Naleśniki z serem ricotta

Prawdziwym bohaterem tego przepisu nie są naleśniki same w sobie, lecz włoskiego pochodzenia biały serek ricotta. Jest serem typu miękkiego, którego głównym składnikiem są bardzo cenne białka albuminowe i globulinowe.

Składniki:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • 1 paczka serka ricotta,
  • 2 duże jajka, oddzielone żółtka od białek,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 kostki roztopionej masła,
  • owoce i syrop klonowy według upodobań.
Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać do naleśników sera ricotta?! Dodajmy jagodowe konfitury...

Przygotowanie:

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu ubijaj ser i żółtka jajek. W trakcie ubijania dodawaj skórkę cytrynową, wanilię i cukier. Ubij na półsztywną masę. W innej misce połącz mąkę i stopione masło i wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Teraz powoli dodawaj do mąki ser z żółtkami. W niewielkiej misce ubij na sztywno białka jajek i dodaj do powstałej wcześniej mieszanki. Wymieszaj, aby masa była gładka i bez grudek. Rozgrzej na patelni trochę masła i, odmierzając chochlą, wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż po jednej i drugiej stronie przez kilka minut, po czym zdejmuj z patelni. Gdy wykorzystasz całe ciasto, włóż naleśniki do piekarnika na 5 minut. Podawaj z syropem klonowym i owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 409,12 kcal
Białka 12,83 g
Węglowodany 42,87 g
Tłuszcze 20,55 g
Błonnik 1,6 g

Komentarz:

Dobry ser ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Ma łagodny, słodkawy smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek, także do naleśników.

Komentarze (2)
~AniaPe
~AniaPe ponad rok temu

muszę przyznac, że przepis na farsz wyszedł wg tego przepisu genialny! w sumie pierwszy raz jadłam ricotte na 'surowo' bo wcześniej tylko piekłam z nią muffiny, ale jako składnikiem nadzienia jestem aboslutnie zachwycona. Natomiast niestety przepis na ciasto mi nie wyszedł. Zrobiłam wg tradycyjnego przepisu na naleśniki, z proporcjami jak w tym przepisie Wydaje mi się, że podaliście za dużo masła, a za mało płynów. Z pół szklanki mąki i 1/4 kostki masła wyszedł tłusty glut... Ale że farsz genialny, to wybaczam pomyłke z ciastem ;) Dziękuję, bo wchodzi do stałego menu! :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.

Naleśniki

Naleśniki z groszkiem

Naleśniki z groszkiem

Angielską kuchnię charakteryzują przede wszystkim obfite i bardzo pożywne śniadania. Oprócz wysmażonego boczku, tostów czy jajecznicy na bekonie, można znaleźć tam także naleśniki. Najlepszy przepis zawiera ten z zielonym groszkiem.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z masłem

Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które da nam energię na cały dzień.

Naleśniki

Naleśniki z serkiem

Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać do naleśników sera ricotta?! Dodajmy jagodowe konfitury i śniadanie gotowe!

Naleśniki

Naleśnik z ziemniaków

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!