Mus jagodowy

Czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie właściwości odżywcze mają jagody? Czy wiedziałaś, że zawiera kwasy organiczne, pektyny, witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C? Ponadto są doskonałym źródłem polifenoli (w tym luteiny) - związków, które nie tylko zmiatają wolne rodniki, ale także korzystnie wpływają na proces widzenia. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak mogłabyś je przyrządzić, wypróbuj mus jagodowy z winogronem.

Składniki:

  • 1 duża kiść zielonych winogron,
  • 1 duża kiść czerwonych winogron,
  • 300 ml jagód lub jeżyn.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Sposób przygotowania:

Zielone winogrona przepuść przez sokowirówkę. Wlej do pojemniczków na lód i zamroź. Czerwone winogrona przepuść przez sokowirówkę razem z jagodami. Sok wlej do wysokiej szklanki, dodaj lodowe kostki winogronowe i udekoruj gronem owoców.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 183,0
Białko 1,8 g
Tłuszcz 1,0 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 47,4 g
Błonnik 6,2 g
Witamina C 25,5 mg
Witamina A 12,0 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!