Nadziewana papryka

Niewątpliwie jest to ciekawe danie warzywne, które można podawać również w ramach przystawek lub przekąsek. Wypełnienie farszem z ostrym chili i sycącym mięsem z pewnością zaspokoi pierwszy głód.

Faszerowane papryki

Papryka w takim wydaniu jest z pewnością oryginalnym pomysłem na zachęcającą przystawkę lub przekąskę. Łatwo się przyrządza i niesamowicie smakuje.

Składniki:

Sól w diecie - ile można spożywać?

  • 7 sztuk słodkiej papryki (zielone, pomarańczowe, czerwone lub żółte – najlepiej kilka kolorów),
  • 2 puszki chili,
  • 450 g filetu z indyka,
  • 1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj pokrojone w kostkę chili z puszki, pokrojone w kostkę podobnej wielkości mięso indycze, kolendrę, cebulę, kminek, chili w proszku i sól. Papryki umyj, usuń ogonki i odkrój na wysokości 1/3 warzywa górę. Środek możesz posypać lekko solą i pieprzem. Wykrój ze środka pestki. Do wnętrza każdej papryki włóż mieszankę mięsno-warzywną i przykryj odciętą cząstką papryki. Ustaw w pozycji pionowej faszerowane warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij i nieco przestudź.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 118,51 kcal
Białka 11,93 g
Węglowodany 18,62 g
Tłuszcze 2,41 g
Błonnik 4,7 g

Komentarz:

Papryka to doskonałe warzywo na poprawę kolorytu cery i wzmocnienie odporności. Jesienią jest najsmaczniejsza, dlatego warto jeść ją bez ograniczeń. Ciekawym faktem jest, że papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C. Papryka używana jest w kuchni całego świata, jednak najbardziej charakterystyczna jest dla Węgrów, Meksykanów i Hiszpanów. Warto spróbować!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

Dobrze doprawiona sałatka na bazie ryżu z różnymi warzywami jest z pewnością dobra dla każdego, kto chce dbać o zdrowe odżywianie.

Dania z warzyw

Jajka i tofu w sałatce

Jajka i tofu w sałatce

Orientalne tofu i swojskie jajka mogą stworzyć udane połączenie w ciekawym przepisie na sałatkę.

Dania z warzyw

Cukinia z bakłażanem

Cukinia z bakłażanem

Połączenie pysznej cukinii z oryginalnym bakłażanem gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Poza tym taka sałatka to samo zdrowie.

Dania z warzyw

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Proste, codzienne składniki dają smaczną, niecodzienną potrawę. Purée z ziemniaków z dodatkiem warzyw to zdrowe danie na każdą porę dnia.

Dania z warzyw

Danie z cykorią

Danie z cykorią

Sałatka z cykorią i jabłkiem jest bardzo smacznym źródłem witamin i wartościowych substancji odżywczych, potrzebnych naszemu organizmowi.