Niedobór sodu

Sód jest mikropierwiastkiem odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej w organizmie. Niedobór sodu to hiponatremia, która może być przyczyną przewodnienia organizmu lub zatrucia pokarmowego (wymioty, biegunka). Niedobór sodu jest niebezpieczny dla zdrowia.

Polecane wideo:

Objawy niedoboru sodu

Niedobór sodu w organizmie określa się mianem hiponatremii. Nie jest to jednostka chorobowa, ale objaw występujący w różnych chorobach.

Przyczyny niedoboru sodu w organizmie:

  • nadmierna utrata sodu z organizmu może być wynikiem utraty jonów sodu wskutek nadmiernego pocenia, biegunek, wymiotów oraz przedawkowania leków moczopędnych,
  • niedoczynność tarczycy,
  • niewydolność nerek, dochodzi wówczas do przewodnienia organizmu,
  • nadmierne spożywanie wody źródlanej (powyżej 3 litrów w ciągu doby),
  • choroby psychiczne.

Objawy niedoboru sodu w organizmie nie są charakterystyczne. Jako pierwsze pojawiają się:

Kiedy we krwi spada poziom sodu, mogą pojawić się objawy przypominające choroby neurologiczne:

  • zaburzenia mowy,
  • senność,
  • drgawki,
  • utrata przytomności,
  • uszkodzenia mózgu (obrzęk).

Długotrwały niedobór sodu jest stanem zagrażającym życiu i może prowadzić do zgonu. Śmiertelność z powodu hiponatremii jest duża i wynosi od 38 do 58 proc .

Sód w diecie

Sód jest dostarczany do organizmu z pożywieniem, w którym znajduje się pod postacią chlorku sodu. Jest on niezbędny w procesie trawienia, ponieważ jest aktywatorem enzymów trawiennych obecnych w ślinie (amylaza ślinowa).

Jony sodu zawarte są we wszystkich produktach spożywczych. Jednakże nadmierne ilości występują w żywności wysoko przetworzonej oraz zawierającej dodatek kostek rosołowych, Vegety, glutaminianu sodu. Dość duże ilości jonów sodu znajdują się w wędlinach, gdzie ich źródłem jest azotan sodu dodawany w celu przedłużenia trwałości produktu. Również popularne przekąski, jak orzeszki ziemne, słone paluszki, krakersy, chipsy, prażona kukurydza, zawierają spore ilości soli.

Produkt Zawartość sodu w mg/100 g Produkt Zawartość sodu w mg/100 g
Mleko 3,2 proc.

 
44 Śledź solony 5930
Jogurt naturalny 59 Łosoś wędzony 1170
Ser żółty 898 Marchew 82
Ser parmezan 1860 Pomidor 6
Ser twarogowy 41 Ziemniaki 7
Kurczak 61 Kasza gryczana 5
Schab 42 Jabłko 2
Parówki 889 Pomarańcza 3
Polędwica sopocka 748 Ryż brązowy 10
Salceson 803 Chleb żytni 456
Kabanosy z kurczaka 892 Paluszki 1093
Dorsz świeży 72 Sezamki 84

Prawidłowo zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowej suplementacji jonami sodu, gdyż produkty spożywcze zawierają wystarczają ich ilość. Jednakże podczas zatrucia pokarmowego, w którym występują wymioty i biegunka, jest przyczyną nie tylko odwodnienia, ale również hiponatremii. W celu jego zapobiegania w aptece można kupić płyny elektrolitowe.

Zbyt częste spożywanie pokarmów zawierających spore ilości sodu jest przyczyną zwiększenia ciśnienia krwi, co w długotrwałym procesie prowadzić może do nadciśnienia tętniczego. Nieleczone nadciśnienie tętnicze stanowi przyczynę wylewu krwi do mózgu, który zagraża życiu.

Składniki mineralne

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

czytać etykiety produktów spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki (...) mineralne należy uwzględnić w codziennym menu? Witaminy...

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem leków, które...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...