2 z 8Nalewka z jeżyn a układ krążenia
Nalewka sporządzona z owoców jeżyn, oczywiście spożywana z umiarem, jest zalecana przede wszystkim osobom, które zmagają się z problemami z układem krążenia. Zawarte w niej substancje, głównie przeciwutleniacze o nazwie antocyjany, pozytywnie wpływają na pracę serca. To także zasługa zawartej w nich witaminy C, znanej ze swojego działania polegającego na uszczelnianiu naczyń włosowatych.
Kwas askorbinowy jest ponadto pomocny w walce z nadciśnieniem, zwiększa efektywność wchłaniania cennego dla układu krwionośnego żelaza, a w dodatku bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, co przeciwdziała powstaniu niedokrwistości, czyli anemii. Przy problemach z sercem szczególnie zalecane jest spożywanie jeżynówki z dodatkiem miodu gryczanego, który jest bogaty w żelazo, wspomnianą witaminę C, a także witaminy z grupy B oraz witaminę PP.
Sprawdź koniecznie: Wina domowej roboty. Proste i smaczne przyrządzanie