Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr Krystyna Pogoń
4 z 5Przygotowanie mikstury
Do przygotowania leczniczego napoju potrzebujemy:
- 3 łyżeczek kurkumy,
- 2 łyżeczek mielonego imbiru,
- 2 łyżeczek mielonego kardamonu,
- 2 łyżeczek cynamonu,
- 1 łyżeczki mielonych goździków,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 1,5 litra wody,
miód (do smaku).
Przyprawy wsypać do małego garnka, zalać wodą i gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie napój przecedzić przez sitko. Pić na ciepło z dodatkiem miodu i ewentualnie mleka. Przy dolegliwościach bólowych oraz podczas przeziębienia napój można pić 2-3 razy dziennie. Jeśli zależy nam na profilaktyce, możemy każdego dnia sięgać po jedną porcję mikstury.