Przejdź na WP

Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?

Artykuł sponsorowany

Pacjenci onkologiczni wymagają odpowiedniego żywienia. Jest to grupa chorych szczególnie narażona na zaburzenia odżywiania i niedożywienie. W chorobie nowotworowej wzrasta tempo przemiany materii i ze względu na zmiany w metabolizmie często dochodzi do osłabienia organizmu. Dbanie o właściwą dietę może wpływać na wspomaganie procesu terapii i poprawiać jakość życia w chorobie. Na co zwrócić szczególną uwagę?

spis treści

1. Jak się prawidłowo odżywiać w chorobie nowotworowej?

Zobacz film: "Zywienie medyczne w walce z chorobą"

W chorobie nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na energię i białko znacząco wzrasta. Według różnych zaleceń (m.in. Europejskiego Stowarzyszenie Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) podaż białka powinna kształtować się na poziomie 0,8-1,5 g/kg mc./dobę, u chorych z cechami wyniszczenia 2-3 g/kg mc./dobę przy podaży energii nawet do 35-45 kcal/kg mc./dobę. Dodatkowo należy dostarczać wszystkich niezbędnych makro i mikroskładników oraz witamin, podawanych w ilościach pokrywających zapotrzebowanie dobowe chorego. Dlatego Pacjentom zaleca się często stosowanie specjalistycznych preparatów odżywczych, zwłaszcza w okresach związanych z leczeniem (np. okołooperacyjnie, przy chemio- i/lub radioterapii).

Należy pamiętać o tym, że potrzeby żywieniowe chorych różnią się w zależności od rodzaju i umiejscowienia nowotworu. Dlatego przed podjęciem jakiejkolwiek diety należy poradzić się lekarza lub dietetyka, który pomoże dobrać zbilansowany jadłospis, a także wskazać preparat odpowiedni dla konkretnego pacjenta.

2. Wskazówki dotyczące diety

Dla pacjentów onkologicznych szczególnie istotne są dodatkowe wytyczne dotyczące diety. Odpowiednie zasady pozwolą na lepsze przyswojenie składników odżywczych. Oto kilka z nich.

Przede wszystkim należy jeść często – średnio co 3 godziny. Ważne, by dziennie spożywać 5–6 posiłków. W przypadku zmniejszenia się apetytu lub wystąpienia mdłości porcje posiłków powinny być mniejsze a podawane mogą być częściej – nawet co 1-2 h.

Jedzenie należy rozgryzać powoli, by uniknąć zakrztuszenia. Jest to ważne szczególnie dla chorych cierpiących na dysfagię, czyli zaburzenia połykania. W tym przypadku warto także zadbać o prawidłową konsystencję potraw tak, aby nie były zbyt płynne, gdyż może zwiększyć to ryzyko zachłyśnięcia się pokarmem

Menu chorego powinno być atrakcyjne i urozmaicone. Pacjent powinien jeść dziennie kilka niewielkich porcji warzyw i owoców, unikając przy tym soli i ostrych przypraw, a zastępując je ziołami i olejami roślinnymi.

Co do dań, warto pamiętać, by zupy wzbogacać mięsem, najlepiej drobiowym lub rybami. Jeśli pacjent ma ochotę na potrawy smażone, to powinien wybierać tylko te, które są smażone na olejach roślinnych i spożywać je w małych ilościach. Unikać należy żywności wysoko przetworzonej, konserw, tłustych wędlin i przetworów mięsnych takich jak parówki.

Nie zawsze jednak spożywanie wyłącznie tradycyjnych posiłków pokrywa zwiększone zapotrzebowanie chorego na białko i energię. Wtedy do diety warto włączyć specjalistyczne preparaty odżywcze. Przykładem może być preparat Nutridrink Protein. Butelka (125 ml) to aż 18 g białka i 300 kcal. Preparat jest gotowy i łatwy do spożycia, niezwykle skoncentrowany i bardzo odżywczy. Podczas spaceru z powodzeniem może zastąpić niewielki posiłek. Butelkę należy wstrząsnąć przed użyciem, a Nutridrink – pić powoli przez min. 30 min. Preparat ten może także być dodawany do potraw, by wzbogacić ich wartość odżywczą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy