7 z 11Produkty barwiące zęby
Niektóre z badań wskazują, że truskawki wykazują właściwości wybielające. Po zjedzeniu silnie barwiących produktów, takich jak jagody, kawa i papierosy nie powinno się jednak zapominać o dokładnym umyciu zębów i jamy ustnej. Pamiętaj, że działanie barwiące wykazują też następujące produkty: curry, musztarda, czerwona papryka, kurkuma, czereśnie, czekolada, czerwone wino, sok z buraków.
By uniknąć przebarwień na zębach, wyszczotkuj zęby, a następnie sięgnij po takie owoce jak gruszki, jabłka czy warzywa typu marchew lub seler. Produkty te wpływają na produkcję śliny, co z kolei pomaga w utrzymaniu białych zębów. Jeśli masz za dobą wybielanie zębów, pamiętaj też o stosowaniu tzw. białej diety. Przez jakiś czas unikaj produktów barwiących i wybieraj wyłącznie białe warzywa, jasne wypieki, makarony, białe ryże i jogurty naturalne.