Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy

W czasie przeziębienia szczególnie dokuczliwy bywa ból gardła. Czasem do tego stopnia, że odbiera zupełnie apetyt. Jednak w tym okresie nie warto rezygnować z jedzenia, gdyż odpowiednia ilość składników odżywczych jest niezbędna, by organizm miał siłę zwalczać infekcję i regenerować się. Co więcej, niektóre pokarmy mogą też łagodzić dolegliwości bólowe.

Do produktów spożywczych, które pomagają uśmierzyć ból i drapanie w gardle zaliczają się, chociażby lody. Niska temperatura deseru może zmniejszyć także miejscowy stan zapalny, redukować obrzęk albo nadmierne wysuszenie błony śluzowej jamy ustnej. Warto jednak pamiętać, że ich lecznicza moc sprawdza się jedynie, jeśli sięgnie się po nie w ciągu 24 godzin od momentu wystąpienia pierwszych objawów infekcji.

Lody pomagają na ból gardłaLody pomagają na ból gardła
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)
Katarzyna Kurek

/ 9Kanapka z indykiem

Dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa gwarantują duże wartości odżywcze
Dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa gwarantują duże wartości odżywcze © Zdjęcie autorstwa daBinsi / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Duże wartości odżywcze mają także niektóre przekąski, jak np. kanapka z indykiem. Zwłaszcza, jeśli do jej przygotowania wykorzystasz razowe pieczywo, dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa. Indyk jest źródłem cennego dla naszego organizmu białka, a przy okazji zawiera niewielkie ilości tłuszczu.

Dostarczając odpowiednie ilości białka, wzmocnisz system odpornościowy organizmu. Składnik ten jest bowiem podstawowym elementem budowy naszych przeciwciał odpornościowych.

/ 9Sok z warzyw

Sok z zielonych warzyw wzmacnia organizm
Sok z zielonych warzyw wzmacnia organizm © Adobe Stock

Cennym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy są także świeże warzywa. Ich regularne spożywanie ma szczególnie korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu warto zadbać o to, aby nie zabrakło ich w diecie w trakcie choroby. Jeśli jednak nie masz ochoty na spożywanie warzyw, przygotuj z nich świeży sok.

Za najzdrowsze uważa się soki przygotowane z jarmużu, szpinaku, natki pietruszki i innej zieleniny. Do przygotowania soków sprawdzi się świetnie wolnoobrotowa wyciskarka, która pozwoli na maksymalne zachowanie składników odżywczych. Poza tym tak przygotowane soki zachowują nieco dłużej swoją świeżość, niż te zrobione w sokowirówce.

/ 9Lekka zupa z kurczaka

Rosół rozgrzewa oraz nawadnia
Rosół rozgrzewa oraz nawadnia © Zdjęcie autorstwa kropekk\_pl / CC BY

W czasie infekcji nic nie postawi cię lepiej na nogi niż domowy rosół. Ta – przygotowana na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego – zupa jest źródłem niezbędnych dla naszego organizmu substancji, takich jak białko oraz mikroelementy. Składniki te mogą skutecznie wspomóc walkę z przeziębieniem. Dlatego też warto dostarczyć je do organizmu w tym trudnym czasie.

Ponadto ta zupa także doskonale rozgrzewa oraz nawadnia. A jak wiadomo, w okresie infekcji i przeziębienia wskazane jest, by dbać o właściwe nawodnienie organizmu. Co więcej, lekki rosół z kurczaka jest także świetną propozycją dla osób, które za sprawą przeziębienia lub grypy straciły apetyt!

/ 9Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk
Czosnek to naturalny antybiotyk © Zdjęcie autorstwa trgobalan / CC BY

Czosnek ma cenne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co więcej, jego regularne spożywanie stymuluje układ odpornościowy człowieka. Ponadto posiada on także właściwości antyseptyczne, więc może okazać się pomocny w przypadku bólu gardła.

Dlatego też warto dodawać ten produkt do potraw spożywanych na co dzień, a już szczególnie w czasie infekcji. Dzięki niemu zwiększysz odporność organizmu i szybciej zwalczysz ewentualne przeziębienie. By jak najlepiej wykorzystać właściwości czosnku, zaleca się zgnieść go ok. 10 minut przed dodaniem do potrawy – wtedy allicyna nabiera odpowiedniej mocy.

