Niedobór sodu

Sód jest mikropierwiastkiem odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej w organizmie. Niedobór sodu to hiponatremia, która może być przyczyną przewodnienia organizmu lub zatrucia pokarmowego (wymioty, biegunka). Niedobór sodu jest niebezpieczny dla zdrowia.

Objawy niedoboru sodu

Niedobór sodu w organizmie określa się mianem hiponatremii. Nie jest to jednostka chorobowa, ale objaw występujący w różnych chorobach.

Przyczyny niedoboru sodu w organizmie:

  • nadmierna utrata sodu z organizmu może być wynikiem utraty jonów sodu wskutek nadmiernego pocenia, biegunek, wymiotów oraz przedawkowania leków moczopędnych,
  • niedoczynność tarczycy,
  • niewydolność nerek, dochodzi wówczas do przewodnienia organizmu,
  • nadmierne spożywanie wody źródlanej (powyżej 3 litrów w ciągu doby),
  • choroby psychiczne.

Objawy niedoboru sodu w organizmie nie są charakterystyczne. Jako pierwsze pojawiają się:

Kiedy we krwi spada poziom sodu, mogą pojawić się objawy przypominające choroby neurologiczne:

  • zaburzenia mowy,
  • senność,
  • drgawki,
  • utrata przytomności,
  • uszkodzenia mózgu (obrzęk).

Długotrwały niedobór sodu jest stanem zagrażającym życiu i może prowadzić do zgonu. Śmiertelność z powodu hiponatremii jest duża i wynosi od 38 do 58 proc .

Sód w diecie

Sód jest dostarczany do organizmu z pożywieniem, w którym znajduje się pod postacią chlorku sodu. Jest on niezbędny w procesie trawienia, ponieważ jest aktywatorem enzymów trawiennych obecnych w ślinie (amylaza ślinowa).

Jony sodu zawarte są we wszystkich produktach spożywczych. Jednakże nadmierne ilości występują w żywności wysoko przetworzonej oraz zawierającej dodatek kostek rosołowych, Vegety, glutaminianu sodu. Dość duże ilości jonów sodu znajdują się w wędlinach, gdzie ich źródłem jest azotan sodu dodawany w celu przedłużenia trwałości produktu. Również popularne przekąski, jak orzeszki ziemne, słone paluszki, krakersy, chipsy, prażona kukurydza, zawierają spore ilości soli.

Produkt Zawartość sodu w mg/100 g Produkt Zawartość sodu w mg/100 g
Mleko 3,2 proc.

 
44 Śledź solony 5930
Jogurt naturalny 59 Łosoś wędzony 1170
Ser żółty 898 Marchew 82
Ser parmezan 1860 Pomidor 6
Ser twarogowy 41 Ziemniaki 7
Kurczak 61 Kasza gryczana 5
Schab 42 Jabłko 2
Parówki 889 Pomarańcza 3
Polędwica sopocka 748 Ryż brązowy 10
Salceson 803 Chleb żytni 456
Kabanosy z kurczaka 892 Paluszki 1093
Dorsz świeży 72 Sezamki 84

Prawidłowo zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowej suplementacji jonami sodu, gdyż produkty spożywcze zawierają wystarczają ich ilość. Jednakże podczas zatrucia pokarmowego, w którym występują wymioty i biegunka, jest przyczyną nie tylko odwodnienia, ale również hiponatremii. W celu jego zapobiegania w aptece można kupić płyny elektrolitowe.

Zbyt częste spożywanie pokarmów zawierających spore ilości sodu jest przyczyną zwiększenia ciśnienia krwi, co w długotrwałym procesie prowadzić może do nadciśnienia tętniczego. Nieleczone nadciśnienie tętnicze stanowi przyczynę wylewu krwi do mózgu, który zagraża życiu.

Polecane wideo:

Składniki mineralne

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Selen - często zapominany pierwiastek w żywieniu człowieka

Selen jest śladowym, lecz niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składnikiem mineralnym. Bierze on udział w wielu procesach biochemicznych i fizjologicznych. W ustroju znajduje się przede wszystkim w trzustce, tarczycy, przysadce...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE" - warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych...

Składniki mineralne

Skutki niedoboru żelaza

Skutki niedoboru żelaza

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęściej jego niedobór występuje po długotrwałym wysiłku, w okresie okołoporodowym i laktacyjnym, menstruacji i rekonwalescencji po chorobie, ale również w okresie...

Składniki mineralne

Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne

Wapń w organizmie

Wapń znajduje się w mleku i produktach mlecznych oraz rybach. Wpływa na stan naszych kości już od urodzenia. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego życia, a jego niedobory mogą powodować poważne szkody dla zdrowia. Organizm dorosłego człowieka zawiera...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice powinni...

Składniki mineralne

Niedobór fosforu

Niedobór fosforu, czyli fosfatemia, prowadzi do zaburzeń pracy wielu narządów, w tym serca i nerek. Fosfor jest makropierwiastkiem budującym kości, dlatego też zaburzenia gospodarki fosforu prowadzą do zmniejszenia gęstości kości, a tym samym do...

Składniki mineralne

Sód w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Jego niedobór powoduje zaburzenia pracy serca oraz odwodnienie organizmu. Natomiast nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Rola sodu w...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia w organizmie (hipokalcemia) prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, osteoporozy i tężyczki u dzieci. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Przyczyny niedoboru wapnia Wapń jest makropierwiastkiem...

Składniki mineralne

Niedobór miedzi

Miedź jest pierwiastkiem występującym w śladowych ilościach w organizmie człowieka. Podstawową rolą miedzi w organizmie jest regulowanie aktywności (kofaktor) wielu enzymów, uczestniczących w procesach warunkujących życie. Niedobór miedzi prowadzi do...