, miedź, cynk, bor oraz jod. Kasza gryczana dla nadciśnieniowców, anemików...