/ 9Imbir

Dodaj odrobinę świeżego imbiru do rozgrzewającej herbaty
Dodaj odrobinę świeżego imbiru do rozgrzewającej herbaty © Adobe Stock

Kiedy pojawiają się pierwsze oznaki infekcji, warto także sięgnąć po imbir, który wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jest też cennym źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera też minerały, które wspierają prawidłową odporność, m.in. cynk oraz miedź.

Jeśli więc czujesz, że rozpoczyna się infekcja, dodaj odrobinę świeżego imbiru do rozgrzewającej herbaty z cytryną i miodem. Z imbiru można przygotować także prozdrowotne napary oraz domowe syropy. Imbir można dodawać również do rozgrzewających potraw, w tym także do rosołu!

/ 9Herbata

Zarówno zielona, jak i biała herbata są cennym źródłem przeciwutleniaczy
Zarówno zielona, jak i biała herbata są cennym źródłem przeciwutleniaczy © Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

W czasie infekcji warto sięgnąć także po wzmacniającą herbatę z miodem, sokiem z cytryny lub malin. Tego rodzaju napoje doskonale rozgrzewają, rozluźniają oraz działają na ból gardła. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać miodu do zbyt gorącej herbaty, gdyż wysoka temperatura nie jest obojętna dla jego właściwości.

Zarówno zielona, jak i biała herbata są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zwalczać rozmaite choroby. W czasie przeziębienia warto wypróbować także herbatę miętową, która działa kojąco na gardło. Zawiera ona bowiem mentol, który wykazuje właściwości przeciwbólowe i lekko znieczulające.

/ 9Banany

Banany są bardzo dobrym źródłem potasu
Banany są bardzo dobrym źródłem potasu © Zdjęcie autorstwa torbakhopper / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Czasem w trakcie grypy mogą pojawiać się mniej charakterystyczne objawy, takie jak biegunka, nudności i wymioty. Wówczas nasz organizm traci spore ilości potasu. W takich przypadkach do diety dobrze jest włączyć banany, które są jego bardzo dobrym źródłem.

Warto jednak pamiętać, że nie w każdym przypadku spożywanie tych owoców będzie korzystne. Część dietetyków podkreśla bowiem, że banany mogą wychładzać organizm oraz działać śluzotwórczo. Dlatego też, jeśli grypie towarzyszy uciążliwy katar, owoce mogą nie być najlepszym wyborem, gdyż nasilą produkcję śluzu.

/ 9Krakersy

Krakersy oraz sucharki są dobre na nudności i wymioty
Krakersy oraz sucharki są dobre na nudności i wymioty © Zdjęcie autorstwa Quinn Dombrowski / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Jeżeli objawom przeziębienia i grypy towarzyszą nudności i wymioty, to warto w tym czasie mieć pod ręką produkty, które ograniczą te objawy. Należą do nich krakersy oraz sucharki. Trzeba jednak wiedzieć, że spożycie tych produktów nie jest zalecane w przypadku uszkodzenia śluzówki jamy ustnej.

W czasie nudności i wymiotów bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu, gdyż łatwo może dojść do odwodnienia. Głównymi objawami odwodnienia jest przede wszystkim wzmożone pragnienie, ból i zawroty głowy. Pojawia się także suchość w jamie ustnej oraz mniejsze wydalanie moczu.

/ 9Napoje proteinowe

Napoje proteinowe mogą dostarczać pełnowartościowego białka
Napoje proteinowe mogą dostarczać pełnowartościowego białka © Zdjęcie autorstwa Amazing Almonds / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jeżeli ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz w trakcie choroby jest zjedzenie normalnego posiłku, to zadbaj o uzupełnienie niezbędnego dla organizmu białka za pomocą napojów proteinowych. Choć podstawowym źródłem tego makroskładnika powinna być zbilansowana dieta, to jednak w pewnych sytuacjach, sięganie po gotowe mieszanki jest uzasadnione.

Napoje proteinowe są łatwo dostępne. Możesz je kupić w wielu aptekach, ale i sklepach z żywnością dla sportowców. Warto wybierać produkty dobrej jakości, które mają nie tylko jak najwięcej białka, ale zawierają też białko pełnowartościowe.

Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie