6 z 11Kazeina i serwatka
Kazeina i serwatka zawarte w serach pomogą utrzymać szkliwo w świetnym stanie poprzez redukcję demineralizacji. Co więcej, ser zawiera niezbędny budulec zębów – wapń. Warto pamiętać o znaczeniu witaminy D dla właściwego wchłaniania wapnia. Źródłami witaminy D są produkty takie jak mleko, żółtko jajka i ryby. Jednakże, ze względu na trudności w zapewnieniu wystarczającej ilości tej witaminy jedynie poprzez dietę oraz ekspozycję na słońce, zaleca się również suplementację preparatami dostępnymi w aptekach.
Pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej wykazuje też witamina B12, zwana kobalaminą. Jej ważną funkcją jest również redukcja zmęczenia. Kobalamina bierze udział w metabolizmie białek, lipidów, węglowodanów oraz kwasów nukleinowych. W jakich produktach możemy znaleźć witaminę B12? Jej źródłem są między innymi: jajka kurze, mleko krowie, produkty nabiałowe.